Грижим се за комфорта на бебето, докато е в болница

Грижим се за комфорта на бебето, докато е в болница

Защото знаем колко е важно да се чувстваш “у дома”.

Болничният престой за повечето недоносени бебета е дълъг и труден. От 2012 година до днес, организираме различни кампании и инициативи, с които целим да създадем оптимален комфорт за преждевременно родените деца. Нашето желание е всички недоносени бебета да усетят топлина, уют и обич, по време на тяхното лечение.

Даряваме анатомични гнезда

Гнездата за недоносени бебета са необходими защото:

  • Осигуряват по-добра белодробна функция при деца с респираторни и дихателни проблеми;
  • Спомагат за двигателното развитието при новороденото;
  • Намаляват стреса и болката;
  • Осигуряват комфортна и сигурна позиция;
  • Подобряват качеството и продължителността на съня;
  • Минимализират риска от появата на колики и намаляват ефекта при често срещания стомашен рефлукс.

Анатомичното гнездо е приспособление, чиято основна функция е да осигури възможно повече комфорт на бебето, по време на болничния му престой. Доказано е, че осигуряване на ембрионалната позиция на бебето докато то е в кувьоза има поредица от благоприятни ефекти за неговото развитие. В анатомичното гнездо новороденото недоносено бебе се движи по начин, подобен на майчината утроба, като така се дава шанс на бебето да продължи „вътреутробното“ си развитие. Гнездата са единственият способ, чрез който се „премахва“ неправилната позиция при новороденото бебе, като се осигурява сигурна и правилна поза на главата, ръцете, раменете и бедрата. Правилното позициониране помага за краткото и дългосрочно възстановяване на бебето.

Гнездата не са лукс, а необходимост за недоносените бебета. 

Даряваме ръчно изработени плетени изделия

В началото на 2017 година стартирахме нашата инициатива “Да плетем и шием за недоносените бебета”. В нея участват стотици доброволци, които със златните си ръце плетат октоподи, терлички, елечета и шапки, шият покривала за кувьози. Към края на 2021 година над 10 000 ръчно изработени плетива и покривала за достигнали до над 30 неонатологични отделения в страната. 

През 2018 година инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета” бе отличена с почетното първо място за “Доброволческа инициатива на годината”, от “Национален алианс за работа с доброволци”. 

В следващите редове ще намерите повече информация за плетивата:

  • Октоподите целят да успокоят бебетата и да им донесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв. Пипалата на тези плетени октоподи и медузи, имитират това усещане, като в същото време намаляват възможността бебето да хваща и издърпва сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им. 
  • Терлички, шапчици и елечета – имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна температура и незряла възможност за терморегулиране. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина губят през главата, за това и шапчиците са особено полезни.

Даряваме покривала за кувьози

Покривалата за кувьози имат за цел да защитят недоносените бебета от ярките болнични светлини и да създадат среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Недоносените бебета се раждат с незрели органи и системи. Съвременните проучвания показват, че редуцирането на светлината не само, че има редица ползи за тяхното развитие, но дори повишава шансовете им за оцеляване. Употребата на покривала е стандартна практика навсякъде по света. Благодарение на нашите Доброволци, част от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, успяхме да дарим и продължаваме да даряваме, покривала в над 30 неонатологични отделения в страната.

Даряваме специално изработени колани за практикуване на кенгуру-грижи

Контактът на родителите с бебето е незаменим, не само от емоционална гледна точка, но и поради редица здравословни и научно доказани ефекти. Кенгуру-грижата намалява стреса, контролира терморегулацията, сърдечната и дихателна честота, подобрява съня и намалява моментите на плач на бебето, дори намалява риска от мозъчни кръвоизливи, а с това и рисковете от дългосрочни увреждания.

За да подобрим възможностите за практикуването на кенгуру-грижи, съвместно дизайнери, разработихме специални колани. Тези колани придържат бебето на гърдите на майката, за да направят контакта кожа-до-кожа по комфортен и сигурен. Коланите са дишащи, без презрамки, изработени от естествени влакна, които се обвиват около тялото на възрастния и се закопчават странично с регулируем цип. Те са лесни за поддръжка и специално разработени, за да осигурят “свободни ръце” на практикуващия “кожа-до-кожа”. Коланът поддържа бебето и позволява на медицинските специалисти бърз и пълен достъп до него в случай на необходимост. 

Десетки български неонатологични отделения използват нашите колани при практикуването на кенгуру-грижи. 

Ако и Вие желаете да се включите в някоя от доброволческите ни инициативи вижте ТУК