Билирубинометър беше дарен за неонатологията в МБАЛ Добрич

Билирубинометър беше дарен за неонатологията в МБАЛ Добрич

С дарение от Фондация “Нашите недоносени деца”, неонатологичното отделение в МБАЛ Добрич вече разполага с нов билирубинометър. Уредът, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата, беше осигурен благодарение на дарителската кампания “Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната”, приключила успешно в края на миналата година. 

Новият билирубинометър позволява безкръвно проследяване на нивата на билирубин, което спестява много убождания на най-мъничките пациенти в отделението. Билирубинът е пигмент, образуващ се при разпадането на червените кръвни телца и е причинител за жълтеница при новородените и недоносени бебета. “Проследяването на нивата му е изключително важно, защото натрупването му носи риск да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка”, посочва д-р Йовка Тихонова, началник на отделение по неонатология към МБАЛ Добрич. “Особено опасен е билирубинът за недоносените бебета, поради тяхната незрялост. Настъпилите неврологични увреждания са трайни и необратими”.

Билирубинометърът дава бързи резултати и ни помага за проследяване на жълтеницата с цел започване на навременна терапия, с която ще избегнем неврологичните усложнения”, изтъква д-р Тихонова. 

Отделението по неонатология при „МБАЛ-Добрич” АД, е единствено в Добричка област за лечение на новородени и недоносени деца. В него се приемат за интензивно лечение и новородени в критично състояние, с нарушени витални показатели, от родилните отделения на област Добрич (гр. Балчик, гр. Каварна). По данни на НЗОК през 2023 година общият брой на ражданията в него е бил 670, а процентът на бебетата с тегло под 2500 гр. е 12,68 на сто.  Новият апарат ще позволи всички те да получат по-качествени и неинвазивни грижи след раждането. 

Благодарение на широкия отзвук на дарителската кампания за осигуряване на апаратура в различни неонатологии, ще помогнем в седем отделения в цялата страна, в които се раждат над 3500 бебета годишно. Фондация “Нашите недоносени деца” се обърна в края на миналата година с призив за помощ, в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Само за по-малко от месец кампанията приключи успешно, като събраната сума дори превиши първоначално обявената. С допълнителните средства беше направено дарение и за неонатологията в МБАЛ Шумен и беше осигурена допълнителна апаратура за някои от отделенията, които бяха част от кампанията. Можете да прочетете повече за кампанията тук.

Фондация “Нашите недоносени деца” се обръща с благодарност към всички дарители, които ни подкрепиха в каузата за подобряване на грижите за най-мъничките и крехки пациенти в България.

 

С Вашата помощ всяка година осигуряваме животоспасяваща апаратура за неонатологичните отделения от всички краища на страната. С дарителските си кампании подкрепяме отделенията с оборудване и консумативи необходими за качествена грижа за най-малките и болни бебета. Повече за нашата дейност можете да научите тук

Ако искате да ни подкрепите в каузите ни, посветени на грижите за недоносените деца в България и на техните семейства, може да го  направите с дарение  или със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777. С абонамент за ежемесечно символично дарение, ще осигурите дългосрочна подкрепа за дейността на Фондация “Нашите недоносени деца”.