Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2015 година

Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2015 година

Идването на новата година обикновено е свързано с правенето на равносметка за изминалата. Сега, когато наближават коледните и новогодишни празници, си даваме сметка, че вече изминаха повече от три години от създаването на Фондация „Нашите недоносени деца“. В тези години покрай еуфорията и вълнението, свързани с организирането на дадено събитие и последващото закупуване и даряване на закупената техника, понякога забравяме да се похвалим какво сме направили. Ето защо решихме, въпреки че никой не обича „сухите“ цифри да ви представим системитазирана и обобщена информация „какви ги свършихме“.

Една от най-големите ни гордости е издаването на първият в България наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета“, създаден специално за родители, които продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Наръчникът е разпространен в 30 неонатологични отделения в страната. Създадохме и онлайн платформа, а също така и електронна книга – за да дадем възможност на всеки един български родител от всяка точка на страната да стигне до необходимата му информация. Наръчникът може да бъде намерен на адрес www.earlybaby.info

Родителите на преждевременно родени деца, които имат нужда от психологическа помощмогат да получат онлайн, квалифицирана консултация от клинични психолози на сайта на фондацията.
Също така организираме групи за емоционална подкрепа, семинари и тематични уъркшоп занимания. На разположение на родителите в Първа АГ болница „Света София“ е психолог на фондацията, който работи на място с родителите на недоносени деца.

От проведените през тези години събития, благотворителни базари и други събрахме около 100 хил. лева. С тези средства бяха закупени следните консумативи и специализирана медицинска апаратура:

 • Перфузори за градовете Монтана, Враца, Сливен и Добрич
 • Гнезда за кувьози, които служат за правилното позициониране на недоносеното бебе във вътреутробна поза за 21 отделения в страната.
 • Информационни табла в неонатологичните отделения, които в кратки стъпки да запознават майките какво е необходимо да направят, за да съхранят кърмата си.
 • Пулсов оксикомер за наблюдение нивото на кислород в кръвта на новородените и пет инфузионни устройства за вливане на лекарства и хранителни разтвори на „Майчин дом“.
 • Апаратура и оборудване за рискови новородени дари ФННД на варненската АГ болница. Дарението включва два броя пулсов оксиметър, една инфузионна помпа за вливане на лекарства и хранителни разтвори, известна още като перфузор, два инхалатора и осем кислородни палатки на обща стойност 7300 лв.
 • Неонатологичното отделение към МБАЛ „Киро Попов“ гр. Карлово получи дарение от фондация „Нашите недоносени деца“ – електронни кантарчета, завивки, шишета, биберони, анатомични гнезда за най-малките пациенти с подкрепата на БЕБОЛИНО ООД.
 • Френско-българската търговска камара дари на фондация „Нашите недоносени деца“ 13 829 лв., които бяха използвани за закупуване на анатомични гнезда за недоносените деца за отделенията в Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Тутракан, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и четири отделения в София. Със същите средства бяха закупени и кислородни палатки за градовете Велико Търново, Плевен, Русе, Стара Загора, Хасково и Сливен.
 • МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД е закупена техника в размер на 2900 лв. и включва 4 бр. електронни везни, 1 бр. пациентен монитор за показване на жизнените показатели на бебето и 1 бр. перфузор /инфузионна помпа/. Средствата са набрани по време на благотворителните инициативи в Сливен, организирани с активната подкрепа на самите лекари и акушерки от отделението.
 • Първата семейна стая в неонатологично отделение в България беше открита в Майчин Дом София, благодарение на съвместната къмпания на Фондация „Нашите недоносени деца“ с „Тройка на разсъмване“, радио Витоша и с подкрепата на Ивентас ЕООД и Philips Avent. За семейната стая в Неонатологичната клиника на „Майчин дом“ бяха осигурени немедицинско оборудване и мебелировка с надеждата в нея родителите и дори цялото семейство, ако има братчета или сестричета, да се чувстват като в собствения си дом по време на болничния престой на бебето.
 • От набраните средства през ДМС за периода ноември 2013 г – ноември 2014 г. и благодарение на външни дарения беше закупено термо легло, дарено в неоналогичното отделение в Стара Загора. Средствата от ДМС след този период все още не са изразходени.
 • 2 броя термо легла за недоносени деца на обща стойност 5250 лв. бяха дарени в Педиатрията, гр. София, както и 1 бр. транспортен кувьоз в неонатологичното отделение в Хасково.
 • От благотворителния търг на Дарик радио, Ники Кънчев Шоу и спортно Шоу гонг за три поредни години са закупени: 1 бр. апарат за скрининг на слуха за неонатологичното отделение в болница Токуда, 12 броя неонатални монитори за следене на виталните показатели на новородени недоносени деца за градовете Хасково, София, Русе, Благоевград, Плевен и Велико Търново и още 10 бр. неонатални монитори за градовете София, Сливен, Русе, Враца и Бургас.
 • От кампанията ни със Спийд Компютри закупихме за неонатологичното отделение във Варненската АГ-болница „Проф.Д-р Димитър Стаматов“ – пулсоксиметър и инхалатор.
 • След кампанията ни „Маратон на героите“ успяхме да направим дарение на обща стойност 12 200 лв – закупихме един транспортен кувьоз за неонатологичното отделение в Монтана за транспортиране на високорискови новородени и един брой стационарен кувьоз за отделението в Бургас. От същата кампания дарихме 5000 лв. за кампанията на предаването „На кафе“ по Нова телевизия за закупуване на високоспециализиран апарат за азотен оксид за неонатологичното отделение към „Майчин дом“, София.
 • Със средствата, дарени ни от фотографката Теодора Янкова в размер на 4217.84 бяха вложени за закупуване на 1 бр. смесител и 1 бр. модул за механично обдишване за неонатологичното отделение в болница Токуда. Общата дарена сума е в размер на 4500 лв. чрез допълнителни средства на фондацията. Официалното дарение предстои, когато апаратурата бъде доставена.
 • Венископ (апарат за откриване на вени при новородените) на стойност 1570 лв. беше закупен за отделението в град Търговище. Средствата бяха събрани от инициативата на училище Дрита „Дари пари вместо цвете за 15-ти септември“.Скъпи приятели и дарители, благодарим ви, че заедно успяхме да направим всичко това възможно. Целият екип на фондацията се състои от доброволци, родители на недоносени деца, които даряват ежедневно и денонощно от времето си в името на кауза ни „По-малко преждевременни раждания, повече здрави деца“. Благодарим на всички, които ни подкрепят и ви обещаваме, че ще продължим да правим всичко по силите си, за да осигурим на всички недоносени бебета достъп до качествена медицинска апаратура.

Годишен доклад 2015 година – можете да видите тук.