Кенгуру-грижа за недоносените бебета веднага след раждането в новите препоръки на СЗО

Кенгуру-грижа за недоносените бебета веднага след раждането в новите препоръки на СЗО

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до-кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло. В документа, публикуван точно преди Световния ден на недоносените деца, се посочва, че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО смята, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно.

Майчината кенгуру-грижа може да започне още в болницата или у дома и да бъде практикувана 8-24 часа на ден (колкото се може повече часове).

Това се изтъква в новите препоръки, които поставят началото на значителна промяна в сравнение с предишните насоки и обичайната клинична практика в лечебните заведения. В тях се посочваше необходимостта от първоначален период на отделяне от майката за стабилизиране на бебето в кувьоз или термолегло (затоплящо устройство), който отнема средно около 3-7 дни. СЗО обаче смята, че достатъчно научни изследвания вече доказват, че започването на кенгуру-грижа веднага след раждането може да спаси много повече животи, намалява инфекциите и хипотермията и подобрява храненето на недоносените бебета.


Първата прегръдка с родителя е не само емоционално важна, но и от критично значение за подобряване на шансовете за оцеляване и на здравословното състояние на малките и недоносените бебета.

Това бяха думите при представянето на препоръките, на д-р Карен Едмънд, медицински специалист по въпросите на здравето на новородените в СЗО. „От времето на пандемията от COVID-19 знаем, че много жени са били ненужно разделени от бебетата си, което може да бъде катастрофално за здравето на бебетата, родени по-рано или по-малки”, изтъкна тя.

Наред с другите ползи за бебето, кенгуру-грижата и контактът кожа-до-кожа насърчават и кърменето. Във всички насоки кърменето е силно препоръчано за подобряване на здравето на преждевременно родените деца и децата с ниско тегло, като доказателствата сочат, че то намалява рисковете от инфекции в сравнение с изкуствените млека. Кърмата се препоръчва за всички недоносени бебета, включително тези, родени с ниско и много ниско тегло  (< 1.5 кг), като на бебетата, които могат да се хранят от гърда, трябва да бъдат поставени на гърдата колкото се може по-скоро след раждането.

Когато майчиното мляко не е налично, най-добрата алтернатива е донорска кърма, а ако няма банки майчина кърма, може да се използва обогатено адаптирано мляко за недоносени деца.

Фокусът на голяма част от новите и обновени препоръки на СЗО, е насочен предимно към осигуряване на близост на недоносените деца с родителите им след раждането, както и помощ и подкрепа за родителите на преждевременно родени бебета.

Обръща се специално внимание на необходимостта семействата на недоносени бебета да бъдат включени в грижите за децата си. В насоките се изтъква, че това налага преосмисляне на начина, по който се предоставят интензивните грижи за новородени, за да се гарантира, че родителите и новородените могат да бъдат заедно по всяко време.

В тези нови препоръки се подчертава необходимостта да се предоставят грижи за семействата и преждевременно родените бебета заедно като едно цяло и да се гарантира, че родителите получават възможно най-добрата подкрепа в този често изключително стресиращ и тревожен момент. – д-р Карен Едмънд

Посочва се също така, че е необходима емоционална, финансова и  подкрепа на работното място за семействата на много малки и недоносени бебета, които могат да бъдат изправени пред изключителен стрес и трудности поради интензивните изисквания за полагане на грижи и тревогите за здравето на децата си.

Препоръките на СЗО за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло, са общо 25, от които 11 са нови, а 14 са обновени, като е добавено и становище за добра практика, касаещо осигуряването на родителски отпуск за майчинство, бащинство или грижа за дете, съобразени със специалните нужди, при грижата за недоносени бебета. 

Преждевременно родените бебета могат да оцелеят, да се развиват и да променят света, но на всяко бебе трябва да се даде този шанс.

Бяха думите на д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Тези насоки показват, че подобряването на резултатите за тези малки бебета не винаги е свързано с предоставянето на най-модерните решения, а по-скоро с осигуряването на достъп до основни здравни грижи, които са с фокус върху нуждите на семействата“.

Всяка година около 15 милиона бебета се раждат преждевременно, което е повече от 1 на 10 от всички раждания в световен мащаб, а още по-голям брой – над 20 милиона бебета – са с ниско тегло при раждане. Този брой се увеличава и понастоящем недоносеността е водещата причина за смъртност при децата под 5 години, сочат данни на СЗО.

В зависимост от това къде са родени, шансовете на недоносените бебета да оцелеят продължават да са много различни. Докато повечето от новородените в 28-а гестационна седмица в страните с високи доходи оцеляват, в по-бедните страни процентът на оцелелите може да бъде едва 10%.

Много преждевременно родени бебета могат да бъдат спасени чрез осъществими и икономически ефективни мерки, включващи качествени грижи преди, по време и след раждането, превенция и лечение на често срещани инфекции, както и майчина кенгуру-грижа за възможно най-много часове и изключително кърмене.

Новите препоръки са първите актуализации на насоките на СЗО за преждевременно раждане и ниско тегло при раждане от 2015 г. насам.