Моите права като недоносено бебе

Моите права като недоносено бебе

Човек е човек, независимо колко е малък

Аз имам право…

Да бъда разбиран и да получавам топло, човешко отношение.
Заслужавам да имам свой език от сигнали, които ти, като човек полагащ грижи за мен, разбираш. Моите гримаси, разтягане на ръцете, хълцането или мръщенето са също толкова смислени, колкото всички думи, но са представени чрез единствения език, който аз владея.

Имам право на признание, затова че се налага да се развивам извън защитата на майчината утроба.
Дори и като ми предоставяте животоподдържаща грижа, от която истински се нуждая, повече от всичко имам нужда от граници, тишина, топлина, нежна стимулация, мека светлина и позиция на тялото, подобна на тези в майчината утроба. Защото за разлика от другите бебета, моето физическо и неврологично развитие се случва извън майчината утроба.

Имам право на периоди на продължително спокойствие
Имам нужда от спокойствие, за да използвам енергията си за растеж, а не безнадеждно да се опитвам да се справям с излишната светлина, шум или свръх стимулация.

Имам право на прегръдката на моите родители
Имам нужда от топлината, нежността и удобството да бъда в обятията на родителите си, веднага след като се почувстват готови и няма медицински пречки за това.

Имам право на най-добрата за мен храна – млякото на мама
Няма нищо по-добро за мен от млякото на мама. За да се развивам правилно и да настигна връстниците си, имам нужда от добра храна. Ако по някаква причина не мога да получавам млякото на мама, все пак заслужавам най-добрия възможен заместител – например млякото на друга майка (донорска кърма).

Имам право на любов и нежност
Имам нужда от положителната енергия на любовта… от вашите мили думи и мисли, докато се грижите за мен. Нежното докосване на баща ми… топлите майчини думи… лекото полюшване. В сърцето си знаете тяхната стойност, въпреки че абсолютната им клинична стойност не може да бъде доказана.

Аз и моите родители имаме нужда от разбиране и внимание
Нуждаем се от вашето разбиране, че рутинните дейности за вас, медицинските специалисти, са необичайни и плашещи за моите родители. Затова, моля ви, обяснявайте им спокойно, без значение колко пъти ви питат едно и също нещо. Те заслужават подкрепа и разбиране от вас и от другите семейства, докато преживяват ужаса по време на престоя в неонатологичното отделение за интензивни грижи.

Имам право моите родители да се грижат за мен
Имам нужда от вашето разбиране, че родителите ми са неизменна част от екипа, полагащ грижи за мен и те трябва да бъдат насърчавани да помагат според възможностите си по време на престоя ми в болницата.

Имам право мама и тате да ме опознаят, докато съм в болница
Помогнете на семейството ми да ме опознае по-добре, докато се учим да се доверяваме един на друг и се подготвяме за прибирането у дома.

Имам право на най-добрата грижа, защото целият живот е пред мен
Нуждая се от непрекъсната грижа: от момента на раждането си до прибирането ми у дома, така че заедно с медицинските специалисти, специалисти по ранно детско развитие и най-вече моето семейство, да направим всичко необходимо, за да развия пълния си потенциал.

А ВИЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ МОИТЕ БЛАГОДАРНОСТИ И ПРИЗНАНИЕ!
ЗАЩОТО АЗ СЪМ ТУК БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС!