Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната

0 лв. от 28 100 лв. достигнати

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време тя е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или  родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане. 

С мисъл за здравето и бъдещето на най-малките герои, които се раждат у нас, един от основните приоритети на Фондация “Нашите недоносени деца”, е да осигуряваме съвременна апаратура за неонатологичните отделения от всички краища на България.

Затова в навечерието на Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, стартираме дарителска кампания, с която ще помогнем да се подобрят грижите за мъничките пациенти в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно

С Вашата помощ бихме искали да осигурим: 

Ще дарим апаратура на 6 неонатологични отделения от цялата страна

За тази амбициозна кауза на Фондация “Нашите недоносени деца”, се надяваме да обединим многобройни дарители, за да съберем сумата от 28 100 лв., която е нужна за закупуване на така необходимата апаратура


Често в отделенията се ползват стари или амортизирани апарати или липсват уреди, с което се затруднява работата на медицинските специалисти. Въпреки тяхната всеотдайност и професионализъм, това може да  изложи на риск здравето и дори живота на най-крехките новородени. 

 

Ето какво споделиха с нас завеждащите на отделенията, които искаме да подкрепим. 

 

Доц. Виктория Атанасова, завеждащ на неонатологичното отделение към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” - Плевен:

 

Отделението ни предлага трето ниво на неонатологични грижи и е единственият в Централна Северна България (областите Плевен, Габрово, Ловеч, Велико Търново) републикански център за лечение на критично болни новородени. През 2022 година общият брой раждания е 1200, от тях процентът на преждевременните раждания е 10-11 на сто. От началото на тази година, до 30 септември, при нас новородените са 967, от които 120 недоносени.

В момента отделението не разполага с достатъчно пациентни монитори, които са много важни за постоянното наблюдение на състоянието на рисковите новородени. 


Д-р Радост Едрева, началник отделение МБАЛ Търговище:

 

В неонатологично отделение на МБАЛ Търговище се грижим и лекуваме новородени от област Търговище, както и област Разград – самонасочили се бременни, или когато родилният им сектор не работи, както и рискови новородени в това число и недоносени от МБАЛ Омуртаг.

Годишно при нас се раждат от 530 до 560 бебета, а до 10-12 биват преведени от АГО Омуртаг. За 2023 година, до момента са се родили 460 бебета, от тях 40 са недоносени. Всички недоносени под 1200 гр., след стабилизиране на жизнените показатели, превеждаме в неонатологичното отделение на СБАЛАГ гр. Варна. Останалите, с тегло над 1200 гр., се лекуват и отглеждат при нас.

Мониторният контрол е съществена част от наблюдението и грижите за всяко рисково новородено и особено за недоносените деца, при които може да продължи по-дълго време. В момента отделението не разполага с достатъчен брой функциониращи монитори.

 

Доц. д-р Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение СБАЛДБ-ЕАД по детски болести “Проф. Иван Митев”, София:

 

Клиниката по неонатология в СБАЛДБ-ЕАД "Проф. Иван Митев", функционира като център за интензивна терапия на новородени деца от всички родилни отделения на гр. София и Западна България, но се приемат и новородени деца за диагностично уточняване и лечение от цялата страна. Годишно при нас се лекуват около 1000 пациенти, голяма част от тях - 75%, са недоносени. До ноември тази година при нас са преминали за лечение 870  новородени деца, като 76% от тях са недоносени.

Инхалаторите са много използвани и необходими апарати. При всички деца, които са били интубирани, на механична или неинвазивна вентилация, задължително се провеждат инхалации в постекстубационния период. Поради това те често се повреждат и амортизират и се налага подмяна. В момента отделението има нужда от поне още 5 броя инхалатори за нормално протичане на лечебния процес.

 

Д-р Румяна Манева, завеждащ на неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра

 

Отделението ни обслужва област Силистра, но също приемаме и пациенти от  Дулово, а понякога и от Тутракан. Всяка година при нас се раждат около 300 бебета, отделно 20 годишно от Дулово. Грижим се и за всички новородени от съседни градове, които обслужваме до 28-я ден след раждането, ако се нуждаят от проследяване. Процентът на недоносените бебета при нас достига до 20 на сто, като включват и хипотрофичните малки новородени за гестационна възраст. За 2023 година, от 152 родени досега, 27 са недоносени. 

 

Отделението се нуждае от добра и съвременна апаратура, за да осигури животоспасяващи грижи след раждането за рисковите новородени. В момента то разполага с една реанимационна маса на 20 години.

Д-р Анелия Толева, началник на неонатологично отделение към  МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - Габрово

 

Отделението по неонатология в гр Габрово обслужва също така община Трявна и община Дряново. През 2022 година при нас са родени 210 деца, от които 10 бяха транспортирани в Плевен, поради необходимостта от интензивно лечение. Броят на новородените от началото на тази година досега е 198 бебета, от които 3 са преведени в Плевен. 

Първичната реанимация и стабилизиране на състоянието на новородените, докато бъдат транспортирани, се извършва в отделението. В него често се налага и лечение на доносени новородени. В момента отделението не разполага с веноскоп, който позволява по-бързо и щадящо за детето поставяне на венозен път.

 

Д-р Йовка Тихонова, началник на отделение по неонатология към МБАЛ Добрич

 

Отделението по неонатология при „МБАЛ-Добрич” АД, е единствено в Добричка област за лечение на новородени и недоносени деца. В него се приемат за интензивно лечение и новородени в критично състояние, с нарушени витални показатели от родилните отделения на област Добрич (гр. Балчик, гр. Каварна).

От началото на 2023 година през отделение по Неонатология при “МБАЛ-Добрич” АД, са преминали 630 новородени, от които 88 са недоносени бебета. През 2022 г. при нас са родени 734 бебета и в Интензивен сектор на отделение по Неонатология са лекувани 110 критично болни новородени и недоносени деца.

Билирубинометърът е апарат, който безкръвно измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата, той дава бързи резултати и помага за проследяване на жълтеницата с цел започване на навременна терапия. Безкръвното проследяване на жълтеницата спестява и много убождания недоносените бебета. Отделението по неонатология при „МБАЛ-Добрич” АД има нужда от качествен билирубинометър. 


Фондация “Нашите недоносени деца” за недоносените бебета и техните семейства в България

 

С работата си, Фондация “Нашите недоносени деца” се посвещава вече над 11 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за преждевременно родените бебета и техните семейства у нас. С помощта на дарители всяка година се осигурява животоспасяваща апаратура за неонатологичните отделения от всички краища на страната. С дарителските си кампании подкрепяме отделенията и с оборудване и консумативи за нуждите на най-малките и болни бебета.

 

Повече за нашата дейност можете да научите тук

Благодарим за подкрепата, с която правите възможно всичко това!

 

лв.
 
Информация за вас

За да направите дарение по банков път, следвайте стъпките

1. Направете дарение по банковата сметка на фондацията:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

2. В основание за плащане отбележете Вашият уникален ID номер, който ще получите по email.

Благодарим от сърце за подкрепата!
Екипът на фондация "Нашите недоносени деца"

Terms

Дарение: 20 лв.