Показателите на бебето се стабилизират по-бързо, когато то е в контакт с кожата на майка си

Показателите на бебето се стабилизират по-бързо, когато то е в контакт с кожата на майка си

Кенгуру-грижите се използват за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру-грижите се нарича още „утроба извън тялото“.

Многобройни проучвания в продължение десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа е най-доброто дори за доносените деца, но за недоносените това важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.

Майките са били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи. Много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Към днешна дата, според проучванията, 82 % от неонатологичните отделения в САЩ използват този метод. За съжаление в България кенгуру-грижите като част от ежедневната грижа за недоносените бебета все още не са достатъчно разпространени.

Названието на кенгуру-грижата съвсем логично идва от начина, по който кенгуруто гледа своето малко – в торбичка, извън тялото, където малкото е на топло и сигурно място, а също така може и да се храни.

За всички здрави новородени (включително недоносени бебета над 2500 гр.) е добре да бъдат поставени на голите гърди на майка си и да останат там толкова, колкото е възможно, веднага след раждането. Някои манипулации и изследвания биха могли да се направят и докато бебето е върху гърдите на майката, ако е необходимо. Майката и бебето могат да бъдат завити с топло одеало, ако стаята е студена, а трикотажна шапчица върху главата на бебето ще предотврати загубата на топлина през главата.

Ако е необходима медицинска помощ, тя може да бъде извършена върху гърдите на майката.

  • Жизнените показатели на бебето се стабилизират по-бързо, когато то е в контакт кожа до кожа с майка си, отколкото ако е поставено в кувьоз или детско легло.
  • При недоносените бебета е възможно да се повиши нивото на кортизол (хормон на стреса, който може да причини увреждане на мозъка), ако са далеч от майката. Но когато се връщат при нея, нивата на този хормон се нормализират.

Ако състоянието на детето позволява е добре кърменето да започне в рамките на първия час от раждането. Разбира се, ако бебето е достатъчно зряло, за да може да суче. При всички случаи кърменето на недоносено бебе е трудна задача и майката трябва да се зареди с много търпение и спокойствие. Повечето недоносени засукват трудно, понякога отнема и месеци, но кърмата е жизненоважна за тяхното добро развитие и здраве. За да се кърми новороденото недоносено бебе е необходимо то да може да координира сукане, преглъщане и дишане. Това обикновено е възможно ако бебето е родено след 32 гестационна седмица.

В случай на много малки или болни бебета, които се нуждаят от кувьоз, майката трябва да бъдат насърчавана да бъде с детето си, доколкото е възможно: да докосва бебето през люковете на инкубатора, тъй като дори самото й присъствие действа успокояващо на малкото човече, докато то се бори за живота си. Чрез докосването и звукът на гласа й, хормоните на стреса се регулират. Ако майката е болна или по някаква друга причина не може да бъде с бебето си, то може да бъде сложено кожа-до-кожа и върху гърдите на баща си. Ако бебето е в кувьоз, бащата може да бъде с бебето, да го докосва и да му говори. Бебето ще разпознае гласа на баща си, то го е чувало още преди да се роди. Бебетата, които се хранят чрез сонда, могат да получат изцедена кърма от майка си или от банка за кърма. Кърмата е най-добрата храна за бебетата, а за недоносените тя е безценна.

Ако бебетата са близнаци е добре те да бъдат сложени заедно върху гърдите на майка си, а ако са в кувьоз – да бъдат в един и същ кувьоз. Установено е, че за близнаците е важно да чувстват присъствието помежду си, така както са го чувствали в утробата на майка си. По този начин те се адаптират по-добре към външната среда, отколкото ако са разделени.

За съжаление има и бебета, които са родени с аномалии и поражения, несъвместими с живота. Ако майката е в състояние и желае, е добре да й бъде предоставена възможност да сложи детето върху гърдите си, за да почувства то топлината на мама дори през краткото време, което му остава. Всяко бебе има право на това. Много майки страдат неутешимо, поради това, че не са имали възможност дори да видят или докоснат бебетата си, преди те да си отидат. Има документирани случаи, в които се случва чудо и бебе, което лекарите са смятали, че не е възможно да оцелее, се съживява от топлината на майчиното си тяло и успокояващите звуци на сърцето й. А нима всички ние нямаме нужда да вярваме в чудеса? Особено, когато се отнася до живота на децата ни….

Ето няколко факта за кенгуру-грижите:

  • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване.
  • Кенгуру-грижите помагат на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майка си.
  • Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
  • Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майка му. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.
  • Кенгуру-грижите често водят до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.
  • Кенгуру-грижите се препоръчват от Световната здравна организация, а ползите от тях са описани в редица научни изследвания и анализи.

В българските болници кенгуру-грижите все още не се използва достатъчно. Тя не замества традиционната неонатологична грижа, както смятат някои и се аргументират, че медицината е достатъчно напреднала, за да не се връщаме години назад в еволюцията. Кенгуру-грижите са просто едно прекрасно допълнение, което се оказва изключително ефективно, но и доказано полезно за развитието на бебето в множество аспекти.

В някои болници майките дори нямат право на свиждане, за да видят детето си. Някои майки споделят, че бебето им е прекарало месеци в отделението за недоносени и не са имали възможност да го видят нито веднъж, а още по-малко да го докоснат. Бащите са в още по-затруднена позиция.

Едно обаче е сигурно – бебетата имат нужда от своите родители. Родителите имат нужда от своите бебета. Изключително травмиращо е да бъдат отделяни за толкова дълъг период, особено след като в много случаи не е ясна прогнозата за живота и здравословното състояние на детето.

 

 

Етикети: