Скринингът за прееклампсия спаси мен и бебето ми

Скринингът за прееклампсия спаси мен и бебето ми

Прееклампсията е едно от тежките усложнения на бременността, което засяга между 2 и 4% от бъдещите майки. В една трета от случаите тя води до раждане преди 37-а г.с. и може да е животозастрашаваща за майката и за бебето.

Ивелина споделя своята история, която благодарение на ранния скрининг за прееклампсия и въпреки трудностите, завършва щастливо за нея и бебето ѝ Макс. Една бременност, изпълнена с притеснения още от самото начало и завършила с едно неочаквано и нелеко раждане, но и донесла най-голямото щастие в живота на двама родители.

“Забременях след около 5 години и 5 опита инвитро при правилния за мен лекар и човек – д-р Калчев, на когото винаги ще съм благодарна. Той ме насочи към д-р Сигридов, при когото направих ранната фетална морфология и ранен скрининг за прееклампсия”, започва разказа си тя.

Резултатите показват изключително висок риск за прееклампсия

Ивелина веднага започва ежедневен прием на аспирин протект. Наред с това, тя е и с тромбофилия, която налага прием на НМХ (нискомолекулни хепарини). “Бях с много лош кръвоток, което вероятно предопредели донякъде и риска от прееклампсия, а за капак и с плацента превия тоталис, пък и на 39 години…”, споделя Ивелина. “Ходех на прегледи на всеки 10 дни, през 3 седмици стриктно пусках кръвни изследвания и урина, за да следим и за наличието на белтък в урината. От около 20-а г.с. започнах да вдигам кръвно налягане, за което ми предписаха терапия, но и тя беше рискова, тъй като можеше допълнително да влоши кръвотока към така дълго чаканото ни бебче”.

Треперех ежедневно и се молех да стигна до прилична седмица без да се налага да го извадят по-рано заради прееклампсия или отлепена плацента. 

“А бебето лежеше директно върху плацентата и с течение на седмиците рискът нарастваше”.

С напредването на бременността, Ивелина се консултира и с хематолог, който препоръчва спирането на аспирин протект, когато достигне до 36-а г.с., тъй като по-нататъшния му прием крие риск за преждевременно затваряне на белодробния шънт на бебето, което също е много опасно състояние. “Щом спрях аспирина, знаех, че оттук насетне рискът ми от прееклампсия ще се реализира, тъй като лекарят, при когото основно се следях, вече ме беше предупредил на базата на ранния скрининг и прегледите с ехограф”.

Така и се случи – кръвното ми пак започна да се качва и вече не се повлияваше от хапчетата. 

Ивелина успява да стигне до 37-а г.с., въпреки проблемите с кръвното. “Една сутрин, точно на моя рожден ден, на 12-ти юни 2021 г., се събудих отново с много високо кръвно и не усещах бебето да мърда”, продължава разказа си тя. “Веднага се свързах с д-р Вецев, който следеше бременността ми и ме прати за тонове в болница “Шейново”, където работи. Те очаквано се оказаха лоши, както и изследванията, които ми направиха веднага”. Въпреки, че е почивен ден, лекарят също идва по спешност в болницата, за да изроди малкия Макс.
“От тоновете, директно влязохме в операционната, аз все още с много високо и неповлияващо се от хапчетата кръвно”, спомня си Ивелина. “Тъй като бях и с плацента превия тоталис, нямаше друг вариант за раждане, освен секцио”. Буквално за минути лекарският екип успява да направи операцията и да извади на бял свят Макс.

Роди се 3 кг. и е моето най-голямо чудо и моят най-голям подарък за целия ми живот, защото се появи точно на рождения ми ден. 

Бебето изплаква веднага и Ивелина дори успява да го докосне и да се снимат заедно. След раждането обаче, тя получава усложнения с трудност в дишането, подуване на очите и червени петна по цялото тяло. Благодарение на анестезиолога, бързо успява да се справи и с тези неочаквани проблеми. “Д-р Вецев ми донесе бебчето за половин час, още докато бях в реанимация и дори успях да го закърмя”, спомня си Ивелина.

“Макс се адаптира изключително добре и още на следващата сутрин, въпреки болките, станах и си го взех. От тогава не сме се разделяли, той спеше и през нощта при мен в болницата”.

Ивелина продължава да има високо кръвно налягане още няколко седмици след раждането, но то за щастие се нормализира от само себе си, без нужда от лечение. А и дните ѝ вече са заети с грижи за малкия Макс, кърмене и радост, че са заедно и са добре. Заради пандемията, таткото не може изобщо да влиза в болницата и вижда новородения си син само на снимки до самото изписване. “В деня на изписването, Макс беше спаднал на тегло до 2,800 кг. и когато татко му го взе в ръце, му се стори много по- мъничък, отколкото на снимките”, разказва Ивелина. Сега някогашният мъник е вече голямо момче, което все още расте и с млякото на мама. Съвсем скоро, на 12 юни, предстои и първият им общ рожден ден, който всички чакат с нетърпение и радост.

Всеки ден благодаря на Господ и на всички лекари, които ни помогнаха да държим нашето малко чудо Макс в прегръдките си днес. 

“И двамата дължим живота си на златните ръце на д-р Вецев! Въпреки много трудната бременност с лош кръвоток, плацента превия тоталис, прокървявания, много висок риск от прееклампсия, тромбофилия, нисък белтък в кръвта, Макс дойде при нас жив и здрав и осмисли живота ни”, споделя Ивелина.

“Искам да посъветвам всички бременни – правете си ранния скрининг за прееклампсия, защото той ме подготви за този риск. Благодарение на него пих аспирин протект до 36 г.с. и със спирането му и аз и лекарят ми знаехме, че рискът ще се реализира, но ние бяхме подготвени”.


Научи още по темата: