Инфекции при недоносените бебета

Инфекции при недоносените бебета

Недоносените бебета са много крехки и затова често се нуждаят от много грижи. Те са изложени на по-висок риск от различни усложнения, чиято честота и тежест се увеличават с понижаването на гестационната възраст и теглото при раждане.

Бебетата, родени преждевременно имат и по-слабо развита имунна система, което ги излага на повече рискове, включително инфекции.

Недоносените бебета могат да развият инфекции в почти всички части на тялото. Най-често това са кръвта, белите дробове, обвивките на главния и гръбначния мозък, кожата, бъбреците, пикочния мехур и червата.

Бебето може да получи инфекция in utero (докато е в утробата), където бактерии или вируси може да се предадат от кръвта на майката през плацентата и пъпната връв.

Инфекция може да се получи и по време на раждането от естествените бактерии, които населяват гениталния тракт, както и от други вредни бактерии и вируси.

Някои бебета развиват инфекции след раждането и дни или седмици след престоя в неонатологичното отделение.

Независимо кога са придобити, инфекциите при недоносени бебета са по-трудни за лечение поради две основни причини:

  • Недоносените бебета имат по-слабо развита имунна система (и са получили по-малко антитела от майката) от доносените новородени. А имунната система и антителата са основната защита на организма срещу инфекции.
  • Недоносените бебета често се нуждаят от редица медицински процедури, включително включване на интравенозен път, катетри, ендотрахеални тръби или включване на вентилаторно дишане. При всяка една процедура има вероятност да се бактерии, вируси или гъбички да навлязат в организма на бебето.

Ако бебето има инфекция, може да забележите някои или всички от следните симптоми:

  • понижена активност

  • затруднено хранене

  • слаб мускулен тонус

  • невъзможност за поддържане на телесната температура

  • блед цвят на кожата, петна или жълтеникав оттенък (жълтеница)

  • забавен пулс

  • апнея (периоди, в които бебето спира да диша)

Тези признаци могат да бъдат леки или сериозни, според тежестта на инфекцията.

При съмнение, че бебето има инфекция, персоналът на неонатологичното отделение може да вземе кръвни проби, а в някои случаи урина или гръбначно мозъчна течност, за да ги изпрати за анализ в лаборатория. Доказването на инфекцията от лабораторните изследвания може да отнеме от 24 до 48 часа. Ако има данни за инфекция, бебето ще бъде лекувано с антибиотици. Възможно е да бъдат необходимо и подаването на интравенозни течности, кислород или бебето да бъде поставено на механична вентилация.
Въпреки че някои инфекции могат да бъдат доста сериозни, повечето от тях могат да бъдат овладяни с антибиотично лечение. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за успешно преодоляване на инфекцията.

Източник: www.healthline.com/
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ивелина Георгиева
Преглед: Д-р Елена Павлова