„Да плетем и шием за недоносените бебета“ отличена с награда в националния конкурс „Доброволческа инициатива“

„Да плетем и шием за недоносените бебета“ отличена с награда в националния конкурс „Доброволческа инициатива“

Фондация „Нашите недоносени деца“ и доброволците от инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ получиха високо признание за работата си в подкрепа на недоносените бебета по време на техния престой в неонатологичните отделения.

В началото на месец декември 2018 г. се проведе ежегодният национален конкурс „Доброволческа инициатива“, организиран за осма поредна година от фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ и фондация „Лале“. Номинирани за наградата бяха общо 58 проекта, осъществени от неправителствени организации, училища, читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна.

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing, suit and indoor

Инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ на фондация „Нашите недоносени деца“ беше една от трите доброволчески инициативи, отличена с високо признание заради социалната си значимост и мащабност. Зад нея стои трудът на 900 доброволци на организацията, целогодишно ангажирани с изработването на покривала за кувьози за 11 неонатологични отделения в страната, на шапчици и терлички за недоносените бебета, както и на, превърналите се в емблематични за инициативата, плетени октоподи, чиято функция е с пипалата си да имитират пъпната връв, за която бебетата инстинктивно се хващат, като по този начин са предпазени от това да се наранят, дърпайки системите си.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

Церемонията по награждаването се състоя в Международния ден на доброволчеството в президентската институция, под патронажа на президента Румен Радев.

Фондация „Нашите недоносени деца“ използва възможността да изкаже още веднъж дълбока благодарност към всички доброволци, които подкрепят усилията й по пътя към осигуряване на едно достойно настояще и бъдеще за недоносените деца и техните семейства в България.

Image may contain: 4 people, including Со Ня, Maya Krasimirova and Dilyana Marinova, people smiling, people eating and indoor