Безопасни ли са изкуствени подсладители и заместители на захарта за бременните?

Безопасни ли са изкуствени подсладители и заместители на захарта за бременните?

Аспартам, стевия, еритритол – различни подсладители присъстват във все повече храни. Но кои от тях не вредят по време на бременност и кои е добре да избягвате в този период?

Сутрешното кафе, купата със зърнена закуска, снак барчетата от вендинг автоматите в работата – изкуствените подсладители и заместителите на захарта, които консумирате още от сутринта, могат да се натрупат бързо, без да усетите. А е още 10:00 часа!

Вероятно вече знаете, че консумацията на твърде много захар по време на бременност може да увеличи риска от напълняване или поява на кариес. Контролът върху приема на захар е изключително важен и ако имате гестационен диабет. Безопасно ли е обаче, да замените храните и напитките, съдържащи рафинирана захар, с други алтернативи или изкуствени подсладтели?

В тази статия ще намерите подробна информация относно нискокалоричните и заместителите на захарта без калории, както и за други натурални подсладители и тяхната употреба по време на бременност.

Какво представляват заместителите на захарта?

Заместителите на захарта се предлагат в множество различни форми, но всички те са предназначени да подслаждат храните и напитките. Хранителните подсладители като мед, агаве и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, осигуряват енергия под формата на въглехидрати и съдържат калории.

А какво да кажем за всичките онези диетични и некалорични продукти, които виждате по рафтовете на магазините? Те съдържат нехранителни подсладители, които са с много ниско съдържание на калории или са без никакви калории. Вероятно сте попадали и на онези кисели млека „без добавена захар“ или „с ниско съдържание на захар“, сметани за кафе, нискокалорични сладоледи, бонбони и напитки.

Освен по това, дали са хранителни или нехранителни, различните подсладители се категоризират и по други признаци.

Видове заместители на захарта

Изкуствени подсладители

Всички сме виждали малките пакетчета в закусвалните и кафенетата. Изкуствените подсладители се използват и в много преработени храни и безалкохолни напитки. Примери за някои одобрени заместители на захарта са ацесулфам, аспартам, неотам, захарин и сукралоза.

Натурални подсладители

Към тях се причисляват медът, кокосовата захар, кленовият сироп. Те се представят като „по-здравословни варианти“, в сравнение с трапезната захар или други заместители на захарта, поради съдържанието на минерали или антиоксиданти, но включват в състава си захар, а следователно и калории. Разбира се, естествените захари имат различни приложения в кулинарията и често се срещат в преработените храни, като „добавени захари“.

Нови натурални подсладители

Стевията е единственият натурален подсладител, одобрен от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA). Тя е с ниско съдържание на калории и някои проучвания дори твърдят, че натуралните подсладители могат да понижат кръвното налягане. Но дали да не внимаваме? Начинът, по който се добиват натуралните подсладители ги променя и те могат да включват и други видове заместители на захарта.

Захарни алкохоли (полиоли)

Това на практика не са захари, а въглехидрати, които се срещат естествено в някои плодове и зеленчуци, а също и в редица преработени храни (въпреки наименованието си, тези захари са безалкохолни). В етикетите на храните понякога са отбелязани с общия термин „захарен алкохол“ или посочват конкретното наименование, като например сорбитол. Когато се консумират в големи количества, захарните алкохоли могат да имат слабителен ефект.

Полезно е да знаете, че производителите не са длъжни да обявяват, какво количество заместител на захарта действително има в даден продукт, но за сметка на това са задължени да го посочат като съставка, така че винаги трябва да четете внимателно етикетите на храните.

Кои заместители на захарта са вредни по време на бременност?

Цикламатът е забранен в САЩ през 1970 г., след като се появяват свидетелства за връзката му с развитието на ракови заболявания, но този изкуствен подсладител все още се използва в над 55 страни, включително в България. На етикетите той бива отбелязан и като Е952.

Кои заместители на захарта са безопасни по време на бременност?

При условие, че се консумират в умерени количества, някои от хранителните и нехранителните подсладители, са безопасни за прием от повечето бременни жени.

И все пак истината е, че заместителите на захарта могат да крият и евентуални вредни последствия. Макар да се считат предимно за безопасни, консумацията на големи количества изкуствени подсладители може да увеличи риска от развитие на наднормено тегло при бебето на по-късен етап.

Необходими са повече проучвания, за да може напълно да се разбере дали изкуствените подсладители и заместителите на захарта оказват влияние върху развитието на бебето в утробата.

Ето какво трябва знаете за различните видове изкуствени подсладители и заместители на захарта, които можете да видите на етикетите на храните и напитките. Те включват:

Аспартам (или Нутрасуит)

Според Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA), аспартамът е безопасен за прием по време на бременност и кърмене. Приемът на едно или две пакетчета от тази синя субстанция от време на време не е проблем (една дъвка без захар няма да ви навреди).

Просто избягвайте да консумирате аспартам по време на бременност в големи количества и се въздържайте изцяло от него, ако страдате от фенилкетонурия (PKU), рядко генетично заболяване. Вашият лекар може също така да ви препоръча да избягвате аспартама, ако имате високи нива на фенилаланин в кръвта.

