Дарение за недоносените бебета в Габрово

Дарение за недоносените бебета в Габрово

Преди броени дни Фондация „Нашите недоносени деца“ направи дарение към неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, гр. Габрово – нов билирубинометър. Апаратът позволява да се следят нивата на билирубин в кръвта по неинвазивен начин.

Около 90% от недоносените деца имат жълтеница. Това обикновено налага ежедневно изследване на показателите. Този апарат спестява нуждата от многократни убождания, а резултатите са видими веднага на дисплея. Недоносените бебета често са подложени на травматични и болезнени процедури по време на болничния си престой, което има пряко отражение не само върху нивата на стрес, но и върху неврологичното им развитие. Не на последно място, безкръвното изследване намалява рискът от инфекции, които могат да бъдат дори фатални за бебетата с недостатъчно развита имунна система.

В отделението в Габрово годишно се раждат средно 400 деца, като 10% от тях са недоносени. Д-р Малинова, завеждащ неонатологичното отделение споделя: „Това е много полезен апарат, защото благодарение на него можем много точно да мониторираме наличието на билирубин в кръвта на бебето и то без да му причиняваме травма от убождане с игла.“

Средствата бяха дарени на Фондация „Нашите недоносени деца“ от компанията Paysafe. Благодарим на всички наши дарители, които подкрепят най-малките и техните семейства.

Ако и вие искате да ни подкрепите можете да го направите ТУК