ПОЗИЦИЯ: Възмутени сме от отношението на властта към майките на деца с увреждания

ПОЗИЦИЯ: Възмутени сме от отношението на властта към майките на деца с увреждания

Фондация „Нашите недоносени деца“ изказва категоричното си възмущение към изказването на вицепремиера Валери Симеонов по повод майките на деца с увреждания, а именно:

„Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели“.Коментарът на Валери Симеонов беше по повод на борбата на родителите на деца с увреждания за адекватна държавна политика и приемането на закон за личната помощ. Припомняме, че вече над половин година така и не са внесени необходимите законови промени, които да удовлетворят исканията на родителите, както и фактът, че бяха проведени множество протести през годините, които така и не доведоха до никакви реални резултати, което бе причината за акцията за безсрочен протест. Основното искане на родителите е да има методика за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания.

Смятаме, че е абсолютно недопустимо човек на толкова отговорен политически пост, а именно заместник министър-председател, да си позволява подобно пренебрежително изказване, което отговорно си позволяваме да квалифицираме като реч на омразата. Срам за правителството на Република България, срам за цялото ни общество и всеки един отделен гражданин е подобно отношение и липса на всякакво уважение към хората с увреждания и техните семейства. Считаме, че тоталната липса на уважение, емпатия, съпричастност, подкрепа и дори бегъл опит за разбиране на техните нужди е повод за нашето категорично възмущение, както и остра обществена реакция. Затова ви призоваваме да се присъедините към ПОРЕДНИЯ протест, този път не с искания за осигуряване на достойно качество на живот, а с искания за елементарно уважение и благоприличие от страна на властта.

https://www.facebook.com/events/1528901983923025/

 

Липсата на желание за извинение, оправданието, че думите са „извадени от контекста“, както и вялата реакция от страна на останалите представители на властта ни изумяват и отчайват дори още повече.

Фондация „Нашите недоносени деца“, като родителска организация, работеща активно в подкрепа на недоносените деца и техните семейства, голяма част от които са именно деца с увреждания, счита че това поведение е недопустимо и се присъединява към исканията на родителите за оставка на г-н Симеонов. Наше задължение като общество е да покажем категорично, че имаме нулева толерантност към арогантността в политиката, спярмо най-уязвимите граждани на Република България.

Снимка: „Господари на ефира“