Безопасно ли е да се приема ибупрофен по време на бременност?

Безопасно ли е да се приема ибупрофен по време на бременност?

Макар да е сред най-често препоръчваните обезболяващи и температуропонижаващи медикаменти, приемът на ибупрофен не се препоръчва по време на бременност, особено по време на третия триместър.

Проведени са редица проучвания за ефектите на ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като например аспирин и напроксен по време на бременност, и се счита, че приемът на ибупрофен по време на третия триместър може да бъде опасен за бебетата.

Приемът на ибупрофен и други НСПВС през последните няколко месеца от бременността се свързва с ниски нива на амниотична течност и високо кръвно налягане в белите дробове на новородените. Има някои опасения, че тези медикаменти могат да отложат или да удължат раждането, а ако се използват в рамките на седмица след раждането, да увеличат риска от кървене.

Някои доказателства сочат, че приемът на ибупрофен по време на първия месец от бременността може да увеличи и риска от спонтанен аборт.

На бременните жени, които имат нужда от болкоуспокояващо, се препоръчва ацетаминофен (парацетамол), чиято безопасност по време на бременност е проследена във времето.

Ако не може да приемате ацетаминофен, консултирайте се с вашия следящ лекар, дали ползите от приема на ибупрофен или друго обезболяващо надвишават потенциалните рискове, и проверете кои медикаменти са безопасни за употреба по време на бременност.

Може също така да опитате някои от следните практики за облекчаване на слаба до умерена болка, без да е нужен прием на лекарства:

  • Вземете си топъл душ. Топлата вода може да помогне за облекчаването на слаба мускулна болка – просто не използвайте твърде гореща вода.
  • Поставете компрес с лед върху наранено място, за да помогнете да се намали възпалението и изтръпващата болка. Сложете кърпа или парче плат между леда и вашата кожа, за да не нараните кожата, и оставете компреса за не повече от 15 до 20 минути.
  • Поставете затоплена подложка върху болезнени зони, за да успокоите възпалени мускули, но не я затопляйте прекалено много и не я поставяйте директно върху корема.
  • Упражнения – раздвижването на тялото може да допринесе за освобождаване на ендорфини – хормоните, които ви помагат да се справите по-добре с болката. Разтягането на гръбнака и мускулите и сухожилията може да помогне за облекчаване на болките и напрежението.
  • Масаж. Масажист, който има опит в лечението на бременни жени, може да помогне за облекчаване на стреса и болката в мускулите и сухожилията.
  • Опитайте медитация, релаксация и водена визуализация. Тренирането на ума и тялото да възприемат и да се справят с болката по различен начин, може да бъде полезно.
  • Спете достатъчно. Вашето тяло се възстановява по време на сън, а умът ви почива, така че да може да понасяте болката по-добре.

Статията е преминала медицинска редакция от д-р Черил Акселрод, акушер-гинеколог

Научни източници:
Allegaert K, et al. 2010. Renal side effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs neonates. Pharmaceuticals 3(2):393-405. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033916/ [Accessed November 2021]
Barry WS et al. 1984. Ibuprofen overdose and exposure in utero: Results from a postmarketing voluntary reporting system. American Journal of Medicine 77(1A):35-39. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6465161 [Accessed November 2021]
Black RA et al. 2003. Over-the-counter medications in pregnancy. American Family Physician 67(12):2517-2524. http://www.aafp.org/afp/2003/0615/p2517.html [Accessed November 2021]
Gewillig M et al. 2009. Premature foetal closure of the arterial duct: Clinical presentations and outcome. European Heart Journal 30(12):1530-1536. http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/30/12/1530.full [Accessed November 2021]
Koren G et al. 2006. Nonsteroidal antiinflammatory drugs during third trimester and the risk of premature closure of the ductus arteriosus: A meta-analysis. Annals of Pharmacotherapy 40(5):824-829. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0023536/ [Accessed November 2021]
OWH. 2019. Pregnancy and medicines. U.S. Office on Women’s Health. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/pregnancy-and-medicines [Accessed November 2021]
MotherToBaby. 2020. Ibuprofen. https://mothertobaby.org/fact-sheets/ibuprofen-pregnancy/pdf/ [Accessed November 2021]
Food and Drug Administration. 2020. FDA recommends avoiding use of NSAIDs in pregnancy at 20 weeks or later because they can result in low amniotic fluid. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-recommends-avoiding-use-nsaids-pregnancy-20-weeks-or-later-because-they-can-result-low-amniotic [Accessed November 2021]

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ваня Михайлова