Конвектори за отопление бяха дарени на неонатологията в МБАЛ Шумен

Конвектори за отопление бяха дарени на неонатологията в МБАЛ Шумен

С четири конвектора за отопление вече разполага неонатологията в МБАЛ Шумен, благодарение на събраните в повече средства от дарителската кампания на Фондация “Нашите недоносени деца” за осигуряване на апаратура в различни неонатологични отделения в страната. Инициативата имаше за цел да се закупи животоспасяваща апаратура за нуждите на 6 неонатологии в цяла България, в които се раждат над 3100 бебета годишно. Тя стартира в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември и още преди Коледа беше събрана сума, която превишаваше първоначално обявените необходими средства в размер на 28 100 лв. 

При закриването на кампанията, с неоценимата помощ на многобройни дарители, бяха осигурени 35 765 лв., и Фондация “Нашите недоносени деца” обяви, че ще закупи допълнителна апаратура за отделенията, както и конвектори за отопление за неонатологията в МБАЛ Шумен. Така тя стана седмото отделение, до което ще достигне съпричастността на цялото общество за подобряване на грижите за най-малките и крехки пациенти в България. 

Дарените конвектори вече се ползват в отделението, където осигуряват повече комфорт и топлина в студените зимни дни в боксовете, където са настанени най-малките герои. Преждевременно родените бебета и бебетата с ниско тегло при раждане, не могат да контролират добре телесната си температура и са изложени на по-висок риск от хипотермия след раждането. Те не могат да задържат толкова топлина в тялото си, колкото по-големите деца или възрастните, поради голямата разлика в съотношението на тялото им що се отнася до повърхност и обем, липсват изолиращи подкожни мазнини и нервната система е недоразвита. Затова след раждането се налага да бъдат поставени в кувьоз, в който се поддържа телесната им температура, за да могат да растат добре. Дарените конвектори ще спомогнат да бъдат отоплявани по-добре помещенията, в които се намират кувьозите за най-мъничките бебенца. 

Неонатологичното отделение в МБАЛ Шумен е единственото на територията на областта и приема за лечение и грижи недоносени бебета и от съседните области. Пред миналата година в него беше открита и нова семейна стая за тях и родителите им, изградена и оборудвана от Фондация “Нашите недоносени деца” с помощта на корпоративен дарител.

Благодарим на всички дарители, които се включиха в кампанията ни “Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната”. Изключително признателни сме, че заедно, за пореден път успяваме да подобрим грижите за недоносените деца! 

 

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета. Фондация “Нашите недоносени деца” посвещава дейността си за подобряване на болничната среда и осигуряване на най-добра и съвременна грижа за недоносените бебета и подкрепа за техните семейства. С вашата помощ сме до тях не само след раждането, но и с подкрепа за бъдещото им развитие. Повече за нашата работа можете да научите тук

Ако сте съпричастни към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“, може да ни подкрепите като направите дарение или със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777