Безопасно ли е да използвате спрей за отпушване на носа по време на бременност?

Безопасно ли е да използвате спрей за отпушване на носа по време на бременност?

Бременността понякога носи със себе си доста неразположения и когато към тях се прибави и запушен нос, дискомфорта може да нарасне. Често бъдещите майки са притеснени да ползват медикаменти, но ако страдате от настинка или алергия по време на бременност, спрейовете за нос в най-общия случай са безопасни за употреба.

Оксиметазолинът, една от най-разпространените активни съставки, използвани в деконгестантните назални спрейове, обикновено се смята за безопасен за употреба по време на бременност. Направените ограничени проучвания не установяват, че може да навреди на плода.

Има обаче две съставки, които понякога се срещат в спрейовете за нос – псевдоефедрин и фенилефрин, които не се препоръчват през първите 13 седмици от бременността. Може да се приемат в умерени количества след първия триместър, но и двете могат да повлияят на кръвното налягане, така че е по-добре да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че са безопасни за вас.

Назалните спрейове действат, като свиват кръвоносните съдове и тъканите в синусите, които могат да се възпалят и подуят, когато имате настинка или алергия. Използването на спрей за нос може да е по-безопасно от приемането на перорален препарат за отпушване, тъй като е по-малко вероятно лекарството да циркулира в кръвта и да достигне до бебето.

Най-добре е да избягвате използването на спрейове за отпушване на носа за повече от три дни.

По-продължителната им употреба може да причини повторно запушване и да се почувствате по-зле от преди. За да избегнете този ефект, опитайте да ограничите използването на спрейовете само за през нощта, когато запушването на носа е възможно да затрудни и съня.

За да облекчите запушването на носа, можете да ползвате спрей с физиологичен разтвор (който не съдържа медикаменти, но може да помогне при запушване) или уред за промиване на носа, както и да вземете топъл душ и да вдишвате парата. Други варианти са и прием на топли течности или пикантна храна, въпреки че това би могло да доведе до нежелани проблеми като киселини.

Забележка: Много жени страдат от запушен нос по време на бременност, като състоянието не е свързано с настинка или алергия. То се нарича ринит на бременността и най-вероятната причина за него са повишения кръвен поток и хормоналните промени.
Ако запушването на носа ви създава проблеми дори след като сте изпробвали някои лекарства без рецепта, говорете с вашия лекар, за да ви предпише друг медикамент. Той ще ви даде информация за безопасни лекарства, които да приемате при настинка или алергия по време на бременност.

Статията е прегледана от Дженифър Шу, Доктор по медицина и педиатър

Източник: www.babycenter.com