Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2012 година

Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2012 година

През 2012 година поставихме началото на нашата работа в подкрепа на недоносените деца и техните семейства. Нашата цел е да осигурим щастливо и пълноценно детство за децата, родени твърде рано и твърде малки, да подпомогнем тяхното отглеждане и развитие. Стремежът ни е семействата да бъдат добре информирани и да се чувстват подкрепени в тази тежка ситуация. Поставихме началото на една от нашите първостепенни цели – да изградим партньорство и сътрудничество със специалистите в сферата на неонатологията, както и във всички останали области на медицината, касаещи развитието на недоносените деца. защото ние вярваме, че целите ни са общи и само заедно можем да се борим за едно по-добро бъдеще за нашите недоносени деца.

Само за няколко месеца от нашето съществуване, успяхме да изградим мрежа от представители на фондацията в градовете София, Сливен, Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Карлово.

 • Създадохме първия информационен уеб портал, посветен на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете.
 • През лятото на 2012 година фондация „Нашите недоносени деца“ инициира заснемането на филм, посветен на преждевременното раждане, грижата за недоносеното дете и трудностите, през които преминава всяко едно семейство, което се сблъсква с тези проблеми. За специфичните грижи и особености при отглеждането на недоносено бебе говори Доц. Д-р Ралица Георгиева – национален консултант по неонатология и завеждащ на неонатологично отделение към Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски болести, гр. София. За трудния път на семействата, сблъскали се с проблемите на преждевременното раждане разказаха Нина Николова и Виолета Бакалова, майки на недоносени близнаци и членове на фондация „Нашите недоносени деца“. Филмът бе излъчен по време на Световния ден на недоносените деца 2012 година, а също така регулярно излъчван по някои регионални телевизии. Целта на филма е повишаване на информираността на обществото за преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете.
 • Информационна кампания за преждевременното раждане по ТВ+. Филмът „Нашите недоносени деца“ разказва за фондацията, а също така за проблемите, с които се сблъсква всяко семейство.
 • За първи път в България отбелязахме Световния ден на недоносените деца в партньорство с Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI. Четири града се включиха в отбелязването на – София, Сливен, Варна и Велико Търново.СофияСофия
  В София, сградата на Столична община беше осветена в лилава светлина като част от глобалната светлинна инициатива, предприета от Европейската фондация за грижа за новородените. Десетки семейства и техните деца се събраха пред сградата на Столична Община и пуснаха в небето балони – всеки десети балон беше по-малък, в символ на това, че всяко десето бебе се ражда недоносено. На 15 ноември фондация „Нашите недоносени деца“ награди доц. Ралица Георгиева и доц. Кръстева за принос към неонатологията.  Сливен
  В Сливен емблематичното за града дърво – Старият Бряст, беше осветен в лилава светлина като част от глобалната светлинна инициатива, с подкрепата на Община Сливен. Бяха подготвени информационни материали за родителите. От 10:30 ч. в залата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ се проведе среща-дискусия на тема „От трудното начало към щастливо детство и успешно бъдеще“. По време на срещата обсъдихме статистиката за неонатологичното отделение, проблемите и постиженията, проследяването на рисковите деца и поговорихме за това, че кърменето на недоносено бебе е възможна мисия. Лектори бяха д-р Минчева /завеждащ неонатологичното отделение/, д-р Праматарова и Елена Гвоздейкова /акредитиран лидер към Ла Лече Лига/. Излъчихме и част от филма „Мама“, посветен на преждевременното раждане. На събитието присъстваха десетки семейства със своите деца, както и специалисти.

  Велико Търново
  Във Велико Търново център за бъдещи и настоящи майки Happy Mums организира прожекция на филма „Мама“. Проведе се и дискусия, свързана с профилактиката на преждевременното раждане и кенгуровата грижа.


  Варна
  Във Варна фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с фондация „Карин дом“ организира отворена среща-разговор на тема „Какво трябва да знаем за отглеждането на недоносените бебета“. Целта на срещата беше да насочим вниманието на обществото и по-специално родителите към необходимостта да подпомагат развитието на недоносените бебета.


  Коледния благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство“
  събра 5000 лв в полза на недоносените бебета. Със събраните средства бяха закупени анатомични гнезда-позиционери, които служат за правилното позициониране на недоносените бебета. Благодарение на инициативата успяхме да закупим и дарим анатомични гнезда за 21 неонатологични отделения в цяла България.

С извършване на гореизброените дейности фондацията е работила за постигане на поставените в устава й цели, а именно:

Разпространение на информация и знания за проблема „недоносено бебе“, включващо информационно осигуряване на родителите на недоносени деца по отношение на тяхното лечение и рехабилитация; осигуряване на психологическа и морална подкрепа и повишаване на информираността и активността на обществото  във  връзка със случаите и статистиката  на  недоносените  бебета; даване гласност на емоционалните и социалните  проблеми, съпътстващи отглеждането  на  недоносеното  бебе;  изграждане и поддържане на подкрепяща среда за родители и близки, за всички недоносени деца без значение от социално положение, етнически произход и религия, физическо и умствено състояние, особености в развитието и/или поведението и необходимост от специални грижи;  реализиране на дейности свързани със създаване и развитие на гражданско общество;иницииране и участие в дейности по промяна на нормативни актове, свързани с проблемите на недоносените деца; организиране на семинари и обучения по проблемите на недоносените  бебетаи в областта на неонатологията; разработване на проекти и програми, свързани с осигуряването на достъп и участие на всички недоносени деца и техните родители, без значение на различията, в образователни курсове, групи, семинари и обучения.

Годишен доклад 2012 година – можете да видите тук.
Повече информация за първата година от съществуването ни, можете да видите тук.