Надежда Дренска

Съ-основател и член на Управителния съвет

Надежда Дренска

Надежда Дренска е един от основателите и член на Управителния съвет на Фондация „Нашите недоносени деца“. Участва активно в стратегическия мениджмънт на Фондацията.  Завършила е „Връзки с обществеността“ в Софийския университет, има дългогодишен опит като графичен и уеб дизайнер, както и опит в сферата на комуникациите. От 2012 година работи в неправителствения сектор като активист и застъпник за правата на недоносените бебета, както и децата със специални потребности. Създател на първия уеб сайт за недоносени деца на български език, както и първите специализирани печатни издания за родители – наръчник за родители „Всичко за недоносените бебета“,  „Дневник за герои“, „Спасителна прегръдка за недоносените бебета“, график за проследяване, които включват цялата необходима информация за недоносените бебета и техните нужди.

Работи активно по всички ключови проекти на Фондацията, сред които създаването на Център за детско развитие „Малки чудеса“, проекти свързани със семейно-ориентираната грижа и изграждането на семейни стаи в страната и т.н. Освен това се занимава с визуалната идентичност на организацията, разработване и дизайн на онлайн и печатни материали.

Как Фондация „Нашите недоносени деца“ се превърна в мисията на живота ми?

Преждевременното раждане тотално промени живота ми. В началото всичко започна като изцяло доброволческа инициатива и дълги години беше така. Голямата част от екипа на фондацията сме майки на недоносени дечица. За нас това е мисия и кауза, неизменна част от живота ни. Моето дете се роди в 32-ра седмица и прекара три дълги и мъчителни месеца в болница, не знаехме ще оживее ли.

С годините и порастването на децата ни осъзнахме, че преждевременното раждане не е нещо, което просто отминава. Напротив, колкото повече растяха децата ни, толкова повече разбирахме, че последствията от това ще продължават да бъдат част от живота ни вероятно завинаги. Голяма част от недоносените деца (от 30 до 50%) се сблъскват с различни по сериозност дългосрочни увреждания.

Това беше и причината да разширим дейността си не само до грижите за недоносените бебета в болницата, но и след изписването им, та чак до училищна възраст. Така се роди и идеята за Център за детско развитие “Малки чудеса”, който предлага терапевтична подкрепа за деца и семейства от мултидисциплинарен екип от специалисти.

Когато през 2010 година ме изписаха, а детето ми остана в болницата целият ми свят се срина. Да се прибереш от родилното с празни ръце, да гледаш вкъщи празното креватче, необлечените дрешки, недокоснатите играчки… носи несравнима болка. Нямах никаква информация. Само четях и се молех всичко да завърши добре. Софи ни промени страшно много – накара ни да повярваме, че няма невъзможни неща. Но също така ни накара да видим колко много още има да се направи за недоносените деца и за родителите им.

С изненада открих, че в българското интернет пространство няма почти никаква информация за недоносените бебенца, за това с моя съпруг създадохме първата платформа, изцяло посветена на недоносените бебета в България www.premature-bg.com. Сайта тогава се казваше простичко „Недоносени бебета“. За кратко време ефектът стана лавинообразен. Постоянно ми пишеха майки, които са намерили отговори на своите въпроси. Сега този сайт прерастна в нещо много по-значимо, защото сме заедно и защото всяка от нас носи своята болка, опит и знания, с които ще се опитаме да бъдем полезни на тези от вас, които тепърва се сблъскват с преждевременното раждане. Това, което ни прави уникални е факта, че всяка една кампания, която предприемаме е плод на нашия личен, горчив опит и убеденост, колко много още има да се направи за хилядите деца, които се раждат твърде рано и твърде малки, както и за техните родители.

Историята за раждането на Софи можете да прочетете тук

Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, а мъката и изплаканите сълзи - в двигател на значими каузи. Преждевременното раждане се оказва именно такова преживяване.