Статистика на преждевременните раждания

Статистика на преждевременните раждания

Дефиниция

 • Недоносено бебе – родено преди 37 г.с.;
 • Умерено недоносено бебе – родено м/у 35 и 37 г.с.;
 • Много недоносено бебе – родено м/у 29 и 34 г.с.;
 • Изключително недоносено бебе – родено м/у 24 и 28 г.с.;
 • Бебе с ниско тегло (хипотрофия) – под 2500 гр.;
 • Бебе с много ниско тегло – под 1500 гр.;
 • Бебе с изключително ниско тегло – под 1000 гр.;
 • Неонатална смърт – смърт на новородено бебе (до 28 дни от раждането);
 • Пренатална смърт – мъртвородени и смъртни случаи, настъпили в рамките на първата седмица от раждането.

Статистика

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или – казано в цифри – това са 6750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. (данни от 2009 г.).

Световна статистика по региони за преждевременните раждания – данни на Световната здравна организация (World Health Organization –www.who.int) от 2009 година.

РайонБрой (в хиляди)Проценти
В световен мащаб12 8709,60%
Развити страни1 0147,50%
Слабо развити страни76858,80%
Най-слабо развити страни4 17112,50%
Африка4 04711,90%
Азия69079,10%
Европа4666,20%
Латинска Америка и Карибите9338,10%
Карибите486,70%
Централна Америка2959,10%
Южна Америка5917,90%
Северна Америка48010,60%
Австралия/Нова Зеландия206,40%

 

Родителите се вълнуват най-вече от шансовете на детето си да оцелее. Добрата новина е, че съвременната медицина предлага големи възможности за недоносените бебета. Шансовете им нарастват с всеки изминал ден – медицината става все по-добра, правят се много проучвания в тази област, лекарите и медицинският персонал непрекъснато подобряват своите знания. Тенденциите напоследък са към увеличаване на броя на преждевременните раждания, което е тревожно, но има и нещо положително – това увеличава опита и квалификацията на специалистите, което означава все по-добри резултати с всяко следващо недоносено бебе.

В тази таблица можете да видите шансовете за оцеляване в проценти в световен мащаб спрямо гестационната възраст. Всяка седмица в повече в майчината утроба и всяко грамче в повече са от съществено значение за шансовете на едно недоносено бебе. Може би ви се струва преувеличено, но за тези малки човечета малките неща са от огромно значение.

 

Гестационна седмицаШанс за оцеляване
23 гестационна седмица17%
24 гестационна седмица39%
25 гестационна седмица50%
26 гестационна седмица80%
27 гестационна седмица90%
28-31 гестационна седмица90-95%
32-33 гестационна седмица95%
34 + гестационна седмицаПочти като при доносено бебе

Според проучване на д-р Лилия Вакрилова (Началник отделение „Интензивни Грижи“ към неонатологична клиника „Майчин дом“), увеличаването на гестационната възраст с една седмица намалява риска от преживяване с усложнения или смърт с 37 % и съответно увеличаването на теглото при раждане със 100 г. намалява риска от преживяване с усложнения с 26 % и от летален изход с 47 %.

На практика повечето лекари определят възрастта за жизнеспособност около 24 гестационна седмица. В много болници по света 24 гестационна седмица е гранична точка за това кога лекарите да използват медицинска намеса, за да се опитат да спасят живота на преждевременно родено бебе. Бебе, родено в 24 г.с. изисква много сериозна намеса, последвано от дълъг престой в болницата, като вероятността от усложнения е много висока. Тук идва и моралният въпрос – кога е удачно лекарите да се намесят, при какви обстоятелства и каква ще бъде цената. Дори бебето да оцеле, е твърде вероятно то да бъде с тежки увреждания.

От 2009 година България е в унисон с европейските стандарти по неонатология и всяко дете, което е родено над 600 гр. и проявява признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му. Преди 2009 година бебета родени с тегло под 1000 гр. е трябвало да преживеят 7 дни, за да се регистрират като живородени.

Последствия

 • 1 на 10 недоносени бебета ще развие трайно увреждане, като наприме рзаболяване на белия дроб, церебрална парализа, слепота или глухота.
 • 50% от недоносените бебета, родени преди 26-та седмица на бременността, са с увреждания, 1/4 с по-сериозни увреждания
 • От всичките деца родени преди 26 г.с., резултатите при 241 от оживелите деца на 6 годишна възраст показват завишени нива на увреждания, такива като:
 • 22% са с тежка инвалидност (деца с церебрална парализа, но не могат да ходят, ниски когнитивни резултати, слепота, силна глухота)
 • 24% са с умерена инвалидност (деца с ДЦП, но могат да ходят, когнитивните резултати варират в различни граници, по-малка степен на зрителни или слухови увреждания
 • 34% имат лека инвалидност (определяща като ниско IQ/ когнитивни резултати, кривогледство, нуждаещи се от очила
 • 20% нямат проблеми

Това проучване също показа и по-голям риск от тежка инвалидност и по-ниски когнитивна функция за момчетата в сравнение с момичетата. Това подкрепя теорията, че мъжкият пол е важен рисков фактор в изключително недоносените бебета.

Неврологично увреждане се срещатчесто в училищна възраст сред изключително недоносените деца.

Рекорди

Джеймс Елгин Джил (роден на 20 май 1987 г. в Отава, Канада) е най-рано роденото оцеляло недоносено бебе в света. Той е роден 128 дни по-рано (в 21 седмица и 5 дни) и е тежал 624 г. Той оживява и е здрав.

Амилия Тейлър често е цитирана като най-малкото родено недоносено бебе. Тя е родена на 24 октомври 2006 год в Маями, Флорида. Тя се е появила на този свят в 21 седмици и 6 дни и този факт навсякъде се определя като ЧУДО. В информацията, изнесена в публичното пространство за този случай има известно объркване, тъй като тази възраст (21 г.с. и 6 дни) е изчислена спрямо датата на зачеване (чрез ин-витро), а не спрямо датата на последната менструация на майката, т.е. гестационната възраст на най-рано роденото оцеляло недоносено бебе е 23 г.с. и 6 дни. Амилия Тейлър и е роена само 283 гр. и 24.13 см. Снимките на Амилия до една химикалка, за да се види колко мъничка е в действителност, придобиват огромна популярност. И как иначе – кой би повярвал, че е възможно оцеляването на толкова малко бебе. Този случай в световен план трябва да дава сили и надежда на всяка майка на недоносено бебе – няма невъзможни неща, повярвайте в чудесата!

Амилия Тейлър дълго време е била на апаратно дишане, а подаването на кислород е продължило дори след изписването й. Тя имала проблеми със сърцето и кръвното налягане, както и лек мозъчен кръвоизлив. Майка й успяла да докосне мъничката си рожба едва след шест седмици.

Детето е прекарало 4 месеца в интензивен сектор, а стойността на лечението й е била над 1 милион долара. Едва на 18 месеца тя достига теглото на новородено – около 3 кг. За щастие няма сериозни увреждания.

Рекордът за най-малко недоносено бебе, което е оживяло известно време, е воден от Маделин Манн, която е родена в 26 г.с. с тегло 280 гр. и дължина 24 см. Този рекорд е счупен от Румайза Рахман, която е родена в същата болница в 25 г.с. При раждането си тя е била 20 см дълга и е тежала 244 гр. Нейната сестра близнак също е била много малко бебе, тежала е само 563 гр. По време на бременността тяхната майка е страдала от прееклампсия, която причинява опасно високо кръвно налягане, което поставя детето в дистрес и налага раждане чрез цезарово сечение. Сравнително здрави, близначките е трябвало да се подложат на лазерна операция на очите, за да се коригира тяхното зрение, често срещан проблем при недоносените бебета.

