Дарение на веноскоп за неонатологията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово

Дарение на веноскоп за неонатологията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово

С дарение на веноскоп за неонатологията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, Фондация “Нашите недоносени деца” приключи голямата дарителска кампания, с която беше осигурена апаратура за различни неонатологични отделения в цяла България. Безкрайно признателни и удовлетворени сме, че благодарение на Вас, многобройни дарители, успяхме да подобрим условията, в които се раждат и получават грижи хиляди новородени от всички краища на страната. 

С новия веноскоп, най-мъничките пациенти в неонатологията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, ще бъдат подложени на по-малко болезнени процедури, които често се налагат за реанимация и стабилизиране на състоянието им. “Веноскопът позволява по-бързо и щадящо поставяне на венозен път и в честите случаи, когато се налага провеждане на лечение на доносените новородени при пневмония, жълтеница, хипогликемия, хипервискозитет и други заболявания на новороденото”, посочи при стартирането на кампанията д-р Анелия Толева, началник на неонатологично отделение. “В момента в отделението няма веноскоп, което наложи да се обърнем за съдействие към Фондация “Нашите недоносени деца”, сподели тя. 

Отделението по неонатология в Габрово обслужва също община Трявна и община Дряново. През 2023 година, по данни на НЗОК, общият брой раждания там е бил 229. То е с първо ниво на компетентност и недоносените деца, които се раждат там се транспортират в Плевен, но първичната реанимация и стабилизиране на състоянието им докато бъдат транспортирани се извършва в отделението. С новият веноскоп за тях ще бъде осигурена по-качествена и щадяща грижа. 

 

Заедно осигурихме дарения за 7 неонатологични отделения в страната


Фондация “Нашите недоносени деца” изказва благодарност на всички, които ни подкрепиха за пореден път в каузата ни за подобряване на грижите за най-мъничките и с влошено здравословно състояние новородени в България. 

С кампанията “Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната”, която стартирахме в края на 2023 година, в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, си бяхме поставили амбициозната цел да осигурим животоспасяваща апаратура за различни неонатологични отделения от всички краища на България, в които се раждат над 3500 бебета годишно. Кампанията включваше неонатологиите в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, МБАЛ Търговище, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”– София, МБАЛ СилистраМБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и МБАЛ Добрич.

За по-малко от месец, с помощта на дарители, бяха събрани необходимите средства, които превишиха първоначално обявената сума. Изключително удовлетворени сме, че така имахме възможност в кампанията да бъде включено и дарение за неонатологията в МБАЛ Шумен  и да бъде закупена допълнителна апаратура за някои от останалите отделения. Можете да научите всички подробности за направените дарения тук


Благодарим на всеки един дарител за оказаната подкрепа! 

 

Фондация “Нашите недоносени деца” работи вече над 11 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства в България. Наред с осигуряването на животоспасяваща апаратура, изграждаме семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи в неонатологичните отделения в цялата страна. Заставаме близо до родителите, с осигуряването на единствена по рода си в България терапевтична, социална и консултативна подкрепа на семействата с недоносени бебета и деца с трудности в развитието. Застъпваме се за подобряване на майчиното и детско здравеопазване и подобряване на грижите за недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние. 

Можете да се запознаете с нашата работа тук и ако искате да станете част от каузите ни, имате възможност да го направите с дарение или със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777, както и да осигурите дългосрочна подкрепа за дейността ни с абонамент за ежемесечно символично дарение.