Детето плаче насън: най-честите причини и начини за справяне с предизвикателството

Детето плаче насън: най-честите причини и начини за справяне с предизвикателството

На младите родители може да им се наложи да забравят за тихия, спокоен сън, поне докато детето не навърши една година. Но едно е то да се буди през нощта от глад или от мокрите пелени, а съвсем друго нещо е, ако започне да плаче насън. Това е объркващо – родителите не разбират как точно да помогнат на детето си. Лошо ли му е? Или е гладно? Или за всеки случай да се обадят на личния лекар? 

Педиатрите са единодушни – в повечето случаи при кърмачетата и бебетата до 1,5 години, нощният плач, когато те дори не се будят, се счита за нещо нормално. Разбира се, при условие, че бебето е напълно здраво и през деня не е било емоционално превъзбудено. Това явление се нарича още нощен плач по физиологични причини.  

Работата е там, че новородените прекарват значителна част от съня във фазата на бързия сън – това е необходимо за активното развитие на тяхната нервна система. Те дори сънуват, макар че техните сънища не са като на възрастните. Стоновете, проплакванията, конвулсивните потрепвания на крайниците, виковете – всичко това може да са реакции на бебето на сюжетите, които вижда насън.

От 3-4 месечна възраст структурата на съня на бебето започва да се променя – появяват се стадиите на повърхностен и дълбок сън. Неговата нервна система е готова за постепенно усъвършенстване. Но е рано за родителите да се отпускат. Всички тези скокове на развитието също често са съпътствани с нарушения в съня. Детето до 1 – 1,5 година ще се учи да спи “като възрастен”. То по няколко пъти ще превключва от дълбокия към бързия сън – всички тези преходи също могат да бъдат съпроводени с безпокойство. Неочаквания плач на новороденото до три пъти на нощ е обичайно явление, което в преобладаваща част от случаите не изисква консултации с лекар.

Да не забравяме, че има и съвсем нормални причини за нощния плач при кърмачетата. Напълно възможно е бебето да изпитва дискомфорт заради мокра пелена, никнене на зъби, колики, внезапно повишена температура, подсичане, болка в ухото, претопляне или студ. Вероятно неприятните усещания не са толкова интензивни, за да пробудят детето, затова то започва да плаче насън.  

Какво да направим, ако детето плаче в съня си

Новороденото провежда значителна част от нощта именно във фазата на бързия сън, който е много нестабилен. Ако детето е обезпокоено в този момент, то може да се събуди. Често става така, че плачът преминава така бързо, както и започва. 

Лекарите съветват детето да не се пипа, да не се закача и  да му се даде време да се успокои само. Понякога 10-15 секунди са напълно достатъчни, за да спре да плаче и да продължи да спи. Ако веднага се втурнете към креватчето, за да го вземете на ръце и да започнете да го люлеете, рискувате да го разбудите. Тогава безсънната нощ ви е гарантирана. Но ако не ви се иска да оставите плачещото бебе самичко даже за няколко секунди, просто сложете ръка на корема или главичката му, за да се успокои и да усети, че сте там. Ще видите: много скоро то отново ще спи спокойно. 

Още една причина, поради която специалистите не препоръчват незабавно да бързате към детето, за да го вземете, веднага щом се раздвижи малко в креватчето и заплаче: има риск при бебето да се изградят асоциации за заспиване. Това са някои действия, които родителите използват, за да успокоят детето – най-често срещано е люлеенето на ръце. Без да се усетите, новороденото към 3-4 месеца ще започне действително да се буди нощем и няма да може да заспи без люлеене, приспивна мелодия или залъгалка. Ще се налага постоянно да тичате до креватчето му. 

При изградени асоциации за сън кърмачето може да се буди до пет пъти на нощ – постоянно ще му е некомфортно без присъствието на мама. 

А ако бебето все пак се е разбудило от собствения си плач, ще трябва, разбира се,  да му помогнете да заспи. То не може да се успокои? Значи трябва да се убедите, че не е гладно и нищо не го боли. Нека всичко необходимо ви е под ръка – памперси, чай за колики, охлаждащ гел за венците, термометър и средство за понижаване на температурата.

