Как кърмата помага на недоносените бебета?

Как кърмата помага на недоносените бебета?

В последните 3 месеца от бременността през плацентата започват да преминават и да се натрупват в тялото на бебето големи белтъчни молекули – имуноглобулини. Както подсказва името им, те осигуряват имунитет на бебето срещу различни инфекции след раждането му. Вашето бебе се е родило по-рано и не е успяло да натрупа достатъчно защитни фактори за живот извън утробата. Затова тялото ви започва да концентрира имуноглобулини в млякото, което бебето ще поема, за да му ги предаде и да продължи да го пази.

Когато бебето се храни с кърма, част от тези защитни фактори „тапицират“ лигавицата на храносмилателната система и й помагат да съзрее по-бързо. Това намалява честотата на всички видове инфекции при недоносените бебета. Това е и един от механизмите, по който млякото ви съществено намалява риска бебето да развие едно от изключително опасните състояния при недоносените бебета – некротизиращ ентероколит (сериозно възпаление на червата, което изисква операция).

Съзряващите фактори в кърмата помагат и на белите дробове на бебето да се развиват по-добре. Те са една от причините хранените с кърма недоносени бебета по-рядко да развиват и проблеми с очичките и зрението (ретинопатия на недоносените).

Не само тялото на бебето, но и мозъкът му се развива бурно в седмиците, докато достигне термина. В последните месеци от бременността мозъкът удвоява размера и теглото си – а затова има нужда от специалните съставки за развитие, които кърмата съдържа. Според изследванията недоносените бебета, които получават кърма, развиват по-пълно интелектуалния си потенциал.

Съзряването на мозъка помага по-бързо да се развиват и рефлексите за хранене на бебето. Кърменето – директното кърмене на гърда! – от момента, в който това стане физически възможно, е по-малко стресово за бебето от храненето с шише. На гърдата бебето успява самичко да контролира струята мляко и може да спира, когато има нужда. По този начин насищането с кислород се стабилизира, сърдечният му ритъм остава равномерен, а вашето тяло му помага да поддържа телесната си температура.

И не на последно място – бебетата, които са изцяло хранени с кърма или получават по-голяма част кърма в храненето си в интензивно отделение, го напускат средно 1-2 седмици по-бързо! Вашето мляко ще помогне бебето да се прибере по-бързо у дома!

По какъв начин кърменето (изцеждането на кърма) за вашето недоносено бебе помага и на вас самата?

Изцеждането на мляко за вашето бебе ще ви помага да усещате, че правите нещо конкретно и изключително важно. Усещането за пълните ви гърди е начин да чувствате постоянно физическа връзка с вашето бебе, дори когато то е далеч.

Всяко шишенце с кърма ви напомня, че вие му помагате по-бързо да извърви пътя до момента, в който може да се върне в ръцете ви – и че го пазите и защитавате през цялото време.

Чрез вашето мляко му предавате усещането за вас, мириса ви, вкуса на храните, които сте приемала – и това ще ви помогне да се „разпознаете“ по-лесно, когато най-накрая се гушнете.

В момента, в който вашето бебе е в състояние да прави опити да суче, кърменето автоматично ви осигурява време с бебето в прегръдките ви. Знаете колко ценен, колко кратък и колко отчайващо недостатъчен е този контакт, докато бебето е в болницата – кърменето е идеалната стратегия да си осигурите максимално възможния физически контакт, гушкане и усещане за бебето, докато то е още в интензивното отделение.

И не на последно място – контактът кожа до кожа помага и на вас, и на детето. Когато гушкате бебето до себе си, това ви дарява с усещането за спокойствие и надежда и помага по-лесно да изцеждате мляко. Физическият контакт е доказан начин да увеличите количеството кърма!

А за бебето времето, прекарано в ръцете, осигурява и безценна сетивна стимулация. Вие му давате движение, мирис, топлина, гласа си (който говори специално на него!), променящия се от хранене до хранене вкус на млякото ви. Тези преживявания може да изглеждат дребни, но в утробата те са естествени и подразбиращи се, а в интензивно отделение и вие, и бебето сте почти напълно лишени от тях, ако детето не се кърми и не получава млякото ви. Вероятно част от по-доброто развитие на мозъка, което се наблюдава при хранените с кърма недоносени деца, се дължи именно на стимулацията на всички сетива от контакта с мама!!