Нова семейна стая за недоносените бебета отвори врати в Плевен

Нова семейна стая за недоносените бебета отвори врати в Плевен

Нова модерна и напълно оборудвана семейна стая отвори врати в Дом за медико-социални грижи – Плевен. Уютното помещение е изградено от Фондация “Нашите недоносени деца” с финансовата подкрепа на TELUS International Bulgaria, в рамките на тяхната доброволческа инициатива „TELUS Дни на подкрепа“.

ДМСГД – Плевен осигурява високоспециализирана и комплексна подкрепа за деца с хронични заболявания, недоносеност, увреждания, физически и/или психически затруднения. Само през изминалата 2021 г., там са получили грижа 114 недоносени бебета от областта. Очаква се приблизително 3 семейства месечно да ползват новата семейна стая, посочват от ръководството на дома. Те изтъкват, че близостта на най-малките пациенти с родителите и работата в посока превенция на раздялата на детето със семейството му е сред техните основни приоритети. Добра практика, която съществува от години в ДМСГД – Плевен, е “Кенгуру” структурата, която функционира към отделение “Рискови новородени”. Новата стая, наред с вече съществуващите “Кенгуру” стаи, ще позволи на още повече семейства да се възползват пълноценно от непрекъсната физическа и емоционална връзка с новороденото си недоносено бебе или дете с увреждане и хронично заболяване, до изписването му в домашна обстановка.

Стойността на проекта, реализиран в ДМСГД – Плевен, е 20 хил. лв., благодарение на усилията на над 800 доброволци, обединени от TELUS International Bulgaria в традиционната им инициатива “TELUS Дни на подкрепа 2021”. Тогава компанията подкрепи финансово с общо 100 000 лв. каузите на 5 граждански организации, а участниците-доброволци трябваше „да изкачат Еверест“ виртуално, като изминат 70 км чрез реална физическа активност. Всеки километър добавяше средства към каузата и изминатото разстояние в края на кампанията беше повече от обиколка около Земята!

„Всяко бебе заслужава възможността да бъде в прегръдките на родителите си, докато порасне достатъчно да напусне болничното отделение. Поради тази причина, подкрепата ни за изграждане на семейна стая в Плевен, бе една от най-емоционалните ни каузи, част от TELUS Дни на подкрепа 2021. Пожелаваме здраве и безгрижно детство на малките герои на България!“ Кристина Иванова, Вицепрезидент “Операции” за TELUS International Europe и директор за България

Всички средства, събрани от дарението за каузата на Фондация “Нашите недоносени деца”, бяха вложени в изграждането на новата семейна стая в ДМСГД – Плевен, която е проектирана и обзаведена в съответствие с разбиранията, които са наложени в практиката на изграждане на подобен вид структури в болничните заведения. Тя разполага със санитарен възел, кухненски кът, стол за кърмене и кенгуру-грижа, повивалник, колани за кенгуру-грижи и мебели и оборудване, които са по-скоро типични за дома. Стаята е декорирана така, че да създава усещане за домашен уют и да се избяга от болничната обстановка и усещането, че си в лечебно заведение. Тя е много светла и просторна и с директен достъп до голяма тераса и гледка към двора и градината.

Фондация “Нашите недоносени деца” се е погрижила за всеки детайл в обзавеждането и също така е подсигурила всякакви информационни материали в помощ на родителите относно първите дни на недоносеното бебе, както и неговото отглеждане и проследяване след това.

“За нас беше много важно да осигурим за недоносените бебета и родителите най-благоприятните условия и най-пълната информация по време на престоя им в лечебното заведение”, посочват от фондацията.

“Съвсем скоро се надяваме да можем да дооборудваме не само тази стая, а и всички останали с помпи за кърма, хладилници, спални комплекти и друго допълнително оборудване, каквото ни заявят като нужди от болниците. Целта ни е да направим престоя на родителите максимално комфортен, което да им даде възможност да се концентрират върху изграждане на връзка със своето бебе през тези трудни и предизвикателни дни на интензивно лечение”.

 

Фондация „Нашите недоносени деца“ изгражда семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи в цялата страна

 

Семейната стая в Плевен е девета поред, която Фондация “Нашите недоносени деца”е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната. В момента такъв тип стаи има в София, Пловдив, Велико Търново, Сливен и Русе, две са стаите в болницата в Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Шумен, Смолян, София, Благоевград и Търговище пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи.

Семейните стаи и кътове осигуряват възможност за кърмене, кенгуру-грижи, контакт “кожа-до-кожа” и включване в ежедневните грижи за бебето с подкрепата на медицинския екип. От ДМСГД – Плевен посочват, че кенгуру-грижата е “мощна медицина”. Уханието, ритъмът на сърцето, гласа и дишането на майката са утешителни за новороденото бебе. Майчината кенгуру грижа е ефикасна и научно обоснована здравна интервенция, която може да се използва във всички ситуации, заедно с контакта “кожа-до-кожа” и позволява на новородените:

  • Да усетят ритъма на сърцето и дишането на майката
  • Да усетят мириса, допира и прегръдката на майката
  • Да създадат връзка и доверие към двамата родители
  • Да се хранят по-добре
  • Да са по-спокойни и да плачат по-малко
  • Да поддържат по-добра телесна температура и нива на кръвна захар
  • Да усещат любовта на майката и да й отвръщат

Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация като метод, който подобрява жизнените показатели, насърчава кърменето и намалява значително болничния престой. Наред с това е доказано, че тя спомага за по-добро развитие на мозъка и подобрява когнитивното развитие на недоносените деца. За родителите на преждевременно родени бебета, възможността да ги прегърнат и да прекарват повече време с тях в болницата също има многобройни ползи – от изграждане на по-добра връзка с рожбата им, до намаляване на нивата на стрес през трудния период след раждането.

Семейни стаи – да дарим повече прегръдки на недоносените бебета е сред основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца” през последните години. За да може повече бебета да получат така ценните кенгуру-грижи и да продължи усилията си в тази посока, фондацията се нуждае от Вашата подкрепа за разкриването на все по-голям брой семейни стаи в неонатологичните отделения в страната. Всяко бебе от всяка точка на България заслужава да бъде максимално близо до своето семейство!

Всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“

може да направи своето дарение за семейни стаи ТУК или с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777.