София събира международни експерти от 5 континента на Третия глобален форум по проблемите на недоносените деца

София събира международни експерти от 5 континента на Третия глобален форум по проблемите на недоносените деца

На 2 декември 2016 г. София ще бъде домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца. След Колумбия и Полша, България е третата страна, в която се събират известни специалисти, лекари, представители на пациентски организации, институции и медии, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните родители. Тази година форумът се организира от Фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с Българската асоциация на неонатолозите и с подкрепата на АбВи България.

В събитието ще вземат участие здравни експерти, неонатолози, пациентски неправителствени организации от десетки държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка.
В рамките на форума ще бъдат проведени 7 презентационни панела, като всеки от тях ще има своя тема. Общо 18 презентатори от България, Холандия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Ливан, балтийските държави, Сърбия, Колумбия и Бразилия ще споделят опит и ще представят добри практики в проследяващите програми за развитие на недоносените деца. Фокусът на събитието е поставен върху необходимите грижи след напускане на неонатологичното отделение, а акценти в програмата са и офталмологичните, респираторните и неврологичните усложнения при преждевременно родените бебета, както и т. нар. кенгуру майчина грижа.

Сред лекторите на форума са Силке Мадер, Председател на Европейската фондация за грижа за новородените, проф. Мария Катаржина Боржевска-Корначка, президент на Полската асоциация на неонатолозите, д-р Хосе Мария Солано, президент на Колумбийската асоциация по неонатология, проф. Тибор Ертл, Председател на Консултативния комитет по неонатология към унгарския секретар по здравеопазването, проф. Д-р Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, проф. Боряна Слънчева, Национален консултант по неонатология, доц. Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца“ и много други известни специалисти.

Медийни партньори на събитието са БНТ, Bulgaria on Air, БНР, bTV Radio, Darik Radio, Puls.bg, Dnes.bg, в. „24 часа“, сп. „9 месеца“, сп. „Кенгуру“ сп. „Моето дете“, сп. „Моето бебе и аз“, сп. „Майчинство“, Dir.bg, Roditel.bg, Purvite7.bg, BG-Mamma, MoetoBebe.net, Deteto.info, NoviteRoditeli.bg, Dete.bg, Zdrave.net, DoctorOnline.bg, News.bg, iNews.bg, Novinite.bg, Novinite.com, 24chasa.bg, сп. „Всичко за жената“, сп. „Здравен журнал“, в. „Всичко за семейството“, Jenite.bg, Mila.bg, Az-jenata.bg и Lifestyle.bg.