Добри новини за родителите: много недоносени бебета израстват здрави

Добри новини за родителите: много недоносени бебета израстват здрави

Раждането на недоносено бебе може да бъде стресиращо за родителите, но новите изследвания предоставят успокояващо откритие: много недоносени бебета се превръщат в здрави възрастни, без сериозни заболявания.

Проучване на повече от 2,5 милиона деца установява, че повече от половината от преждевременно родените, не са имали сериозни медицински проблеми в зряла възраст.

„Преждевременното раждане е свързано с по-високи дългосрочни рискове, свързани с няколко здравословни проблема, включително сърдечни, белодробни, неврологични и психични разстройства“,

заяви водещият автор на изследването – д-р Кейси Кръмп, заместник-председател по изследванията в отдела по семейна медицина и обществено здраве в медицинското училище Icahn в Маунт Синай в Ню Йорк.

Но както той отбелязва, предишни проучвания са се фокусирали почти изцяло върху тези отрицателни резултати.

„Няма проучвания, за които знаем, че разглеждат доброто здраве в зряла възраст при преждевременно родените деца. Тези открития имат значение за нарастващия брой хора, родени преждевременно, защото показват, че повечето от тях могат да водят здравословен, устойчив живот с добра цялостна функция в зряла възраст“, казва Кръмп.

За съжаление картината не е толкова розова за бебетата, родени изключително недоносени (от 22-ра до 27-ма седмица). Само 22% от тези деца в проучването не са имали сериозни здравословни проблеми в зряла възраст. За сравнение, проучването установява, че 63% от хората, родени доносени, не са имали сериозни здравословни проблеми като възрастни.

„Третият триместър на бременността е критичен период за растежа на плода. Преждевременното раждане прекъсва нормалния растеж и съзряването на всички органи на зародиша, което може да промени тяхната структура и функция“,

казва Кръмп. Той добавя, че тези промени могат да създадат податливост към хронични здравословни проблеми по-късно в живота.

Близо 11% от бебетата, родени по света, се раждат преждевременно, казват авторите на изследването. Около 95% от тези недоразвити бебета оцеляват до зряла възраст, поради напредъка в медицинските грижи.

Последното проучване разглежда данни, събрани в Швеция за ражданията между 1973 и 1997 г. Близо 6% са родени преждевременно.

Преждевременно родените деца са по-склонни да бъдат от мъжки пол, в сравнение с напълно доносените бебета, да са родени от майки с неколкократни раждания или да са първородни деца. Майките им е по-вероятно да са в горни граници на възрастта за бременност (или прекалено млади или прекалено възрастни). Майките на недоносени бебета също е по-вероятно да пушат и имат други здравословни проблеми – като високо кръвно налягане по време на бременност или диабет.

Научните работници разглеждат здравето на тези деца, във възрастта между 18 и 43 години. Някои от състоянията на участниците в изследването в зряла възраст, върху които изследователите се фокусират и, които преди са били свързани с преждевременно раждане, включват астма, високо кръвно налягане, диабет, бъбречно заболяване, психични състояния, церебрална парализа и епилепсия.

Кръмп предполага, че хората, родени преждевременно, могат да подобрят здравето си в дългосрочен план, като следват постоянен здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност, здравословна диета, поддържане на нормално тегло и избягване на тютюнопушенето и злоупотребата с наркотици. Той отбелязва, че продължаването на превантивните медицински грижи също е важно през целия им живот.

Д-р Дебора Кембъл е директор по неонатология в Детската болница в Монтефиоре в Ню Йорк. Според нея тези констатации са допълнително потвърждение на това, което е докладвано с течение на времето.

„Като цяло по-голямата част от хората, родени недоносени, няма да бъдат сериозно засегнати или увредени. Като цяло повечето ще бъдат здрави възрастни“,

казва Кембъл, която не е част от проучването.

Подобно на Кръмп, Кембъл изразява загриженост за най-малките от недоносените бебета. Тя твърди, че периодът преди 25-та гестационна седмица е просто много уязвим за развиващия се плод и въпреки усилията на лекарите, Кембъл обяснява: „не можем да направим точно копие на утробата“.

Кембъл посочва, че макар и напредъкът в медицината да е помогнал на бебетата да оцелеят, също толкова важно е да се съсредоточим върху грижите за бременните майки. Според нея подобряването на здравето на бъдещите майки ще помогне за подобряване на здравето и на бебетата.

Данните са публикувани на 22 октомври в списанието на Американската Медицинска Асоциация (Journal of the American Medical Association).

Автор: Серина Гордън
Източник: medicalxpress.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Мария Янкова
Photo credit: Freepik