Фондация "Нашите недоносени деца" дари нов кувьоз на Отделението по неонатология в гр. Сливен

Фондация "Нашите недоносени деца" дари нов кувьоз на Отделението по неонатология в гр. Сливен

Фондация „Нашите недоносени деца“ дари нов кувьоз на Отделението по неонатология в гр. Сливен. Кувьозът е на стойност 12 882 лв.

Както и в Бургас, кувьозът е оборудван освен със сензори за температура и влажност, които позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета, и с поставка, която позволява бебето да бъде позиционирано в различни положения, с цел да се избегне рефлуксът, който е често срещан при недоносените. На официалното дарение присъстваха Моника Златанова от фондация „Нашите недоносени деца“ и Д-р Иван Зайков – представител на фондация „Върховен съвет на ДПШО за България“, които осигуриха средствата за закупуване на апаратурата. Дарението бе прието от д-р Таня Праматарова, завеждащ на отделението в Сливен.

В отделението се раждат над 200 недоносени бебета годишно, като за 2017 г. 15% от общия брой новородени са се родили преждевременно. В същото време средният процент недоносеност за България е 10%.

 

Дарението беше реализирано в рамките на дарителската програма на Фондацията. Ние сме в непрекъснат контакт с неонатологичните отделения в страната и поддържаме актуална база данни за техните нужди. Това не променя виждането ни, че апаратурата няма да реши системните проблеми в здравеопазването, както и че болниците не следва да се оборудват от дарителски кампании. Правим го, защото искаме да сме от помощ, но и с ясното съзнание, че ни предстои още много работа на съвсем различно ниво от дарителството. Благодарим на всички наши партньори и приятели за подкрепата, и доверието към нашата работа.

Напомняме, че в края на 2018 г. в същото отделение бе открита и поредната семейна стая, изградена благодарение на политиката на фондацията за насърчаване на семейно-ориентираната грижа и подобряване на практиките спрямо грижите за недоносените деца и техните семейства.

img_8504-3157259