“Геройски истории за вярата, силата и обичта” – бързах да се родя, защото ме чакаха велики дела!

“Геройски истории за вярата, силата и обичта” – бързах да се родя, защото ме чакаха велики дела!

“Геройски истории за вярата, силата и обичта” е поредният проект, с който от Фондация “Нашите недоносени деца”, искаме да сме близо до родителите, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. С тази книга отново сме до тях, за да им дадем надежда, подкрепа и онова така важно усещане, че не са сами. За нас тя е онази опора или приятел, който, като родители на недоносени деца, може би сме желаели да имаме до себе си, когато неочаквано сме се оказали в един напълно нов и непознат свят. В онези моменти, в които страховете и неизвестността взимат превес и често дори най-близките до нас хора не могат и не знаят как да намерят точните думи, за да помогнат.

Създадохме “Геройски истории за вярата, силата и обичта” с много любов и вдъхновение и с убеждението колко е необходима на семействата с недоносени бебета. В нея сме събрали вдъхновяващи примери, истории и разбиращи думи на надежда за всички родители и близки, които пристъпват за първи път в света на малките герои. А както всяко ново пътешествие, и то носи със себе си притеснения и тревоги от неизвестното.

“През цялото време, докато пишех по книжката, си мислех колко много ми се иска да помогна на семействата да видят бебетата си като малки хора, които въпреки скромните си размери, са съвсем категорични и целеустремени в желанието си да останат. Готови са да „преговарят“ с живота и да го спечелят на своя страна”, споделя Маргарита Габровска, автор на сборника.

В страниците на книгата са приютени онези сърдечни и топли думи на приятел, който е извървял този път, вълнували са го същите чувства и е открил неизмеримата сила, която всеки малък герой носи в себе си.

“Когато родих дъщеря си 8 седмици по-рано отчаяно търсех информация, но също и положителни истории, които да ми вдъхнат мъничко вяра и увереност, че има надежда”, споделя Надежда Дренска, един от основателите и член на УС на Фондация “Нашите недоносени деца”.

“За жалост тогава информацията беше много оскъдна и аз все повече потъвах в страховете и отчаянието си. Но Софи ми доказа, че няма нищо невъзможно и тези мъници са много, много по-силни, отколкото очакваме. Така се роди и идеята за книгата „Геройски истории за вярата, силата и обичта” – с нея искаме да покажем на родителите, че колкото и безнадеждно да им изглежда всичко сега – надежда има!”.

Думите й допълва и Моника Златанова, член на УС на Фондацията, която също е автор на една от историите в книжката.

“Много книги започват с имало едно време. Но когато на този свят и аз посрещнахме моето недоносено бебе – нямаше такава книжка, която да ми разкаже за чудесата”.

Моника си припомня, че като майка в онези дни е изпитала силата на абсолютната самота, страх, вина, но и на най-дълбоката любов и вяра. “Чувствах се така сякаш, това се случва само и единствено на мен. А знаех, че това не е така. Имах нужда да прочета други истории, да се убедя, че чудесата се случват, да потърся надежда, че има шанс и моето дете да оцелее, да го докосна, да го прегърна, да се прибере у дома. Търсех ги в Гугъл, но там намирах истории от цял свят, но не и от тук, не и на български. А истории за чудеса винаги е имало и винаги ще има”, изтъква тя.

Раждането на недоносено бебе е шок за всеки родител, дори когато бременността е била рискова и се е очаквало да се случи нещо подобно. “Но още повече, когато се случи напълно изневиделица”, споделя от своя страна Надежда.

“Хиляди емоции се блъскат в главата ти, но най-силен е страхът от неизвестното. Какво предстои? Ще оцелее ли бебето ми? Ще има ли увреждания? Ще има ли щастливо детство?..”

Все въпроси, които едва ли има родител, който да не си е задавал. Тя допълва, че в болницата родителите на недоносени бебета често чуват страшни и непознати термини, а никой лекар не смее да се ангажира с прогнози. Понякога попадат и на страховити истории, които още повече разклащат вярата им, че е възможно всичко това да завърши благополучно.

