Вашето преживяване е само и единствено ВАШЕ

Вашето преживяване е само и единствено ВАШЕ

Да можеш да се сравняваш с другите си е като малка открадната радост. Винаги има някой, който се е справил по-зле от теб, разбира се важи и обратното.

Прекарах първите пет дена след като родих, по коридорите на болницата, за да посещавам новороденото си момиченце в неонатологичното отделение за интензивни грижи към St. David’s North Austin Medical Center. Тези първи дни не бяха точно това, което си представях. Но все пак бяха само пет, за което съм благодарна.

Това, което се смята за рутинна процедура, се превърна в объркване и страх. Бейкър имаше течност в белите дробове и нивата й на кислород бяха ниски, което я остави в болничната стая, а после и в интензивното отделение. Тя беше родена в 38 седмица, тежеше 3,7 кг, докато другите бебенца бяха толкова мънички.

Аз бях уплашена, объркана, емоционална, притеснена, претоварена и единственото, което знаех беше, че моето бебе, което девет месеца растеше в мен, сега не беше тук. Но какво ли изпитваха другите майки?

В крайна сметка Бейкър оздравя и се възстанови. Така че, подтиснах тези чувства. В най-уязвимия момент от живота си, осъзнах че нашата ситуация е значително по-лека в сравнение с тази при други родители. Нас щяха да ни изпишат от болницата с малкото ни бебе и не се налагаше да стоим седмици или месеци в интензивното отделение. Осъзнавахме, че наистина сме късметлии. Разбира се, това не ми отне тежките емоции, че бях отделена от моето бебе.

Като млади родители, ние бързо се гмуркаме в нашия малък свят и понякога, предвид обстоятелствата, изпадаме в самосъжаление колко трудно е всичко. Но новината е: ще се преборим!

Майката, която има нужда от помощ, ще се справи. Самотната майка, която осъзнава, че всичко лежи на нейните плещи, ще се справи. Младата майка, която има подкрепата от партньора и семейството си, също ще се справи. Ние всички се борим. По различен начин и с различни усилия, но това не обезсмисля индивидуалната битка.

Шансовете да изпаднеш в самосъжаление се засилват, благодарение на социалните медии, показващи перфектно изглеждащия и подреден живот на наскоро родила майка, която за седмица е свалила натрупаните килограми и непрекъснато публикува снимки на своето перфектно бебе, което никога не плаче, храни се добре, спи дълго… но познай, тя също се бори, а и още нещо – филтрите и надписите могат да създадат перфектната снимка за социалните мрежи, а в действителност всичко да е една голяма лъжа.

Опитах се да покажа съпричастност към всеки нов родител и да приема неговата битка, дори и не толкова тежка от моя гледна точка. Защото всеки от нас може да изпадне и в по-трудна ситуация. Не позволявайте сравнението да открадне радостта от живота. Изживейте чувствата си, изплачете болката си, потърсете помощ, но не карайте някой да се отказва от собствената си битка, само защото обстоятелствата при него са различни. В същото време обаче, не позволявайте и на друг да ви обяснява, че вашата борба не си заслужава.

Вашето преживяване е само и единствено ваше.

Превод: Татяна Христова
Източник: https://handtohold.org/