Как да нормализираме съня на бебетата до една година

  • Новородените все още нямат нощни кошмари, силен стрес и емоционални претоварвания. В повечето случаи нарушенията на съня в този период се считат за физиологична норма.  И все пак напълно в силите на родителите е да създадат на детето условия, които да сведат до минимум буденето нощем. Какво е важно да се направи?
  • Да се установи рутинен дневен ред. Желателно е храненето, къпането, периодите на сън и бодърстване да се случват в едно и също време. Този ритъм ще помогне на бебето да се чувства спокойно. Както казват специалистите, дневният режим трябва да започне да се формира буквално от първите дни от живота на детето, в противен случай след това, на по-късна детска възраст, ще е много трудно да се “внедри”.
  • Да се създаде оптимален микроклимат в стаята, в която спи бебето. Температурата трябва да е 18-22 °C, с  40-60% влажност на въздуха. Напоследък много родители поставят овлажнител на въздуха в помещението – тези апарати поддържат необходимата влажност, някои също така пречистват въздуха. 
  • Да се осигурят оптимални условия за сън на бебето. Спалното бельо в креватчето трябва да бъде от естествени тъкани. Важно е и облеклото на бебето – удобно и меко, обезпечаващо идеална терморегулация. Така на детето няма да му бъде нито горещо, нито студено.
  • Да се внимава детето да не се преуморява във вечерните часове. Дори бебетата имат наситени дни. Но е желателно преди сън детето да има “спокойно време” – без шумни срещи с гости, активни игри и др. 

Консултирайте се с педиатър. Нека специалист да ви препоръча подходящите средства за колики или болкоуспокояващи за венците. 

Някои специалисти съветват през първите 3-4 месеца новороденото да се увива в пелена нощем – основанието за тази препоръка е, че така то няма да се разбужда само, когато рефлекторно движи ръчички и крачета във фазата на бързия сън. Важно е да не се опъват крачетата и да не се пристягат – този метод е отхвърлен! В този случай бебето ще проплаче за малко и по-бързо ще се успокои. 

Друга подобна препоръка е сънят в родителското легло. 

И първото, и второто предизвикват разгорещени спорове. Съществува мнение, че повиването може да забави развитието на двигателните функции на детето, да причини дисплазия, да наруши кръвообращението на крайниците или да предизвика още повече безпокойство през нощта. А сънят в леглото на родителите е предпочитан от мнозина, но в по-далечно бъдеще ще бъде сложно да се премести детето в самостоятелна стая, защото ще е свикнало да спи с мама. 

Както казват родителите “със стаж”, периодът, когато детето често плаче насън, е труден момент, трябва просто да оцелеете. Всичко преминава с времето.

Как да разберем, дали чувствителния сън на бебето, е отклонение от нормата

Нарушенията на съня у новородените все още не са изучени докрай. Обикновено сънят към 1,5 година се нормализира. Но ако и след 1,5 – 2 годишна възраст проблемът с нощния плач без пробуждане продължава, няма да навреди да се консултирате с педиатър. Става въпрос именно за постоянните нарушения на съня, а не за инцидентни проплаквания през нощта, когато детето просто е било пренатоварено през деня. 

Кога трябва да се посети специалист? Трябва да обърнете внимание на поведението на детето в периодите на бодърстване и сън. Ако плачът на детето нощем е съпроводен с говорене, резки потрепвания на крайниците и даже с опити да става от леглото, ако през деня то е постоянно капризно и вяло, или обратно – превъзбудено е, отказва обичайно ядене, стряска се от силен шум, е препоръчително да се консултирате с педиатър, психолог или консултант по детски сън. 

Източник:https://dailybaby.ru/magazine/articles/rebenok-plachet-vo-sne-samye-chastye-prichiny-i-sposoby-reshit-problem
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Йоланта Иванова