Симптоми при бременност, които не трябва да пренебрегвате

Симптоми при бременност, които не трябва да пренебрегвате

Бременността често е придружена от болки и странни симптоми, които са напълно нормални. Но някои от тях биха могли да бъдат знак за усложнения. Тялото ви се променя толкова бързо, че често не знаете дали някоя нова болежка е нормална, или трябва да се обадите на лекаря си. Важно е да подходите разумно и да обръщате внимание на новите симптоми по време на бременността. Някои от тях може да са предизвикани от усложнения, които биха могли да бъдат овладяни или избегнати.

Обадете се на следящия ви лекар, ако имате кървене, зацапване или болки, ако бебето изглежда по-малко активно, или ако усетите, че ви изтичат водите.

Други знаци за потенциален проблем включват неприятни сърбежи, главоболие, бързо качване на тегло, внезапно подуване, болезнено уриниране, странно вагинално течение, треска, или недостиг на въздух. Винаги следете за потенциално опасни симптоми и се допитайте до вашия лекар, ако нещо ви се стори нередно. Дори да не сте напълно сигурни, но се тревожите, е по-добре да се доверите на инстинктите си и да потърсите съвет или помощ.

В тази статия ще намерите списък с често срещани неразположения през бременността, на които да обърнете внимание.

Симптоми при ранна бременност, които не трябва да пренебрегвате

Ранната бременност много често е съпроводена от неприятни странични ефекти, повечето от които са нормални. Гадене, повръщане, умора, крампи са съвсем обичайни оплаквания. Но все пак, някои симптоми може да са сигнал за спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Обадете се на вашия лекар, в случай на:

Кървене или зацапване

При много жени се наблюдават и двата симптома, но без това да е проблем. Те могат да се появят, например, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към матката – около 6 до 12 дни след зачеването. Но вагинално кървене или зацапване, което наподобява началото на менструален цикъл, може да е сигнал за спонтанен аборт или за извънматочна или моларна бременност. В тези случаи кървенето може да бъде продължително или от време на време, силно или слабо. При моларна бременност, може да забележите изхвърляне на малки торбички с въздух и течност.

Болка

Леките спазми в коремната област по време на бременност, обикновено не са нищо притеснително. Закрепването на яйцеклетката също може да бъде леко болезнено в ранните дни от бремеността. Но ако спазмите са силни и са придружени от кръвотечение, това може да е сигнал за нещо по-сериозно, например:

 • Спазми в коремната област или остра болка. Или усещане като за болка в тазовата област или ниско долу в кръста. Те може да се появят, след прокървяване и това да е симптом за спонтанен аборт.
 • Болка в кръста или корема, независимо дали е краткотрайна, постоянна или внезапна, може да е сигнал за извънматочна бременност. Тя може да се засилва при физическа активност, изхождане, или закашляне.
 • Болка в рамото, особено когато лежите, може да е сигнал за разкъсване при извънматочна бременност. Обадете се веднага на бърза помощ.
 • Моларната бременност може да причини болки в стомаха и кръста и усещане за тежест, повръщане и гадене.

Симптоми при напреднала бременност, които не трябва да пренебрегвате

С напредването на бременността, може да усещате различни видове дискомфорт и промени и те са нормални, но е добре да знаете за някои от тях, които могат да са опасни.

Обадете се на лекаря си в случай, че:

Усещате по-малко движенията на бебето

Най-вероятно ще започнете да усещате движенията на бебето, когато сте между 16-а и 22-а седмица от бременността, но първоначално те ще бъдат съвсем леко доловими. Към края на второто и в началото на третото тримесечие, бебето става по-активно, започва да се движи и да рита по-често, по-осезаемо и по-силно. Свържете се с лекаря си, ако смятате, че нещо в движенията му не е наред или те напълно са спрели. Попитайте дали трябва да броите колко пъти дневно сте усетили бебето си да рита. Той ще ви даде точни инструкции как да броите и кога да се обадите, в случай, че е необходимо.

Намаляването на движенията на бебето може да е сигнал за недостатъчно количество амниотична течност; инфекция или фетално страдание.

Изтичане на водите

Ако ви се спукат водите или изтича амниотична течност, но не е започнало раждане, това означава, че има предродилно разкъсване на мембрани. Ако то се случи преди 37-а гестационна седмица,говорим за преждевременно предродилно разкъсване на мембрани, което може да доведе до преждевременно раждане.

Ако ви изтекат водите се обадете веднага на лекаря си и той ще прецени, в зависимост от това колко напреднала е бременността, дали да забави раждането, дали да го предизвика или да препоръча Цезарово сечение.

Силен сърбеж

Нормално е кожата ви леко да сърби по време на бременността, особено ако имате стрии. Ако се появи сърбящ обрив в напреднала бременност, който започва като малки точици, но после се разраства, то най-вероятно страдате от уртикария на бременността (PUPPP). Тя не е опасна, но сърбежът може да бъде доста неприятен.

Но ако внезапно се появи тежък сърбеж без обрив, който тръгва от дланите на ръцете и ходилата на краката и се разраства, то тогава се обадете на лекаря си. Това може да е знак за рядко, но все пак опасно състояние на проблем с черния дроб – холестаза на бременността. Тя обикновено започва през третото тримесечие и може да увеличи риска за мъртвородено дете или преждевременно раждане.

Силно главоболие

Лекото главоболие се смята за нормално, особено в ранна бременност, заради бушуващите хормони. Но ако се появи силно главоболие, което не минава след почивка или подходящо лекарство, това може да е знак за прееклампсия. Този симптом може да е знак и за мигрена или в редки случаи, удар.

Може да изпитвате и тежко, пулсиращо главоболие, което започва внезапно в едната страна на главата, над ухото. Главоболията може да са знак за сериозна опасност, в случай, че по принцип не страдате от тях и са придружени от замъглено виждане или заваляне на речта.

Бързо покачване на тегло

Ако качвате над 2 кг седмично, особено през втората половина от бременността, това може да е знак за прееклампсия. При нея може да се появи и внезапно подуване. Трябва да се има предвид, че не всички жени с прееклампсия качват бързо килограми.

Промяна в зрението

Промените в зрението, особено след 20-а гестационна седмица, може да са знак за прееклампсия. Обърнете внимание, ако забележите, че:

 • Имате постоянно замъглено зрение
 • Виждате петна или примигвания на светлината
 • Чувствителност към светлина

Ако промените в зрението са придружени от главоболие, подуване, отоци, бързо покачване на теглото, то тогава това са доста тревожни симптоми. Не ги пренебрегвайте!

Симптоми, които не трябва да пренебрегвате през цялата бременност

Някои симптоми са сигнал за опасност, независимо на кой етап от бременността се проявят. Също така, е добре да следите за всеки симптом, касаещ здравето ви, дори да не е свързан с бременността. Обадете на лекаря си, ако е необходимо. Имате астма, която се влошава или настинка, която не минава – веднага се свържете с наблюдаващия ви специалист.

Ето за какво да следите:

Болка или парене при уриниране

Ако чувствате позиви да отидете до тоалетната, веднага след като вече сте ходили по малка нужда, усещате болезнена или пареща болка, отделяте изключително малко количество урина или тя е примесена с кръв, или има странна силна миризма – всичко това са знаци за инфекция на уринарния тракт. Тя може да бъде придружена и от болки в гърба или корема. Ако се разпространи до бъбреците, може да усещате и болки в гърба, втрисане, гадене и повръщане.

Ако страдате от инфекция на уринарния тракт по време на бременност, лекарят ще ви изпише антибиотик. Ако тя се разпространи до бъбреците, може да се наложи да ви включат система с антибиотик или да останете в болница за наблюдение.

Различно вагинално течение

Да имате вагинално течение, което е прозрачно или млечно на цвят, е напълно нормално. През бременността то може да е в повишено количество, заради високите нива на естрогена.

Но ако по време на бременността, това течение придобие зеленикав цвят или странна миризма, и е придружено от болки или сърбеж, това може да е знак за инфекция. Ако вулвата е възпалена и усещате болки, сърбеж или парене, може би имате гъбична инфекция. Ако течението е воднисто, сиво и със силна миризма, може би имате бактериална вагиноза, ако е жълто или зелено може би става въпрос за трихомониаза.

Имайте предвид, че увеличаване на течението със слузеста консистенция след 37-а гестационна седмица, е нещо нормално и може да означава, че тялото ви се подготвя за раждането.

Кървене

В ранната бременност, лекото кървене или зацапване, могат да бъдат нормални, но могат и да са симптом на спонтанен аборт или извънматочна бременност.

По време на бременността е нормално да имате леко кървене след секс или след вагинален преглед. Но ако продължите да имате кървене и през останалото време, това може да е знак за плацента превия или отлепване на плацентата. Особено тревожно е, ако кървенето е придружено от температура и болка.

Болка

Известно е, че може да изпитвате лек дискомфорт през бременността. Това може да са крампи в краката или болка в кръглите маточни връзки, но понякога болката е знак и за нещо по-сериозно.

В зависимост от това къде е болката и дали е внезапна и силна, можете да прецените дали става дума за усложнение на бременността.

Ето някои примери:

 • Болки в кръста. Внезапна или новозапочнала болка ниско в кръста в напреднала бременност, може да е знак за преждевременно раждане, особено ако не сте имали подобни оплаквания преди това. Ако болката е съпроводена с температура, тогава е възможно да имате бъбречна инфекция или инфекция на пикочния мехур. Болка в кръста може да е знак и за отлепване на плацентата, спонтанен аборт или киста.
 • Болки в долната част на корема и таза, наподобяващи менструални болки и пристягане или придръпване, може да са знак за преждевременно раждане. Ако са съпроводени с разстройство и повръщане, тогава може би имате инфекция на уринарния тракт или стомашен вирус. Болка в таза и контракции може да са признак и за отлепване на плацентата.
 • Болки в горната част на корема или рамото, може да са знак за прееклампсия или HELPP синдром. Болка вдясно под ребрата също може да е знак за HELPP синдром.Болки в гърдите, които преминават към ръката, врата и гърба, може да са знак за сърдечен удар, съсирек в кръвта или други проблеми с кръвообращението. Други признаци на това състояние са затруднено дишане, силно или неритмично сърцебиене и потене. Особено притеснително е, ако те започнат внезапно и са придружени от подуване на ръка, крак, замаяност и главоболие.

