Проблеми с кожата при недоносеното бебе

Проблеми с кожата при недоносеното бебе

Бебетата, родени преди 37-а гестационна седмица, се считат за недоносени. Най – често срещаните проблеми при тях са ниското тегло при раждане и дихателните усложнения, но проблемите с кожата също могат да причинят безпокойство.
Те варират от общ дискомфорт, до потенциално животозастрашаващи симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ. Тъй като кожата е орган, който се нуждае от време, за да се развие напълно, твърде ранното раждане може да увеличи рисковете от кожни проблеми.

Силно зачервена кожа

Ако бебето ви е родено преждевременно, може да забележите, че има силно зачервена кожа. Това е обща черта при недоносените бебета – особено тези, родени преди 34-а г.с.. Причината е всъщност, че кожата е полупрозрачна. Тъй като не е успяла да се развие напълно, тя е изключително чувствителна.

Зачервената кожа при недоносените бебета е нормално явление. То не се счита за проблем, освен ако не продължи твърде дълго, дори и след достигане на термина, или ако зачервяването е придружено с рани и обриви.

Жълтеница при недоносените бебета

Жълтеникавата кожа и очи най-често са знак за наличие на жълтеница при новороденото. Това обикновено е временно състояние, причинено от увеличеното количество на билирубин в кръвта. За метаболизирането на това вещество е отговорен черният дроб, но в някои случаи той не може да се справи добре с тази функция. Това е причината за натрупване на билирубин. Самото вещество е с жълт цвят, поради което кожата също изглежда жълта.

Приблизително 60 процента от новородените развиват жълтеница през първите няколко дни от живота си. Честотата е още по-висока при недоносените бебета, тъй като черният им дроб все още не е напълно развит. Жълтеницата се потвърждава с изследване на кръвта. В зависимост от тежестта й, лекарят може да остави състоянието да се разреши от само себе си или да препоръча фототерапия. При фототерапията се използва специален вид светлина, за елиминиране на билирубина в кръвта.

Някои бебета може да се нуждаят и от кръвопреливане, за да се елиминира излишния билирубин. Нелекуваната, продължителна жълтеница може да доведе до трайни увреждания на развитието.

Кожни обриви

Поради повишената чувствителност на кожата, може да забележите по-чести обриви у бебето. Недоносените бебета са предразположени към обрив под пелените. Повечето обриви се развиват, когато кожата влезе в контакт с дразнители, като например дрехи от синтетични влакна.

Постоянните обриви могат да бъдат следствие и от екзема. Наричана още атопичен дерматит, екземата е състояние на кожата, характеризиращо се с възпаление (подуване), зачервяване и силен сърбеж.

При бебетата тези обриви се появяват най-често върху:

 • бузите

 • брадичката

 • врата

 • китките

 • коленете

За много бебета екземата е краткотраен проблем, който те надрастват. Бебетата с алергии може да страдат от екзема по-дълго, дори през цялото детство. Твърде ранното захранване и въвеждане на твърди храни при недоносените деца, може да увеличи този риск.
Временните форми на екзема могат да бъдат успокоени с различни кремове и мехлеми. Те обичайно се продават без рецепта, но е важно да не съдържат оцветители и ароматизанти. Необходимо е особено внимание при къпането на бебето – водата трябва да бъде хладка, не гореща. Препоръчва се използването само на памучно спално бельо и дрешки.

Рани по кожата

По кожата на бебето, освен обриви, можете да забележите и рани. Вероятно е те да са се получили от одраскване или протриване на изключително нежната кожа. Независимо от причината, изключително важно е да наблюдавате раните за признаци на инфекция.

Недоносените бебета са по-податливи на инфекции, тъй като имат по-слаба имунна система.

Признаците на кожна инфекция могат да включват:

 • повдигнати и неравни краища на раните

 • отворена рана, която е яркочервена

 • рана, която сякаш се разпространява или се увеличава по размер

 • гной или секреция

От решаващо значение е инфекцията да се лекува незабавно, преди да се развие в по-сериозно състояние, тъй като недоносеното бебе може да не е в състояние да се бори ефективно с микробите. При недоносените бебета е повишен рискът и от сепсис. Това е животозастрашаващо усложнение при инфекция, при което бактериите се разпространяват в кръвта до жизненоважни органи.

В зависимост от първоначалната причина за инфекцията, наблюдаващият ви лекар може да предпише:

 • антибиотици за бактериални инфекции

 • антивирусни средства

 • противогъбични лекарства

При инфектираните рани по кожата, може да помогне и прилагането на локални лекарства или мехлеми.

Сърбеж и раздразнена кожа

Дори да нямат определен кожен проблем, някои недоносени бебета могат да имат сърбяща, раздразнена кожа. Тя обикновено се подобрява с израстването.

Междувременно, можете да облекчите бебето по следните начини:

 • къпете го в хладка вода със сапуни без аромат

 • прилагайте успокояващи мехлеми върху обривите

 • перете дрехите на бебето отделно от тези семейството

 • използвайте щадящи препарати за пране

 • не използвайте омекотител за дрехите на бебето

 • ако кожата е суха, нанасяйте често крем без аромат, за да я предпазите

Може също така да забележите, че кожата на вашето бебе е особено чувствителна Местата, на които са правени превръзки, интравенозни инжекции или е вземана кръв за кръвни изследвания, могат да бъдат особено чувствителни. Тези зони изискват специално внимание при измиване, за да се предотврати по-нататъшно дразнене и увреждане.

Прогноза

Кожните проблеми при недоносените бебета обикновено отшумяват с навременно медицинско лечение и крият малко дългосрочни рискове. Те са нормално явление, но е препоръчително да направите консултация при всяка промяна, която забележите. По този начин не само можете да предотвратите усложнения, но ще осигурите и повече комфорт на бебето си.

Източник: www.healthline.com
Превод за Фондация “Нашиге недоносени деца”: Светлана Савова