Адвантам

Адвантамът е 100 пъти по-сладък от аспартама. Безвреден е в умерени количества по време на бременност, според Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA).

Кокосова захар

Кокосовата захар е натурален подсладител и е безвреден по време на бременност, като заместител на захарта. Нарича се още кокосова палмова захар и много прилича на кафявата захар. Може да съдържа малки количества минерали и антиоксиданти, но в крайна сметка не е много по-различна от тръстиковата захар.

Концентрати от плодови сокове

Концентратите от плодови сокове могат да се открият във всички видове хранителни продукти по магазините – например бисквити, зърнени храни, мюсли, сладкиши, кисело мляко и безалкохолни напитки. Те са безопасни за консумация по време на бременност.

Заместването на гранулираната захар с концентрати от плодови сокове в рецептите изисква определени знания и умения, поради течната им консистенция, но със сигурност са безвредни за консумация. Трябва да се изберат рецепти, които включват значително количество течност, тогава можете да заместите захарта, както и течността, с концентрат на плодов сок. Концентрираният сок от бяло грозде, например, има по-сладък и по-слабо изразен плодов вкус и при изпичане наподобява в голяма степен захарта.

Неотам

Неотамът е нехранителен подсладител и се използва като заместител на захарта в някои печива. Няма доказателства, че крие риск при бременност.

Манитол

Манитолът съдържа по-малко калории от захарта, но трудно се усвоява от организма. Подобно на сорбитола, той е безвреден, ако се консумира умерено, но в големи количества може да предизвика стомашно разстройство.

Екстракт от плод Монк (монашески плод)

Монашеският плод е тревиста многогодишна лоза от семейство Тиквови, произхождаща от Южен Китай. По-сладък е от захарта от 150 до 200 пъти и е без калории.

Захарин (Sweet ‘N Low, Necta Sweet)

Въпреки че от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) определя захарина като безвреден, някои страни са забранили този изкуствен подсладител.

Академията по хранене и диететика (AND) твърди, че захаринът може да преминава през плацентата и да остане в тъканите на бебето, а дългосрочните ефекти, ако има такива, са неизвестни. Бременните жени е добре да избягват този изкуствен подсладител, ако е възможно.

Сорбитол

Сорбитолът е хранителен подсладител и захарен алкохол и е безопасен за консумация по време на бременност. Той не може да навреди на бебето, но може да предизвика неприятни стомашно-чревни ефекти. В големи дози, сорбитолът може да причини проблеми със стомаха и разстройство. А стомашното разстройство по време на бременност, освен че предизвиква дискомфорт, може да попречи на усвояването на важни хранителни вещества и да доведе до дехидратация.

Сукралоза (Спленда)

Според американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA), сукралозата е безвредна, включително за бременните жени. Това е на практика захар, или поне първоначалната й форма е такава, преди да бъде химически обработена във вариант, който тялото не може да абсорбира т.е. тя не носи калории.

Сукралозата е одобрена за употреба в печива и може да задоволи желанието за шоколадова торта без захар, например. Можете да я откриете и в безалкохолни напитки, дъвки, кафе и чай, глазури, замразени млечни продукти, плодови сокове и сладки сосове.

Преди да се отдадете на консумация на всичките тези вкусни лакомства, имайте предвид, че трябва да са в умерени количества.

Стевия

Стевията е подсладител без калории, извлечена от южноамерикански храст. В пакетче, на дражета или под формата на растение, това е любимият подсладител на диетолозите, често използван в безалкохолни напитки и сокове. Според американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA), стевиол гликозидите (веществата, които се извличат от листата на стевията и се използват като подсладител) са общопризнати за безопасни, но стевията не е одобрена като нехранителен подсладител; а се счита за хранителна добавка.

Според експертите, стевията не засилва желанието за сладко, както изкуствените подсладители, не повишава кръвната захар и няма неблагоприятни ефекти върху вкусовите рецептори. Най-разумният подход е да се консултирате с вашия лекар, преди да я използвате.

Тагатоза

Тагатозата се счита за натурален подсладител, заради начина по който се добива. Произвежда се от лактозата в млечните продукти (затова и окончанието „тоза“).

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) категоризира тагатозата, като „общопризната за безопасна“, което означава, че тя е обявена за безвредна за всеки – включително за бременните жени.

Ксилитол по време на бременност

Ксилитолът е захарен алкохол и се съдържа в дъвки, пасти за зъби и бонбони. Счита за безвреден по време на бременност в умерени количества. Няколко дъвки на ден, подсладени с ксилитол, не са проблем, но бройката не е добре да надвишава пет.

Ксилитолът има с 40 процента по-малко калории от чистата захар (захароза) и е доказано, че предотвратява появата на кариеси – затова е полезен като съставка в пастата за зъби.

Необходими са още проучвания за начина, по който различните подсладители влияят при бременност, затова обмислете добре всеки избор. Помислете кои от подсладителите ви допадат като вкус и се понасят най-добре от вашия организъм и най-вече кои са одобрени за безопасна консумация.

Източник: www.whattoexpect.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ваня Иванова