Някои исторически личности, които са родени преждевременно, са:

 • Алберт Айнщайн (физик, носител на Нобелова награда от 1921 г.). Родителите му са били обезспокоени за интелектуалното му развитие заради закъснелите му говорни способности и липса на гладкост в говора до 9-годишна възраст;
 • Марк Твен (американски писател, роден през 7-ми месец на бременността);
 • Йоханес Кеплер (немски математик, астроном и астролог, роден през 1571 г. в 7-мимесец на бременността);
 • Исак Нютон (английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов, роден през 1643 г., достатъчно малък, за да се побере в еднолитрова халба, според майка му); 
 • Уинстън Чърчил (британски политик, роден през 1874 г. в 7-ми месец на бременността)
 • Анна Павлова (известна руска балерина, родена през 1885 г. в 7-ми месец на бременността)

Смъртност и заболеваемост

Смъртност е процентът на смърт или броят на недоносените бебета, приети в интензивен сектор на неонатологично отделение, които не успяват да оцелеят, в сравнение с тези, които оцеляват. Както беше отбелязано по-горе, процентът на смъртност на недоносени бебета значително се е увеличила през последните 20 години. Преобладаващото мнозинство от бебета, които имат достъп до модерна технология и медицински техники, намиращи се в интензивното отделение, оцеляват. Същевременно има ограничения в медицинските технологии и техники, налични в неонатологията – някои бебета, които са родени прекалено рано са прекалено малки, за да бъдат спасени или за да бъдат спасени без сериозни увреждания и последствия.

Заболеваемост е броят на бебетата, които оцеляват, но с трайна усложнения, в сравнение с броя на тези, които оцеляват без трайни усложнения. С други думи, честотата на заболеваемостта е броят на недоносени бебета, които растат с медицински проблеми в развитието или психологични проблеми, в сравнение с тези, които израстват без такива проблеми. Въпреки, че много бебета живеят нормален, здравословен живот, степента на успех по отношение на по-ниска заболеваемост не е толкова драстично, както драматичното подобрение по отношение на намаляване на смъртността сред недоносените. Всъщност двете статистики са свързани – медицината е станала много по-успешна при поддържане на недоносените бебета живи, особено изключително рано родените, които са склонни да имат повече усложнения, отколкото другите недоносени.

Статистика и индивидуални случаи

Статистиката на смъртността и заболеваемостта се основават на група данни и не се вземат предвид индивидуалните случаи. Тялото е много взаимосвързана и сложна система. Начините, по които две или повече усложнения засягат едното или другото могат да има огромно влияние върху заболеваемостта и смъртността, като правят хода и резултатите на заболяването трудни за предсказване.

Някои, макар и малко, изключително/екстремно недоносени бебета се справят учудващо добре и израстват здрави деца. Обратно, някои леко недоносени бебета, които се очаква да се справят добре, развиват усложнения и проблеми доживотно или не оцеляват изобщо.

Това не означава, че статистиката и резултатите от даннните трябва да се пренебрегват. Тази информация е изключително полезна за лекари и други медицински специалисти, които са посветени на това да доведат до най-добрите възможни резултати недоносените бебета. Данните за смъртността и заболеваемостта могат да помогнат на медицинския персонал да предвиди и прогнозира проблеми, които все още не са се появили, което позволява превантивно лечение в полза на бебето.

Крайните статистики не са окончателни. Вместо това, те служат като справочник, който да бъде използван от медицински специалисти, родители и семейства. Като се има предвид всички възможни комбинации от усложнения, пред които недоносените бебета могат да се изправят, прогнозирането за живота и състоянието на едно бебе може да се окаже сложно, дори невъзможно. В други случаи, определени усложнения или серия от усложнения могат да прогнозират резултатите, както добри, така и лоши. По тази причина служителите в интензивното отделение ще говорят по отношение на вероятностите: например, могат да кажат, че 75% от бебетата със специфично състояние ще се възстановят напълно, без временни или постоянни увреждания. Предсказване на резултат за индивидуални случаи не могат да се направят с абсолютна сигурност и затова не могат да бъдат обвинявани лекарите. Моля, имайте предвид, че всяко дете е уникално и единствено по рода си, което означава, че не винаги развитието на нещата отговаря с точност на статистическата информация.