Температура

Ако усещате втрисане и температурата ви е над 38 градуса, може би развивате инфекция на бъбреците, матката, белите дробове или на друго място в тялото. Ако състоянието е придружено и от други симптоми като болка в корема или кръста, проблеми с уринирането, гадене, повръщане или диария или вагинално течение с неприятен мирис, не го пренебрегвайте.

Грипоподобни симптоми

Не подценявайте подобни симптоми, защото през бременността, грипът може да протече по-тежко и с усложнения. Може да се наложи дори да бъдете приети в болница, с цел да се избегнат проблеми за вас и бебето.

Силно гадене и повръщане

Това са сериозни и неприятни състояния, които могат да доведат до загуба на тегло, преждевременно раждане или дехидратация. За съжаление, подобни симптоми може да започнат през ранната бременност и да продължат до самото й приключване.

Ако тези неприятни неразположения не отшумят и не можете да задържате течности, обадете се на лекаря си. Може би е необходимо да ви включат на системи или да ви бъде изписано подходящо лекарство.

Ако по принцип бременността ви не е съпроводена от гадене, но внезапно се появи такова, то може би имате хранително натравяне, вирус или някаква инфекция. Появата му в напреднала бременност може да бъде знак и за прееклампсия.

Подуване

 • Подуване на краката или едема. Обикновено се появява през третото тримесечие на бременността. Свържете се с лекаря си, за да ви даде съвети как да облекчите състоянието.В напреднала бременност е нормално да имате подути крака.

Но понякога подуването е знак за прееклампсия. Следете за:

Постоянно подпухване на лицето

 • Подуване около очите, което е не отминава с времето
 • Сериозно подуване на краката около глезените, особено рано сутрин
 • Подуване или болка само в единия крайник, може да е знак за тромбоза или съсирек в кръвта. Особено ако крайникът е зачервен, подут и топъл при допир. Подобни симптоми може да се появят по всяко време на бременността и до 6 седмици след раждането. Дълбоката венозна тромбоза може да предизвика и белодробна емболия или удар.

Замаяност и припадъци

Ако често усещате замайване или се уморявате лесно в продължение на много дни, ако припаднете или загубите съзнание, придружени от загуба на памет, това може да е признак на прееклампсия, инсулт, сърдечен или белодробен проблем, кървене или проблеми с нивото на кръвната захар.

Замайването или загубата на съзнание, може да са сигнал за проблем по всяко време на бременността.

Чувствате се депресирани и тревожни

Ако се чувствате много тъжни и отчаяни, с усещане за безнадеждност, получавате пристъпи на паника, не можете да се справяте с ежедневните си задължения или имате мисли за самонараняване, незабавно потърсете помощ. Около 1 от 10 жени страдат от депресия по време на бременност, а около 1 от 5 от тревожност по време на бременността или след това.

Също така, ако имате ново, внезапно усещане за повишена тревожност и/или замаяност, това може да е признак за прееклампсия.

Затруднено дишане

Да имате усещане за задух или недостиг на въздух от време на време, е нормално през бременността. Но това се случва често, може да е знак за инфекция на дихателните пътища или влошаваща се астма (в случай че страдате от астма).

Затрудненото дишане по време на бременност е тревожно, ако се появи внезапно и е силно, или ако е придружено от ускорен пулс и сърцебиене, болка в гърдите или гърба, пребледняване, главоболие, подуване, промени в зрението или чувство, че ще припаднете.
Това може да са признаци на прееклампсия, белодробна инфекция, белодробна емболия или сърдечен проблем, който се влошава. Незабавно се обадете на лекаря си, а ако не може да се свържете с него и усещате, че състоянието ви е притеснително, се обърнете към Бърза помощ или отидете в спешното отделение.

Тежка умора

През бременността може да се чувствате уморени или изтощение, но ако независимо от това колко почивате, продължавате да чувствате отпадналост, това може да е знак за сърдечен проблем, анемия, диабет или депресия.

В кои случаи е необходимо да се обадите на лекаря си по време на бременността?

Ако забележите който и да е от изброените по-горе симптоми, обадете се. Дори само да се съмнявате и да не сте сигурни, но чувствате, че нещо не е наред, свържете се с лекаря, който ви следи. По-добре е да обсъдите притесненията си, отколкото да игнорирате потенциално усложнение.

Добра идея е да попитате и самия лекар за какви симптоми би искал да го уведомявате. В зависимост от вашето здравословно състояние, той би могъл да прецени за какво точно трябва да се следите по-внимателно.

Източник: www.babycenter.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Елина Чаушева
Преглед: Д-р Елена Павлова