Амилия Тейлър, родена само 283 гр. в 23 седмица от бременността

Амилия Тейлър, родена само 283 гр. в 23 седмица от бременността

Амилия Тейлър често се съобщава като най-рано роденото недоносено бебе, на 21 седмици и 6 дни. Това съобщение създава известно объркване по отношение на нейната възраст, тъй като тя е изчислена от датата на зачеване (чрез ин витро), а не от датата на последната менструация на майка си, което я прави 2 седмици по-малка, изчислено по най-често използвания метод за определяне на бременността. Тя е родена на 24.10.2006г. в Маями, Флорида, на 23 седмици и 6 дни.

Амилия Соня Тейлър е родена само 24,13 см на дължина и тегло 283 гр. Тя е изродена малко под 24-та седмица от бременността.

amillia_taylor-3048938Когато се е родила, невероятни снимки на Амилия заедно с химикалка за сравнение, показват на света колко мъничка е била в действителност.

Родителите й я нарекли Амилия, което в превод от латински означавa жилав, устойчив – за да отразят нейното оцеляване срещу шансовете.

Мъничките й бели дробове били напрегнати, имала нужда от допълнителен кислород. Амилия имала проблеми със сърцето и кръвното налягане, също така и лек мозъчен кръвоизлив. В продължение на 6 седмици не позволявали на майка й да я държи.

Опитвайки повече от десетилетие да имат дете, тя е първата рожба на Еди (45г) и Соня Тейлър (35г) от  Хоумстед. Амилия е родена само на 23 седмици и 6 дни чрез цезарово сечение. На 4 месеца вече тежи 2 кг и е дълга 39,5 см.

Амилия е изписана от болницата през февруари 2007 г. Малкото момиченце е прекарало 4 месеца в интензивния сектор на неонаталното отделение. Тя е зачената ин витро и е била в кувьоз след раждането си. Получавала е кислород и продължава да получава малки количества дори след като се прибере вкъщи.

Стойността на нейното лечение в Детската Баптиска болница възлиза на повече от 1 милион долара – сметка, която е поета от застрахователната компания на г-н Тейлър.

24.10.2007 – Амилия става на 1 годинка

Стотина членове от семейството, приятели, лекари, медицински сестри и здравни работници, се събрали за парти за рождения ден, където отпразнували чудото на раждането на Амилия, подхранваните мечти, финансово-разточителния медицински подвиг, каквато била първата година от живота й.at_190307-3915983

Първата година била много трудна за семейството, пристигането на Амилия вкъщи бил огромен стрес за тях: ежедневно посещение от лекар, поддържане на изключителни хигиенни условия, хранене на често, даване на редица лекарства всеки ден.

„През последните 2 семици тя нарастна внезапно, с цели 8 сантиметра.” – казва нейната майка. Въпреки че Амилия е все още с поднормено тегло, тя е здрава, приема по едно лекарство на ден за киселини в стомаха, понеже страда от рефлукс и веднъж месечно я посещава лекар. В събота същата седмица пробива първия й зъб.

Тъй като Амилия не може да бъде изведена сред тълпите от хора, семейството не може да ходи на църква или да присъства на социални събития. През последната седмица Амилия получава разрешение да посещава такива места. В неделя цялото семейство ще присъства на църковната служба.

taylor1-642289724.05.2008 Амилия е на 18 месеца и най-сетне достига размерите на новородено – 3,1 кг. Малкото дете щастливо процъфтява, има всички шансове да оцелее и да бъде здраво дете.

И още страхотни новини – майката на Амилия е бременна отново, с термин около Коледа 2008. След по-нататъшен курс на ин витро лечение и за да се предотврати ново преждевременно раждане, тя вече почива на легло.

24.10.2008 – Амилия става на 2 годинки

Най-малкото в света недоносено бебе празнува един много специален рожден ден. Амилия Тейлър, родена само 23 седмици и с тегло 283 грама, навърши 2 години. Малкото момиченце сега тежи цели 11,8 кг и е висока 70 см. Тя прави първите си стъпки в семейното ранчо, наоколо се чуват няколкото думички, които умее да изговаря и цялостното й развитие напредва много добре.

 

Източник: текст и снимки http://www.baby2see.com