Безопасно ли е да пътувам със самолет, докато съм бременна?

Безопасно ли е да пътувам със самолет, докато съм бременна?

Много бъдещи майки се питат дали могат да планират пътуване със самолет по време на бременността. Краткият отговор е, че летенето със самолет е безопасно, подобно на други видове пътувания в този специфичен период, стига да не сте твърде близо до термина и да нямате някакви медицински усложнения.

Говорете с вашия акушер-гинеколог, преди да резервирате полета си, за да обсъдите всички потенциални проблеми и техните решения. Полезно е да знаете, че почти всяка авиокомпания няма да позволи на жена, която е бременна след 36-та гестационна седмица, да лети, а понякога за международни пътувания това важи и за по-ранни седмици.

Щом вие и вашето бебе сте здрави, не би трябвало да имате никакви проблеми в херметизираната кабина на самолета. Само не забравяйте да държите предпазния си колан, докато сте седнали – той трябва да минава под корема и ниско на бедрата ви. Не е нужно да се притеснявате и относно скенерите за проверка на летището. Те няма да навредят на вашето бебе.

Вашият акушер-гинеколог може да е в състояние да ви насочи как да намерите друг акушер-гинеколог там, където отивате, в случай, че имате нужда от медицинска помощ, докато сте далеч. Също така е важно да проверите какво покриват вашите полици за здравна и пътна застраховка по отношение на спешни случаи в чужбина и анулирани полети, както и покритията ако нещо се случи или трябва да отмените пътуването си.

Кога летенето със самолет по време на бременност не е безопасно?

Има някои ситуации, в които не е безопасно да летите със самолет, докато сте бременна, като например:

• имате признаци за възможен спонтанен аборт като спазми, болка или кървене
• имате цервикална недостатъчност (проблем с шийката на матката)
• имате прееклампсия
• имате вагинално кървене
• поставена сте под наблюдение за преждевременно раждане
• имате преждевременно разкъсване на мембраните, което означава, че имате изтичане на амниотична течност или водите ви са изтекли, но все още не сте започнали да раждате.

Вашият акушер-гинеколог може също да ви препоръча да не летите със самолет, ако:

• сте бременна с близнаци и сте след 28-а г. с. от бременността
• налично е вътрематочно ограничаване на растежа
• имате анамнеза за спонтанен аборт или извънматочна бременност
• имате плацентна превия или друга аномалия на плацентата
• имате хронично заболяване като диабет или високо кръвно налягане
• имате анамнеза за кръвни съсиреци
• имате други състояния, които излагат бременността ви на допълнителен риск.

Колко късно през бременността можете да летите?

Повечето авиокомпании няма да позволят на бременни жени да летят след 36-та гестационна седмица – ако планирате да се качите на самолет по време на третия триместър, консултирайте се с вашата авиокомпания за техните специфични правила за пътуване по време на бременност, преди да резервирате полета си.

Ако заради коремчето изглежда, че сте в по-напреднала бременност, служителите на авиокомпанията може да ви помолят да представите бележка от вашия акушер-гинеколог, че ви е разрешено да летите, както и в коя седмица от бременността сте. В повечето случаи не е никакъв проблем да получите такава бележка, просто не чакайте до деня на пътуването, за да я поискате. Това е последният стрес при пътуване, от който имате нужда!

Съвети за полет със самолет по време на бременност

Тези съвети ще помогнат на вас и вашето бебе да се чувствате безопасно и комфортно при следващия полет:

• За най-комфортно пътуване поискайте място в средата на самолета над крилото (това е зоната, където е най-малко вероятно да ви прилошее по време на полет).

• За да имате повече пространство за краката, резервирайте място, пред което има стена или платете допълнително за повече място. Изпъвайте и свивайте краката си възможно най-често, за да сведете до минимум подуването.

Изберете място до пътеката, за да можете лесно да ставате, за да отидете до тоалетната или да се разхождате и протягате – нещо, което трябва да правите поне веднъж на час (на всеки половин час е още по-добре). Бременните жени, които седят неподвижно дълго време, имат по-висок риск от развитие на дълбока венозна тромбоза.

Носенето на компресивни чорапи също може да ви помогне да избегнете образуването на съсиреци, защото те поддържат движението на кръвта в краката ви.

Носете удобни обувки, тъй като краката ви може да се подуят при летене. Изберете широки дрехи, за да ви бъде възможно най-удобно.

Пийте много течности (особено вода), за да избегнете дехидратиращия ефект на сухия въздух в кабината. Най-добре е да избягвате газирани напитки, когато летите – газът се разширява от по-високата надморска височина и този ефект може да ви причини неудобство.

• Ходете до тоалетната често, особено преди самолетът да започне да се спуска. Не бихте искали да останете на седалката си с пълен пикочен мехур през времето, необходимо за кацане и рулиране до изхода.

• Ако сте предразположени към гадене, попитайте вашия акушер-гинеколог дали можете да приемате лекарства против гадене.

• Не се страхувайте да помолите стюардеса или други пътници да ви помогнат да вдигнете и поставите ръчния си багаж в отделението над седалката.

• Не забравяйте да си приготвите здравословни закуски и бутилка с вода, в случай че имате неочаквани закъснения на земята или във въздуха.

Летене по време на COVID-19

Ако сте напълно ваксинирани срещу COVID-19, няма проблем да пътувате, което включва и летенето със самолет. Ако обаче не сте ваксинирани, трябва да отложите или да избягвате пътуването, освен ако не е абсолютно наложително. Бременните жени, които се разболяват от COVID-19, са изложени на по-висок риск от тежко заболяване и хоспитализация, както и от преждевременно раждане и други лоши изходи от бременността. Ето защо големите здравни организации препоръчват на жени, които са бременни, кърмят или планират да забременеят, да се ваксинират срещу COVID-19.

Ако имате въпроси относно летенето със самолет по време на COVID-19 или ваксината срещу COVID-19, говорете с вашия акушер-гинеколог. Той може да ви помогне да вземете най-добрите решения за вас и здравето на вашето бебе.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Валентина Иванова