Изграждаме семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи

Изграждаме семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи

Защото знаем колко е важно за всеки родител да бъде близо до бебето си, когато то се бори за живота си. 

Защото самите ние сме майки, родили преждевременно и помним чувството да сме разделени от децата си месеци наред. Защото всяко бебе заслужава възможността да бъде в прегръдките на мама и татко, докато порасне достатъчно, за да напусне болничното отделение. Съвременната наука доказва недвусмислено значителните ползи за недоносените бебета да бъдат гушкани:

  • стабилизиране на сърдечния ритъм и дишането;
  • по-добро развитие на мозъка;
  • по-ефективна терморегулация;
  • по-спокоен сън;
  • по-добро развитие в първите 24 месеца от живота;
  • по-ниски нива на стрес;
  • облекчаване на болката и физическия дискомфорт.

Един от основните ни приоритети е въвеждане на семейно-ориентирана грижа за недоносените бебета по време на болничния им престой. Това изисква разширен достъп на родителите до неонатологичните отделения, както и възможност за кенгуру-грижа (контакт кожа-до-кожа) и включване в ежедневните грижи за бебето.

Ползата от контакта на новороденото, особено недоносено бебе с неговите родители е неоспорима. За това в развитите здравни системи по света, стаите от семеен тип са нещо напълно естествено. Това са помещения, които се оборудват според нуждите на недоносеното новородено бебе, където то може да прекарва време с родителите си, където те могат бъдат обучени как да се грижат за бебето си. Майката има възможност да кърми или да изцежда кърма за бебето си, като в същото време семейната стая им осигурява защитено пространство, което е от изключително значение в подобна стресова за семейството ситуация.

Семейната стая позволява също така практикуване на препоръчвания от Световната Здравна Организация метод, наречен кенгуру-грижа. Доказано е, че този метод, при който майката и бебето са поставени в непосредствена близост, кожа-до-кожа, има голямо значение за подобряване състоянието на бебето, стабилизиране на неговите жизнени показатели, синхронизиране на дишането му с това на майката, подпомагане на кърменето и пр. Доказано е, че кенгуру-грижата значително намалява болничния престой на недоносените бебета.

Чрез изграждането на стаи от семеен тип и кътове за практикуване на кенгуру-грижи и кърмене в българските неонатологични отделения, фондация „Нашите недоносени деца“ цели подобряване на грижата за недоносените деца, а също така осигуряване на възможност за изграждане на връзката между родителите и новороденото.

В страницата ни с ДАРЕНИЯ можете да се запознаете с работата ни до момента.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да го направите тук.

Къде вече има изградени семейни стаи?

До момента Фондация „Нашите недоносени деца“ е изградила семейни стаи и кътове за кърмене и практикуване на кенгуру-грижи в градовете София, Сливен, Велико Търново, Пловдив, Русе, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Търговище, Плевен и Шумен.

Благодарение на Вашата подкрепа успяваме да обхванем все повече градове.