Коя е най-добрата поза за сън по време на бременност?

Коя е най-добрата поза за сън по време на бременност?

Често сме чували, че спането на една страна е препоръчително по време на бременност, защото осигурява най-добра циркулация на кръвта за майката и бебето. В началото на бременността може да спите по гръб, но с напредването на месеците, това може да създаде проблеми, смятат специалистите.

Спането по корем също е приемливо, ако се чувствате комфортно по този начин, но не и за продължителен период от време. В тази статия ще научите как да спите удобно и безопасно и да осигурите комфорт за вас и бебето по време на бременността.

Счита се, че спането на една страна е най-добрата позиция по време на бременност, особено когато вече са преминали първите четири-пет месеца.

Това е така, защото спането настрани спомага за възможно най-малко напрежение върху вените и вътрешните органи, което от своя страна осигурява най-добър приток на кръв към матката. По този начин бебето получава максимално количество хранителни вещества и кислород. Добрата циркулация на кръвта помага и на майката, като намалява вероятността за потенциални подувания, разширените вени на краката и хемороиди.

Как да се адаптирам към спане на една страна, ако не спя в тази поза?

  • Ако сте свикнали да спите по гръб или по корем, може да опитате да направите прехода към спане на една страна още през първите месеци от бременността, преди нощната почивка да стане по-некомфортна. С напредването на бременността, може да пробвате и следното:

  • Да поставяте възглавници под корема, между краката и зад гърба.

  • Да се облегнете на възглавница, докато лежите на една страна.

  • Да почивате в полуседнало положение, подпрени на няколко възглавници. Тази поза може да бъде полезна и ако страдате от киселини.

На коя страна е по-добре да спя по време на бременност?

Медицинските специалисти може да ви препоръчат да спите основно на лявата си страна, защото се смята, че когато лежите наляво, циркулацията на кръвта към сърцето, матката, бъбреците и бебето е по-добра. Тази поза също така намалява натиска върху долната куха вена, която получава кръв от долните крайници и я доставя към сърцето, за да поддържа кръвообращението.

От научна гледна точка обаче няма доказателства, че спането на лявата страна е по-полезно от това на дясната. Ето защо може да сменяте страните, така че да се чувствате комфортно.

Безопасно ли е да спя по гръб?

Ако сте свикнали да спите по гръб, може да продължите да го правите през първия триместър, когато това е безопасно. С напредването на бременността обаче и особено около средата ѝ, матката ви става по-тежка и затова е най-добре да изберете друга поза за спане.

Причината да не се препоръчва спането по гръб е, защото то създава условия растящата матка да притиска вече споменатата долна куха вена, което теоретично може да попречи на притока на кръв и хранителни вещества към плацентата и развиващото се бебе. Това също така може да причини намаляване на притока на кръв и за вас и усещания като замаяност, задух или ускорен пулс. Спането по гръб може допринесе и за проблеми с кръвообращението – разширени вени, хемороиди, подуване, както и за мускулни болки и хъркане, което пък би могло да доведе и до сънна апнея, с повишаването на килограмите ви.

Но не се притеснявайте, ако заспите настрани и се събудите по гръб. Това се случва непрекъснато и не би следвало да има някакъв сериозен нежелан ефект върху здравето на бебето. Просто сменете позицията и продължете да спите.

Безопасно ли е да спя по корем по време на бременност?

Да, може да продължите да спите по корем. Заради чувствителността на гърдите и увеличаващото се коремче вероятно съвсем скоро няма да се чувствате комфортно да спите по корем, но може да продължите да го правите, докато ви е удобно.

Ако сте свикнали да спите по корем и искате да продължите да спите по този начин, опитайте да използвате възглавница във формата на поничка, която да поддържа нарастващия ви корем. Някои жени успяват да спят удобно по корем по този начин до третия триместър.

Как да спя добре, докато съм бременна?

Дори, след като намерите удобна поза за сън (както и идеалните възглавници за сън, които да помагат за това), може да ви е трудно да спите добре. Различни симптоми, свързани с бременността, като честата нужда да ходите до тоалетната, гаденето, киселините и Синдром на неспокойните крака, може да затруднят спането ви. Но има много стратегии за сън, които може да опитате – да намалите кофеина, да пиете повече течности сутрин и по-малко вечер, да хапвате нещо леко преди сън и да използвате техники за релаксация като йога, стречинг и дълбоко дишане. Създайте навик за някаква успокояваща рутина преди лягане и се опитайте да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Ако нищо от това не помага, консултирайте се с вашия лекар за евентуален прием на безопасни медикаменти за сън, които могат да се взимат по време на бременност.

Статията е преминала медицинска редакция от д-р Лайан Алрахмани, акушер-гинеколог.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ваня Михайлова
Photo credit: Freepik

Източници:
AAFP. 2020. Sleep and pregnancy. American Academy of Family Physicians. https://familydoctor.org/getting-enough-sleep-pregnancy/ [Accessed October 2020]
Dunietz GL et al. 2020. Sleep position and breathing in late pregnancy and perinatal outcomes. Journal of Sleep Medicine 16(6): 955-959. https://jcsm.aasm.org/doi/abs/10.5664/jcsm.8416 [Accessed October 2020]
Mayo Clinic. 2019. Sleep during pregnancy: Follow these tips. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sleep-during-pregnancy/art-20043827 [Accessed October 2020]
MedlinePlus. 2018. Problems sleeping during pregnancy. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm [Accessed October 2020]
Nemours. 2016. Sleeping during pregnancy. https://kidshealth.org/en/parents/sleep-during-pregnancy.html [Accessed October 2020]
Robertson NT. 2019. Pathophysiological changes associated with sleep disordered breathing and supine sleep position in pregnancy. Sleep Medicine Reviews 46: 1-8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079219300450 [Accessed October 2020]
Rossi A et al. 2011. Quantitative cardiovascular magnetic resonance in pregnant women: Cross-sectional analysis of physiological parameters throughout pregnancy and the impact of the supine position. Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance 13(1):31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21708015/ [Accessed October 2020]
Silver RM et al 2019. Prospective evaluation of maternal sleep position through 30 weeks of gestation and adverse pregnancy outcomes. Obstetrics & Gynecology 134(4): 667-6676. https://journals.lww.com/greenjournal/FullText/2019/10000/Prospective_Evaluation_of_Maternal_Sleep_Position.2.aspx [Accessed October 2020]