Неонотологията в Сливен получи билирубинометър от благотворителния търг на Дарик радио

Неонотологията в Сливен получи билирубинометър от благотворителния търг на Дарик радио

Апарат за измерване нивата на билирубина беше дарен в неонотологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен от благотворителния търг на шоуто на Ники Кънчев в ефира на Дарик радио и фондация „Нашите недоносени деца“

„Изключително съм доволна, щастлива и удовлетворена от това дарение. Отдавна имахме нужда от такъв апарат, но сега благодарение на Дарик радио и Фондация „Нашите недоносени деца той вече е факт“, сподели началника на отделението д-р Таня Праматарова.

Нерядко при изразена жълтеница, особено при преждевременно родени деца е необходимо ежедневно изследване на този показател. Този апарат спестява убожданията, болката, може да се приложи многократно без вреда. Резултатът се отчита веднага на дисплея, обясни д- р Праматарова и добави, че „често след изписване от отделението преглеждаме деца с протрахирана жълтеница. Много би се улеснила преценката на лекаря за степента на жълтеницата и лечението, което е необходимо да приложи“.

Голяма част от новоредените деца имат жълтеница, а при преждевременно родените – в над 90% от случаите. Недоносените деца са подложени на редица травматични процедури, наложителни в процеса на лечението им – поради тази причина всяка възможност за неинвазивни процедури означава спестена болка и стрес за тези деца. В същото време недоносените деца са много лесно податливи на инфекции, които могат да бъдат дори фатални. Билирубинометърът спестява многократните убождания за следенето на състоянието на жълтеницата, което от своя страна намалява рискът от възникване на инфекции. Билирубинометърът е на стойност почти 11 хил. лв.

532 са новородените бебета в сливенската болница от началото на годината до сега. През 2015 година новородените са 1475, от тях недоносените са 15.8%.

Благотворителният търг на Дарик се проведе на 10 декември за шеста поредна година. Той се организира от предаването „Ники Кънчев шоу“, спортно шоу „Гонг“ и сайтът www.gong,bg.

Средствата, събрани от благотворителния търг на Дарик, бяха връчени на 11 февруари. Рекордната сума от 45 000 лева за поредна година подкрепя недоносените деца и децата аутисти.

„От името на фондация „Нашите недоносени деца“ искам да изразя искрената си благодарност към Ники Кънчев, Дарик, спортно шоу Гонг и всички дарители, които за поредна година подкрепят нашата кауза. Без всички вас тези дарения не биха били възможни!“ – заяви Надя Дренска, един от основателите на фондация „Нашите недоносени деца“.