Дарение за насърчаване на кенгуру-грижите в 7 неонатологични отделения

Дарение за насърчаване на кенгуру-грижите в 7 неонатологични отделения

7 неонатологични отделения в страната получиха дарения и оборудване за развитие на кенгуру-грижата и кърменето чрез Фондация “Нашите недоносени деца”. Изключително благодарни сме за подкрепата, която ни позволи да закупим столове за кенгуру-грижа и маси за повиване в различни лечебни заведения за най-малките бебета в страната, оказана ни за втори път от Pampersи магазиниdm България в рамките на кампанията „Ново начало за най-малките герои“.

С получените средства, благодарение на това партньорство, Фондация “Нашите недоносени деца” осигури стол за кенгуру-грижа, повивалници и матрачета за повиване в 7 неонатологични отделения в страната. Новите придобивки са вече на разположение на бебетата и родителите им в  УМБАЛ “Медика Русе”, МБАЛ Хасково, МБАЛ “Д-р Киро Попов” Карлово, УМБАЛ “Д-р Георги Странски” Плевен, УМБАЛ СофияМед, АГ “Селена” Пловдив и МБАЛ Национална Кардиологична Болница. 

Дарени са и 208 бодита за недоносени бебета с вдъхновяващия надпис “Аз съм герой”, като част от тях достигнаха и до медицински комплекс “Д-р Щерев”, УМБАЛ СофияМед, САГБАЛ “Шейново”, УМБАЛ Пловдив, АГ “Селена” Пловдив, МБАЛ Добрич и МБАЛ “Д-р Иван Селимински” Сливен.

Средствата бяха събрани по време на кампания проведена в периода 28.04 – 25.05.2022 г. За всяка покупка на продукт с марка Pampers – пелени, пелени-гащи и мокри кърпички от магазини dm България, „Проктър и Гембъл България“ ЕООД даряваха и за недоносените деца. Основната цел на Pampers е да осигури спокойна и уютна среда на родителите и техните крехки съкровища по време на престоя им в неонатологичното отделение, за да помнят тези моменти с любов и топлина, изтъкваше кампанията.

В рамките на инициативата, на 16 май тази година, по повод Световния ден на кенгуру-грижата, в Инстаграм страницата на Pampers Bulgaria беше проведен и уебинар с Ния Коновска, фамилен психотерапевт към Център за детско развитие „Малки чудеса“ към Фондация „Нашите недоносени деца“ с тема “Кенгуру-грижата: хармония в първата прегръдка”. В него, наред със значението на майчината или бащина прегръдка за недоносените бебета, бяха обсъдени различни въпроси, свързани с преждевременното раждане и чувствата, с които се сблъскват семействата на най-малките новородени. Как да намерят сили и подкрепа в трудните моменти и предизвикателствата, пред които ги изправя престоят на детето им в интензивното неонатологично отделение. 

За втори пореден път Pampers подкрепят недоносените бебета и родителите им, като при предишната кампания в сътрудничество с Фондация “Нашите недоносени деца” бяха изградени кътове за кърмене и практикуване на кенгуру-грижи и дарени столове за кърмене и кенгуру-грижа, шкафове и матрачета за повиване на новородените бебета в 10 неонатологични отделения на болници и звена за грижа на недоносени в страната.

Новото дарение е пореден принос към усилията на Фондация “Нашите недоносени деца” за подобряване на цялостната грижа за преждевременно родените бебета в България, в съответствие с вече утвърдените на световно ниво практики като контакт “кожа-до-кожа”, кенгуру-грижа и насърчаване на кърменето. Кенгуру-грижата е особено важна за недоносените бебета, защото помага за стабилизиране на състоянието им, по-добро развитие на мозъка и намаляване на болничния престой. Тя спомага за подобряване на храненето и по-добри жизнени показатели като регулация на дишането, сърдечния ритъм и телесната температура, като дава и невероятна възможност на бебетата и родителите им и за изграждане на по-добра емоционална връзка.

Надяваме се, че все повече бебета ще имат възможност да се възползват от ползите на така важната за тях близост с родителите им и тя да бъде достъпна във все повече неонатологични отделения в страната.

Благодарим на Pampers и магазини dm България и на всички дарители, които помагат за по-добри грижи за най-малките, най-големи герои!