Семейна стая за недоносените бебета и родителите им в болницата в Шумен

Семейна стая за недоносените бебета и родителите им в болницата в Шумен

Нова семейна стая е вече на разположение на най-малките и крехки пациенти и родителите им в неонатологичното отделение на МБАЛ – Шумен. Уютното и красиво помещение е изградено и оборудвано с всеки нужен детайл, благодарение на Фондация “Нашите недоносени деца”, със средства, осигурени от корпоративен дарител – „Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България“ ЕООД и кампанията „Големи чудеса за малките герои“.

Новата семейна стая ще е кът, в който родители и бебета ще могат да прекарват повече време заедно в спокойна и предразполагаща домашна обстановка по време на болничния престой. Тя вече е посрещнала и някои от първите си посетители – новородени бебета и техните родители, които са изключително развълнувани от възможността трудните моменти след раждането да бъдат превърнати в изживяване на близост и повече спокойствие.

По повод откриването на стаята, Тамзин Хобороу, вицепрезидент на Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България, заяви: Ние в CCEP сме ангажирани да носим положителна промяна в нашите общности и вярваме, че е важно да подкрепяме каузи, значими за нашите колеги на местно ниво. Щастливи сме да видим, че нашето дарение за фондация „Нашите недоносени деца“, номинирана и избрана от служители на CCEP България, помогна за изграждането на семейна стая за родители и техните недоносени бебета – кауза с изключително значение, близка до сърцата на много от нашите колеги. 

 

По-малко раздяла

 

“Раздялата на родителите с недоносените деца е изключително труден момент”, отбелязва д-р Лиляна Куздова, завеждаща на неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен. Мъничките пациенти се нуждаят от повече грижи и по-дълъг болничен престой и в семейната стая те ще могат да прекарват това време с родителите си. В нея първо ще бъде настанявана майката, а когато бебето се стабилизира, то ще бъде премествано при нея и бащата също ще прекарва време с тях. Престоят в стаята е безплатен и родителите ще бъдат обучавани от медицинските специалисти и как да се грижат за новороденото, като това ще ги улесни и в прехода към прибирането у дома след изписването.   

 

„Целта е майката да усеща семейния уют, подкрепата и близостта на бащата. Това са много важни моменти в грижите за недоносените деца“, изтъква д-р Куздова.

Неонатологичното отделение в МБАЛ Шумен е единствено на териториторията на областта и в него се транспортират за лечение и грижи и недоносени бебета от съседните области. “В нашето отделение през миналата година са преминали 870 деца, като недоносените бебета са 85. Приемаме за лечение и деца от болницата в Разград. Моето желание е семейната стая да се ползва от колкото се може повече семейства, чиито деца се нуждаят от по-дълъг болничен престой”,  споделя завеждащата. А от ръководството на болницата изразяват надежда някой ден тя да разполага и със стаи, в които родилката да бъде настанена още преди раждането.

 

 

Десет са вече семейните стаи в страната

 

Семейната стая в болницата в Шумен е десетата поред, която Фондация “Нашите недоносени деца” е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната. В момента такъв тип стаи има в София, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Русе и Плевен, а две са стаите в болницата в Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Шумен, Смолян, София, Благоевград,Търговище и Пазарджик пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи.  

 

Практиката за осигуряване на самостоятелно и защитено пространство за семействата, в което те могат да полагат грижи за децата си по време на престой в неонатологично отделение, има неизброими ползи и се утвърждава от години във все повече страни. Възможността за близък контакт с родителите е особено важна за недоносените бебета и въвеждането на семейно-ориентирана грижа и осигуряване на повече достъп на родителите до отделенията за неонатологични грижи в България е един от приоритетите на Фондация “Нашите недоносени деца”.  Семейните стаи и кътове осигуряват възможност за кърмене, кенгуру-грижи, контакт “кожа-до-кожа” и включване в ежедневните грижи за бебето с подкрепата на медицинския екип. 

 

Насърчаване на кенгуру-грижата

 

Особено важна за преждевременно родените бебета е кенгуру-грижата, която се препоръчва от Световната здравна организация като метод, който подобрява жизнените показатели, насърчава кърменето и намалява значително болничния престой. За родителите на недоносени деца, възможността да ги прегърнат и да прекарват повече време с тях в болницата също има многобройни ползи – от изграждане на по-добра връзка с бебетата им, до намаляване на нивата на стрес през трудния период след раждането.

Благодарение на работата на Фондация “Нашите недоносени деца” и на всички дарители и доброволци, през миналата година са били открити и общо 11 семейни къта и кътове за кърмене и кенгуру-грижа в различни неонатологични отделения в страната. Седем неонатологични звена са получили апаратура, която да осигури качествено лечение на повече от 1300 недоносени бебета годишно, които преминават през отделенията, а общо 45 неонатологични отделения са получили различна подкрепа – апаратура, оборудване, дарени изделия, повишаващи комфорта на бебето и информационни материали за родителите. Към фондацията работи и Център за детско развитие “Малки чудеса”, който е осигурил помощ от терапевти и консултации на стотици семейства. Доброволци пък са изработили и дарили над 1500 плетива и покривала за кувьози като част от инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ и стотици от тях помагат за различните дейности на фондацията.


Изграждането на семейни стаи е сред основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца” през последните години.
От създаването си, фондацията активно работи в посока повече информираност на родителите, както и съвместно със здравните експерти, относно изключителните ползи, които методът “кожа-до-кожа” носи за бебетата и за техните семейства. За да може повече бебета да получат така ценните кенгуру-грижи и да продължи усилията си в тази посока, Фондация “Нашите недоносени деца” се нуждае от Вашата подкрепа за разкриването на все по-голям брой семейни стаи в неонатологичните отделения в страната. Всяко бебе от всяка точка на България заслужава да бъде максимално близо до своето семейство!

Всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“, може да направи дарение със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или тук и да разгледа активните ни ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ.