Стартира проект “Кенгуру-грижа. Спасителна прегръдка за недоносените бебета"

Стартира проект “Кенгуру-грижа. Спасителна прегръдка за недоносените бебета"

Все повече се говори за изключителното значение на първия контакт между майката и бебето. Съвременните изследвания доказват, че е препоръчително майката да прегърне своето бебе веднага след раждането, което улеснява адаптацията на новороденото към външния свят и затвърждава връзката помежду им, освен това има значителен ефект върху кърменето. Често обаче преждевременното раждане е придружено с усложнения, които не позволяват това да се случи, тъй като в общия случай всички усилия са насочени върху стабилизиране на състоянието на бебето, а понякога и на родилката.

Когато детето е прието в интензивно отделение за новородени, често родителите са ограничени във възможността да прекарват време с него и да му осигуряват базисни грижи. Към това се прибавят и страданията, които преживяват в резултат на преждевременното раждане на детето, както и смущението от технологичната среда в интензивните стаи. Тези фактори натоварват развитието на взаимоотношението родител – бебе, а това може да има дългосрочни последици върху цялостното развитие на детето. Решението на този проблем е да се осигури на родителите възможността контролирано да участват в грижите за тяхното дете в интензивните отделения, както и косвено да му се „доставят порции“ родителско присъствие, в зависимост от възможностите и желанието си, както и от актуалното здравословно състояние на бебето.

У нас се правят все повече постъпления кенгуру-грижата да бъде прилагана в неонатологичните отделения. За съжаление това все още не е обичайна практика и прилагането на този метод е по-скоро изключение. Фондация „Нашите недоносени деца“ активно работи за насърчаване на кенгуру-грижата, както и осигуряване на повече семейни стаи в неонатологичните отделения в страната, за да бъде улеснен контактът между родителите и техните недоносени или болни бебета. Тази година с подкрепата на Hipp България стартираме инициатива в подкрепа на метода кожа-до-кожа като с всеки продукт от козметиката Hipp BabySanft вие дарявате средства в подкрепа на проекта „Кенгуру-грижа. Спасителна прегръдка за недоносените бебета“ . В рамките на проекта освен, че ще закупим столове за кенгуру-грижа, ще разпространим информационни материали по темата, както и ще изработим още от специалните блузи за практикуване на метода, ще имаме възможността да включим специалист от фондацията, който на място в неонатологичното отделение да подпомага и насърчава процеса по въвеждане и практикуване на кенгуру-грижата. Това ще даде възможност на повече бебета наистина да бъдат в прегръдките на своите родители.

Ето няколко факта за кенгуру-грижата:

  • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото те­зи, които се отглеждат само в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване, дори напротив – съвременната и качествена техника е от изключително значение, но няма научно значими доказателства, че кувьозът дава по-добър резултат от кенгуру-грижите.
  • Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майката и комфортът, който изпитват от контакта „кожа до кожа“.
  • Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
  • Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майката. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.
  • Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.
  • Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация.
  • Контактът кожа до кожа може да се практикува и след изписване на бебето в домашни условия – тази практика има редица благотворни ефекти по отношение на връзката между родителите и бебето, както и много ползи по отношение на кърменето.