Точно в тези моменти е най-голяма нуждата някой да застане до рамото ти с успокояващи думи на кураж и дори с усмивка. “Въпреки шеговитото си звучене на много места, текстът се опитва да предаде сериозни послания – нормално е да сме объркани, изплашени, тъжни, разочаровани, да имаме нужда от помощ, да искаме да се скрием, да имаме въпроси”, изтъква Маргарита Габровска. “Всяко наше усещане и преживяване идва, за да ни каже нещо, важно е да му отделим време – да не го отхвърляме, а да го опознаем и да го пуснем да си ходи, едва когато сме готови”.

Маргарита отбелязва, че често когато говорим за „бебето“, някак пропускаме факта, че бебето е преди всичко човек – и е важно да се отнасяме с внимание към човешкото му достойнство чрез всяко наше действие или дума. Така, растейки, малкият човек развива самоуважение и усещане за вътрешна ценност. “Без тях, навярно всички ще се съгласим, се живее трудно и тъжно”, посочва.

Какво ще откриете в книгата?

В книгата ще откриете вдъхновяващи примери за известни личности, родени преждевременно, както и  ценни съвети за това как да оцелеете в трудния период след преждевременното раждане. Специално внимание е обърнато на вдъхновяващите истории на малките-пораснали герои:

  • Мади, родена едва 250 грама в 24 г.с.
  • Велина, родена едва 550 грама в 28 г.с.
  • София, родена едва 1440 грама в 32. г.с.
  • Владислав, роден едва 1400 грама в 33 г.с.

Да събудят тази надежда и вяра в родителите, като им покажат колко са важни и самите те за малките си дечица, които се борят за живот, колко е необходимо да не падат духом, да не се предават и дори да се усмихват, също е част от посланието на “Геройски истории за вярата, силата и обичта”.

“Иска ни се да вдъхнем увереност и може би поне малко спокойствие, че въпреки всички страшни термини и диагнози, които чуват в момента, техните мъничета притежават неподозирани сили и възможности да се преборят с трудностите”, посочва Надя Дренска.

“Вяра, сила и обич. Думи, идващи от сърцето. Послания, докосващи сърцето. Вяра, сила и обич. Думи събрани в страниците на една книжка, която разказва вълшебни истории. Истински вълшебни истории”, допълва Моника Златанова.

Толкова примери и истории на надеждата, които да придружат онези от вас, които тепърва (и най-вероятно съвсем неочаквано) започват едно голямо приключение! Знаем колко са трудни и шокиращи първите моменти, изпитвали сме чувствата на вина, на самота и дори на безнадеждност. Били сме сами вкъщи в очакване на единственото за деня обаждане или в болничния коридор, за да чуем само няколко думи за децата си или поне да ги зърнем. Страхували сме се дори да се надяваме и да мечтаем. С “Геройски истории за вярата, силата и обичта” бихме искали да сме до вас, за да ви кажем:

“Не спирайте да вярвате в децата си, защото неслучайно казваме, че те са истински малки чудеса! С всяка отпратена тревога, пространството за споделено щастие с малкия човек расте!”

Книжка, посветена на всички родители, чиито бебета са се появили по-рано. Книжка, която не започва с „Имало едно време“, а с думите „Бързах да се родя, защото ме чакаха велики дела!“.

Инициатива с кауза

Издаването на книгата стартира с инициатива по Световния ден на прееклампсията 22 май, което съвсем не е случайно – всички вече пораснали герои, чиито истории разказва книгата, са за деца, родени в следствие на животозастрашаващото състояние, свързано с повишено кръвно налягане, отоци и белтък в урината по време на бременността.

Можете да намерите книгата в благотворителния магазин „Подарък с кауза“ на фондация „Нашите недоносени деца“. 


Научи още по темата: