Да плетем и шием за недоносените бебета

Да плетем и шием за недоносените бебета

Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“.

Ако страстта ви е плетенето или шиенето, можете да се включите в кампанията, която има за цел да подкрепи недоносените бебета, но също така да внесе малко цветна и приятна емоция за техните родители. Изделията, които можете да изпращате за инициативата са няколко вида:

  • покривала за кувьози
  • плетени шапчици
  • плетени октоподчета
  • плетени терлички

Всички необходими изисквания, указания и документи ще намерите в края на статията.

Покривала за кувьози

Покривалата за кувьози имат за цел да защитят недоносените бебета от ярките болнични светлини и да създадат среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Употребата на покривалата е стандартна практика навсякъде по света, но за съжаление в България не е приоритет на болниците поради липса. Покривалата обаче са не по-малко важни за тези деца. Недоносените бебета се раждат с незрели органи и системи. Съвременните проучвания показват, че редуцирането на светлината не само, че има редица ползи за тяхното развитие, но дори повишава шансовете им за оцеляване. 90% от българските отделения не разполагат с покривала за кувьози.

Плетени шапчици

Плетените шапчици имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина се губи през главата, за това шапчиците са особено полезни. Българските отделения правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата – бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците помагат да не се губи телесна топлина през главичката по време на практикуване на кенгуру грижа.

Плетени октоподчета

17880258_10155998908193502_3720165902672272953_o-1776398

Плетените октоподчета пък целят да успокоят бебетата и внесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв, а пипалата на тези симпатични плетени герои имитират това усещане, като в същото време намалява възможността бебето да хващат и издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им. Плетенето на октоподчета всъщност води своето начало от Дания. Кампанията #octopusforpreemies набира все по-голяма популярност по света, а защо не и в България?

Включете се в специално създадената фейсбук група  „Да плетем и шием за недоносените бебета“ която има за цел да подпомогне комуникацията и да осигури пространство, където всички ентусиасти, включили се в инициативата да обсъждат темите, които ги вълнуват, да споделят идеи и опит.

Фондация „Нашите недоносени деца“ ще се погрижим изделията, които сте подготвили за инициативата да достигнат до повече отделения в страната. Изискването за плетивата е да се използва 100% памучна прежда, която не съдържа алергени, вредни химикали и багрила.

18489617_10213297677659387_3396696830918257052_o-3700744
Важна и полезна информация:

Тук ще се запознаете с всички изисквания, ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси: 

Шапчици

Терлички

Покривала за кувьози

Октоподи

Документите, които трябва да придружават пратката ви са: 

Регулярно провеждаме проверка на качеството на всички плетива и покривала. Датите на предстоящите проверки, както и адресът за изпращане на плетивата и покривалата, се обявяват във фейсбук групата. След успешно премината проверка на качеството, всички одобрени плетива и покривала, биват изпращани към неонатологичните отделения от Фондация „Нашите недоносени деца“. Ако имате нужда от повече информация относно инициативата можете да ни пишете ТУК.

Видео плейлист за начинаещи и Указания за начинаещи : Тук можете да намерите видео плейлиста на инициативата, където са събрани интересни и полезни клипчетаза плетенето на октопод, подготвени специално от Десислава Зафирова. Плейлиста е в процес на разработка, така че скоро очаквайте и още полезна и нагледна информация. 

ВАЖНО! Въпреки че това е доброволческа инициатива, за екипа на фондация „Нашите недоносени деца“ е от изключително значение да бъдат спазвани стриктни правила за безопасност. Тези изделия са предназначени за недоносените бебета, които са крехки и уязвими и се борят за живота си. Правилата за безопасност се базират на правилата, които използват инициаторите на кампанията, както и останалите групи от различни държави, които вече са натрупали достатъчно опит и познания по отношение на това, кое е най-добро и безопасно за недоносените бебета, в максимален интерес на тяхната безопасност и в съответствие с препоръките на медицинските специалисти.  Изделия, които не отговарят на правилата за безопасност няма да бъдат изпращани до болниците.

Забавлявайте се! Благодарим на всички, които се включват в инициативата!