Майка: кенгуру-грижата спаси моите недоносени близнаци

Майка: кенгуру-грижата спаси моите недоносени близнаци

Асабе Ибрахим, майка на недоносени близнаци сподели по време на честването на Световният ден на недоносените в Абужа, Нигерия, че практикуването на кенгуру грижата е помогнало на нейните деца да натрупат тегло след преждевременно раждане причинено от малария.

В Нигерия, по време на събитие под наслов „Родени твърде рано, носете ги близко“, госпожа Ибрахим, която ражда нейните близнаци в 26 гестационна седмица в Специализиранат болница Гвагвалада, споделя че децата започнали да наддават, едва след като е била запозната с кенгуру метода от „Малките Големи Души (неправителствена организация, председателствена от нигерийския филмов актьор Ежике Асегбу).Асегбу, също е недоносено бебе, роден преждевременно в седмия месец.

Лекторът на събитието Абимола Уилямс, старши консултант по майчино и детско здраве към международната организация Спасете Децата Интернешънъл, обясни, че кенгуру грижата представлява поставянето на бебето на гърдите на майка му в контакт кожа до кожа, обхванато в плат (слинг), с покрити глава и крака, за да не се губи телесната температура.Тя обясни, че метода създава връзка между майката и бебето, давайки топлина на бебето и позволявайки му да се кърми директно от майчините гърди.
Също така отбеляза, че придържайки само с гръб бебето в контакт кожа до кожа не предоставя същият ефект като кенгуру грижата, тъй като то няма същият достъп до майчините гърди.

Освен майката и бащите, и други членове на семейството могат да бъдат включени в кенгуру носенето, за да се увеличат шансовете за живот на бебето.

Госпожа Ибрахим разказва нейната история, споделяйки, че нейният съпруг, който е имал големи съмнения в оцеляването на децата им, ги е изоставил на произвола на съдбата в болницата. „Аз станах просяк в Гвегвелада, молейки за милостиня, за да може да се направят необходимите изследвания на децата“, споделя тя. Тя казва, че хората са й се подигравали, наричайки децата й с всякакви обидни и подигравателни имена, както и че са я съветвали да ги остави да умрат, защото били сигурни, че бебетата няма да оцелеят.
„Аз винаги казвах на хората, че моите бебета са човешки същества и те трябва да оцелеят. Поради тази причина, когато разбрах за кенгуру метода, аз започнах веднага да го практикувам, понеже моите деца все още не наддаваха. След като започнах да ги нося в слинга, аз бях изненадана, че те започнаха бързо да трупат тегло“ споделя госпожа Ибрахим

Тунде Сегун, директорът на Държавната агенция „Доказателства за действие“, посочи, че успешните истории трябва да се показват като доказателство затова, че при подходящите условия и адекватна грижа, недоносените бебета могат да оцелеят. „Ние използваме наличните успешни случаи, за да търсим подкрепа и сигурност от правителството и политиците, които са отговорни за състоянието на здравната система. „Също така ние работим с медиите, да докладват не само лошите истории, но и да балансират с успешните такива, предоставяйки доказателства, че бебетата дори и преждевременно родени могат да оцелеят с подходящите грижи“ каза господин Сегун.

Директорът на Националната агенция за Развитието на първичната здравна грижа, Адо Мухаммад, сподели, че агенцията чрез „Програмата за акушерска грижа“, обучава квалифициран персонал в различните общности на страната, който да успява да обхване всички проблеми и въпроси по отношение на раждането и детското здраве.

Източникhttp://www.informationng.com

Превод: Ния Бенева – Димитрова