Отворено писмо до МЗ за ограничения родителски достъп до неонатологичните отделения

Отворено писмо до МЗ за ограничения родителски достъп до неонатологичните отделения

За поредна година през месец май, в който отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата, от Фондация “Нашите недоносени деца” бихме искали да привлечем институционното и обществено внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България с цел да се осигури така необходимата близост и възможност за контакт на родителите с бебетата им по време на раждането и в постнаталния период.

В тази връзка, депозирахме отворено писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразяваме загрижеността си от продължаващия ограничен родителски достъп до неонатологичните звена в страната. В него се изтъква, че считаме за тревожни затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени в България

  • Недостатъчно осигуряване на контакт кожа-до-кожа за новородените след раждането, което компрометира и ролята му като стимул за успешен старт на кърменето.
  • Трудности или невъзможност за бащите да присъстват на раждането, независимо дали се касае за естествено раждане или Цезарово сечение. 
  • Ограничения на посещенията и за включване на родителите в грижите за бебето.
  • Липса или ограничени възможности за прилагане на кенгуру-грижи за недоносените бебета.
  • Дългосрочна раздяла и невъзможност за контакт между родители и бебета при престой в интензивно неонатологично отделение.

 

Близостта с родителите е от огромно значение не само за новородените, но и за техните семейства и има доказани ползи не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Предоставянето на семейно-ориентирана грижа е все по-утвърдена и препоръчвана практика в Европа и в света. Над 3 години след началото на пандемията от COVID-19 и при отпадане на противоепидемичните мерки и драстичен спад в заболеваемостта, в България все още получаваме тревожна информация от родители на недоносени деца, както и доносени новородени, за ограничен достъп до отделенията по неонатология в болничните заведения.

Практики, които са в разрез с международни препоръки, като обновените препоръки за позитивно раждане на Световната здравна организация (СЗО) от месец март 2022 година, които изтъкват необходимостта за насърчаване и включване на родителите в грижата за техните новородени. Според документа, първите седмици след раждането са от решаващо значение за изграждането на взаимоотношения, които оказват влияние върху дългосрочното развитие и здравето на бебето.

В новите  препоръки на СЗО  за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло от 2022 г., също се обръща специално внимание на необходимостта семействата на недоносени бебета да бъдат включени в грижите за децата си и да могат да бъдат заедно по всяко време. Кенгуру-грижата и контактът кожа-до-кожа са посочени като животоспасяващи и от критично значение за подобряване на шансовете за оцеляване и на здравословното състояние на малките и преждевременно родени  бебета.

През последните години Фондация “Нашите недоносени деца” се обърна неколкократно към отговорните в България институции с призив и покана да бъдат преосмислени и променени в тази насока и действащите у нас практики за родилни, следродилни грижи и интензивните грижи за високорискови новородени. 

С настоящото отворено писмо за пореден път целим да привлечем институционното и обществено внимание върху този така неотложен въпрос.  Заявяваме отново и готовността си за диалог и сътрудничество по тези изключително важни теми, които са неизменна част от над 10-годишната ни работа, посветена в подкрепа и за подобряването на грижите за недоносените деца и техните семейства.

Пълния текст на писмото може да прочетете тук.