Семейна стая за родителите на недоносени деца в Специализирана болница за активно лечение по детски болести

Семейна стая за родителите на недоносени деца в Специализирана болница за активно лечение по детски болести

Малко преди Коледа, на 7 Декември 2016 година в Неонатологията на Специализирана болница за активно лечение по детски болести ЕАД бе открита втората семейна стая в София с подкрепата на Ивентас ЕООД и Philips AVENT. Семейната стая е част от кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“, радио Витоша съвместно с фондация „Нашите недоносени деца“.

Ползата от семейни стаи разположени в непосредствена близост до неантологичните отделения е доказан факт. В световен мащаб това е обичайна практика, родителите да бъдат максимално дълго време до децата си. Присъствието на майката до детето е изключително важно за развитието на малкото бебе, както е и доказано ползите от контакта с майката. Стаята има за цел да накара родителите да се чувстват малко по-добре и уютно предвид обстоятелствата в които са поставени, да прекарат повече време със своята рожба. Да бъдат обучени от персонала да го къпят, повиват; да насърчават майката да кърми детето си, което е изключително важно при недоносените деца.

Семейната стая в неонатологичното отделение е изцяло ремонтирано и обзаведено, като в стаята има мивка за тоалет на бебето, повивалник, има и стол за кърмене или за контакт кожа до кожа. Стаята може да се ползва за консултация с психолог, ако това се налага.

Стаята е втора по ред в България, като първата такава беше открита преди две години в неонатологията на Майчин дом.

Идеята за семейна стая се роди преди няколко години. За 2017 година сме предвидили да открием още две такива семейни стаи, едната в неонатологията на болницата в гр. Сливен и другата в неонатологията на гр. Велико Търново, но се надяваме, че това ще стане обичайна практика във всички български неонатологични отделения.