Днес отбелязваме световният ден на кенгуру-грижата

Днес отбелязваме световният ден на кенгуру-грижата

Фондация „Нашите недоносени деца“ за втора поредна година отбелязва в България Световния ден на кенгуру-грижата.

Световният ден на кенгуру-грижата обединява усилията на родители, лекари и психолози от цял свят в популяризиране на ползите и значимостта от практикуването на този метод.
Световната здравна организация (СЗО) дефинира тази практика като грижа за недоносеното дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Научните изследвания доказват, че практикуването на кенгуру-грижа дори за 2 часа на ден дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така по отншение на развитието му в дългосрочен план.

Част от доказаните ползи за бебето от метода кожа-до-кожа са: регулиране на телесната температура, стабилизиране на сърдечната и дихателната честота, подобряване на сукателните умения, стимулиране на психомоторното развитие. При майката кенгуру-грижата намалява чувството на депресия от преждевременното раждане, а също така и спомага за развиването на родителски умения.
Практикуването на кенгуру-грижата има и дългосрочни за развитието на детето ползи, като развитие на мозъка и когнитивните функции, подобряване на двигателните умения и невромоториката.
У нас всяка година преждевременно се раждат над 6 000 бебета. За много от тях последствията са здравословни пробеми от различни естество.

За съжаление в България отделенията, които практикуват ежедневно кенгуру-грижа са малко на брой. В голяма част от българските болници достъпът на родителите до техните недоносени и/или болни бебета е ограничен.

В Световния ден на кенгуру-грижата болниците-партньори на кампанията символично отварят своите врати за всички родители, които искат да практикуват метода кожа-до-кожа.
Целта е да се извоюва правото за повече и по-чести срещи между майките, бащите и техните недоносени бебета, в които да се практикува кенгуру-грижа в цялата страна през цялата година.

Ако имате недоносено или болно бебе в момента и се намирате в някоя от следните болници, можете да се възползвате от кампанията, която продължава до 20 май. 
Участниците в кампанията предоставят възможност на родителите на недоносени деца да практикуват продължителен контакт кожа до кожа. 

Клиника по неонатология СБАЛДБ ЕАД, София
ВТОРА САГБАЛ „ШЕЙНОВО” ЕАД, София
МБАЛ „ХАСКОВО”
МБАЛ „ДОБРИЧ” АД
УМБАЛ- Русе- АД
МБАЛ ”Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” АД, Сливен
МБАЛ „Д-Р СТ. ЧЕРКЕЗОВ” АД, Велико Търново
МБАЛ “ПЛОВДИВ”АД /БИВШАТА ОКРЪЖНА БОЛНИЦА
УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович” АД, Стара Загора
МБАЛ Шумен” АД