Дарихме реанимационна маса, кувьоз и кислородни палатки на неонатологията в Хасково

Дарихме реанимационна маса, кувьоз и кислородни палатки на неонатологията в Хасково

Благодарение на многобройните дарители, които подкрепиха кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца”, неонатологичното отделение в МБАЛ Хасково получи дарение от реанимационна маса и кувьоз, като със събраните средства бяха закупени допълнително и две кислородни палатки.

Необходимата сума за осигуряването на животоспасяващата апаратура беше събрана само за 3 седмици с дарителска кампания в края на 2022 година и началото на тази година. Безкрайно сме благодарни за съпричастността към тази така важна за нас кауза. Кампанията ни подкрепи и фирма Кили Мед ООД, която е доставчик на апаратурата, като намали с 1000 лв. остатъка от необходимите средства, които възлизаха на 9000 лв. С допълнителнително пристигнали дарения бяха закупени и дарени и две кислородни палатки за отделението.

Дарители помогнаха за подобряване на грижите за недоносените бебета

 

Усилията ни най-малките и крехки пациенти в болницата в Хасково да получат по-качествени грижи при раждането, започнаха още през септември 2022 година с дарителска кампания за базисни консумативи и апаратура. За нуждата от помощ в неонатологичното отделение, научихме от майка на близнаци, родила наскоро в болницата в Хасково, като в последствие се свързахме и със завеждащата отделението д-р Красимира Желязкова. Отново с неоценимата помощ на дарители и широкия отзвук, който получи молбата ни, за броени дни бяха събрани и изпратени бархетни и муселинови пелени за недоносените бебета, нови одеялца и чаршафи за кувьозите и термолеглата, нови матрачета за повивалник, стъклени шишета, електронни везни, електрически кани… Бяха събрани средства и за нов болничен стерилизатор на стойност почти 2000 лв., както и 10 болнични легла за новородени с обща стойност 4440 лв., от които се нуждаеше отделението.

„От името на Неонатологично отделение Хасково благодарим за оказаната подкрепа от Фондацията! Безкрайно признателни сме за всички направени дарения към МБАЛ Хасково! Благодарим от сърце!“, ни написа д-р Красимира Желязкова, завеждащ на отделението.

Всяка година в МБАЛ Хасково се раждат над 1000 бебета и близо 500 от тях са недоносени или се нуждаят от специални грижи. Процентът на преждевременните раждания в болницата достига дори до 25%, при среден за страната малко над 10 на сто. Отделението имаше належаща нужда от дарената апаратура, тъй като част от кувьозите, с които разполага са стари и понякога неработещи, а операционната зала, в която е направен ремонт, не разполагаше с реанимационна маса за бебетата, родени с цезарово сечение и се налагаше преместването им в родилна зала, за животоспасяващи процедури.

В близко бъдеще предстои отделението да бъде преместено в нови и ремонтирани помещения и всички се надяват колкото се може по-скоро да работят в по-добри условия. Мечтата им е на новото място и с по-нова техника, да не се правят компромиси и да получат обещаното отделение на европейско ниво.

Благодарим за огромната подкрепа, с която откликнахте на тази наша кауза, скъпи дарители!