Безплатна лекция на тема: "Заболявания УНГ при децата"

Безплатна лекция на тема: "Заболявания УНГ при децата"

Скъпи родители, фондация „Нашите недоносени деца“ и 12 ДКЦ-гр.София имаме удоволствието да ви поканим на безплатна лекция на тема: „Заболявания Унг при децата“, лектор д-р Венкова. Лекцията ще бъде в Конферентната зала на 12 ДКЦ на 11 юни от 17:00-18:30ч. Изнасяме ви малка част от информацията, която трябва да знаем за ОСТРО ГНОЙНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СРЕДНОТО УХО В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ.

Острото възпаление на средното ухо е едно от най-честите заболявания в детската възраст, и се различава от острия отит при възрастните. Най–важните причини за това са особеностите на детския организъм – тесен контакт с гърлото и черепа, несъвършената регулация на телесната температура, незначителния имунитет, възможност за проникване на околоплодна течност и влагалищен секрет в тъпанчевата кухина по време на раждане, а по-късно различните инфекциозни болести. Значение имат и острите и хронични хреми, възпаленията на синусите и на сливиците, и различни други фактори.

Остро гойно възпаление на средното ухо при новороденото

Острото гойно възпаление на средното ухо при новороденото зависи от много обстоятелства – доносено ли е родено детето или не, как е протекло раждането, какво е здравословното състояние на родителитe, как е захранено – естествено или изкуствено, инфектирано ли е в родилното отделение. Основна причина за отитите при новородените са вируси, към които се наслагва бактериална флора, а понякога ухото се инфектира направо от бактерии напр. стафилококи.
Заболяването протича в лека и тежка форма. При леката форма протичането е без особени оплаквания и остава незабелязано от майката и лекаря. Бебето има невисока температура, неспокойствие, леки стомашни смущения и временно задържане на теглото.
При тежката форма картината е сериозна – температура 38-39 С, силно безпокойтсво, гноетечение от ухото – всичко това често е придружено от стомашно – чревни смущения, бъбречно възпалние, бронхопневмония.

Остро гойно възпаление на средното ухо при при недоносеното дете

Най – често отитът при недоносеното дете е усложнение на остра инфекция на горните дихателни пътища. Някои доктори обръщат внимание на положението на детето по гръб, което също смятат за причина за развитието на отит, и съветват детето да се поставя отвреме – навреме по корем, с главата настрани. При хранене главата трябва да се повдига.
Диагнозата на отита при недоносените деца е трудно поради различни причини. Обикновено детето е неспокойно и плаче силно, но понякога това може да липсва. Понякога може да има храносмилателни смушения – не се храни, има диария. Често има промени в кръвната картина. Лечението на отита при недоносените задължително трябва да се провежда от специалист уши-нос-гърло.

Лечението на острото гнойно възпаление на средното ухо при децата следва да се извърши от специалист – уши-нос-гърло. То зависи от стадия на възпалението, през който е извършен прегледа. От значение са възрастта и общото състояние на детето. При недоносените деца е необходимо да се извършват повече контролни прегледи, попади намаления имунитет, възможността за по-тежко протичане, и по – високата вероятност за развитие на усложнения. Освен това при недоносените деца картината не винаги е ясна, и е възможно общопрактикуващият лекар да пропусне правилната диагноза. При правилно и навременно проведено лечение възпалението се овладява и слухът се възстановява.

Остро гойно възпаление на средното ухо при кърмачето

Това страдание стои на едно от първите места в заболяванията при децата.
В зависимост от това дали детето е с нормално развитие , дали предварително организма му е увреден от други заболявания, дали е приемало лекарсва /особено антибиотици / и дали те са давани правилно, отитът може да протече с различна картина.
Възпалението на ухото започва обикновно с възпаление на гърлото. Температурата се движи между 37,5 и 38,5 С – по-високата температура е признак на друго заболяване или настъпващо усложнение. Детето е неспокойно, капризно, плачливо, не се успокоява ако се вземе на ръце. Когато суче, след няколко глътки започва да върти главичката си и да плаче. Предпочита да лежи на страната на болното ухо. По-големите кърмачета правят опит да пипнат с ръка болното ухо. Често отитът се съпътства от стомашно-чревни оплаквания-диария, запек, колики.

Остро гойно възпаление на средното ухо при по-голямото дете

Тук диагнозата е по-лесна – детето може да посочи кое ухо го боли , което дава възможност за своевременно лечение и предотвратяване на усложненията, засягащи както живота и здравето на детето, така и слуха му.
В началото има най – често възпаление на гърлото и хрема, след това детето става отпуснато и без настроение, не се храни, предпочита да лежи и то на страната на болното ухо, от време на врема проплаква. Понякога отитът започва с втрисане и повръщане. При развитие на гнойно възпаление на средното ухо при децата температурата е твърде висока-38-39 С, нерядко достига до 40 С. Отначало болката в ухото е през по-продължителни интервали, остра, стрелкаща – детето се хваща с ръка за болното ухо и плаче пронизително. След стихването и то се успокоява и се заиграва. Постепенно болката става непрекъсната, по-силна през нощта, успокоява се временно от аналгетици. При настъпване на гноетечение от ухото болката постепенно стихва.

Ще се радваме да присъствате на лекцията и да зададете своите въпроси към лектора.

Телефони за записване:

0886 275 603 – д-р Венкова

0899 851 578 – Моника Златанова

Адреса на 12 ДКЦ е гр.София, ж-к.Люлин 2, бул.Александър Станишев 17.