19 отделения от цялата страна се включиха в кампанията "Прегръдка в писмо"

19 отделения от цялата страна се включиха в кампанията "Прегръдка в писмо"

По повод Световния ден на кенгуру-грижата – 15 май, 19 отделения от 16 града в страната се включиха в инициативата „Прегръдка в писмо“, а първият семеен кът в неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик бе открит с подкрепата на Фондация „Нашите недоносени деца“.

И тази година Световният ден на кенгуру-грижите изглеждаше по-различно и беше белязан от ограниченията на пандемичната ситуация и невъзможността на родителите за контакт кожа-до-кожа с хоспитализираните си недоносени бебета. Въпреки доказаните ползи, практикуването на кенгуру-грижи в повишена епидемиологична обстановка все още е непреодолимо предизвикателство в България.

Ето защо Фондация „Нашите недоносени деца“ организира инициативата „Прегръдка в писмо“, чрез която родителите имаха възможността да споделят своите мисли, послания и обръщения до своите бебета и да ги предадат в неонатологичното отделение, където член на екипа да прочете посланието на тяхното бебе. 

Тези докосващи видеа са от неонатологичните отделения в УМБАЛ Пловдив и МБАЛ Пазарджик, които са част от инициативата ни „Прегръдка в писмо“:

Сърдечно благодарим, че споделихте с нас този момент!
За нас е огромна радост, че родителите са имали възможност да изпратят своето видео послание до бебето си и се надяваме скоро да бъдат заедно.
Вярваме, че думите имат силата да сближават, лекуват и подкрепят.