Токофобия: страх от бременност и раждане

Токофобия: страх от бременност и раждане

Автор: Кендра Чери, специалист по психосоциална рехабилитация, преподавател по психология и автор на „Книга за психологията на всичко“.

Какво е токофобия?

Токофобията е страх от бременност и раждане. Жените, които страдат от тази фобия, изпитват патологичен страх от раждане и често избягват изобщо да забременеят или да родят¹, въпреки че искат да имат деца, или да изберат цезарово сечение, за да избегнат вагиналното раждане. Токофобията може да възникне при жени, които никога не са раждали, но може да засегне и жени, които са имали предходен травматичен опит при раждане.

Накратко за токофобията

Бременността и раждането са важни събития в живота на много жени. Въпреки че може да бъде период, изпълнен с голяма радост, може да бъде и източник на стрес и безпокойство. Почти всички бременни жени се тревожат за болката при раждането и за възможността нещо да се обърка и това са нормални притеснения.

Нормалните тревоги, които съпътстват раждането на дете, често се неутрализират с медицинска помощ, информиране, социална подкрепа и стратегии за самопомощ. Понякога обаче този страх може да стане патологичен и толкова сериозен, че жените изобщо да избягват забременяване или раждане.²

Симптоми

Токофобията е специфична фобия, тревожно разстройство, при което личността изпитва ирационално и неразумно количество страх от конкретен обект или ситуация.

Симптомите на токофобията могат да включват нарушения на съня, пристъпи на паника, кошмари и избягващо поведение.

Други симптоми, които се срещат:¹

 • Тревожност и депресия;
 • Изключителен страх от вродени дефекти, мъртво раждане или майчина смърт;
 • Преживяване на ужас при мисълта за бременност и раждане;
 • Настояване за раждане с цезарово сечение.

Жените може да избягват каквато и да е сексуална активност от страх да не забременеят. Тези, които все пак забременеят, може да са по-склонни да поискат планово цезарово сечение, да преживеят по-голяма травма около раждането и дори да изпитват трудности да се свържат емоционално с бебето си.

Мъжете също могат да преживяват токофобия, която се изразява в силен страх по отношение на здравето и безопасността на своята жена и дете: раждането, медицинското лечение, вземането на решения, финансите и родителските способности.

Причини

Изследователите предлагат редица възможни обяснения за отключването на токофобията, като например слушане на травматизиращи разкази за преживявания при раждане от други жени, страх от неадекватно управление на болката и предходни психиатрични състояния като тревожност и депресия.

Съществуват два вида токофобия:³

 1. Първична – среща се при жени, които все още не са раждали. Може да се появи през юношеството, но и след като жената е забременяла. Може да се наблюдава и при момичета и жени, които са били сексуално насилвани. Медицинските прегледи по време на бременност и раждане също могат да предизвикат ретроспекция на първоначалната травма;
 2. Вторична – проявява се при жени, преживели травматични бременност и/или раждане, но и при жени, при които тежки събития са протекли нормално и нетравматично. Проявява се и при жени, които са преживели спонтанен аборт, мъртво раждане, прекъсване на бременност или неуспешно лечение на безплодие.

Някои фактори, които могат да допринесат за развитието на токофобия, включват:

 • Страх за живота на бебето и/ или липса на доверие в практикуващите лекари;
 • Страх от усложнения, свързани с раждането, като прееклампсия и смърт;¹
 • Страх от болка;
 • Страх от неизвестното, загуба на контрол и уединение;
 • Преживени тревожност, депресия или сексуално насилие в детството;¹
 • Слушане на травматични истории за раждане от приятели или в социалните медии;
 • Хормонални промени, които затрудняват справянето с безпокойството;
 • Психосоциални фактори като забременяване в ранна възраст, обедняване или липса на социална подкрепа;
 • Несигурност относно процеса на раждане.

Разпространение

Напълно нормално е да имате страхове и притеснения относно бременността и раждането. Наличието на определена степен на страх всъщност може да бъде полезно по някакъв начин, тъй като подтиква жените да потърсят майчини грижи и съвет, за да се справят с тези опасения.

Известен страх от раждането всъщност е доста често срещан – до 80% от бременните жени изпитват известна степен на безпокойство и безпокойство за неща като болка, здраве и безопасност по време на раждането.

Въпреки че подобни притеснения са нормални, по-голямата част от жените са в състояние да се справят с тях, като научат повече за процеса на раждане, говорят с други жени и се консултират със своите лекари.

В някои случаи този страх може да стане толкова тежък и изтощителен, че да бъде диагностициран като токофобия.

Не е ясно колко често се среща токофобията. Някои изследвания показват, че нивата варират някъде между 2% и 15%, въпреки че има доказателства, които предполагат, че до 20% до 25% от жените могат да изпитат тежки и изтощителни симптоми свързани с раждането страхове.

Допълнителни проучвания

В друго проучване, разглеждащо нивата на разпространение, изследователите изчисляват, че само около 0,032% от жените изпитват токофобия. Те отбелязват, че има важни разлики между страха от раждане и токофобията, въпреки че двете често се комбинират. Страхът от раждането включва континуум от страхови чувства и мисли, свързани с раждането.

Нормалните нива на този страх обикновено са сравнително ниски, докато тежките нива могат да повлияят на ежедневното функциониране на жената.

Разликите в оценките на степента на разпространение на токофобията може да се различават в зависимост от това как състоянието е дефинирано от изследователите. Жените със сравнително умерени нива на страх може да бъдат прибавени към жените, изпитващи тежка тревожност, а някои жени може да са били диагностицирани погрешно.

Токофобия и ПТСР

Приблизително 3% от жените развиват посттравматично стресово разстройство (ПТСР) след раждането. Този процент нараства сред жените във високорискови групи. Симптомите на посттравматично стресово разстройство след раждането могат да включват ретроспекции, повишена бдителност и кошмари за събитието.

Понякога след травматично раждане се случва жените да бъдат диагностицирани с вторична токофобия, когато всъщност имат симптоми на ПТСР, или пък на следродилна депресия. Разграничаването на тези диагнози е важно, за да се осигури подходящо и ефективно лечение.

Лечение

Важно е жените с токофобия да бъдат лекувани, за да се гарантира здравето им и това на детето им. То може да бъде под формата на подкрепа от нейния акушер-гинеколог в комбинация с психолог или психиатър.

Специалист по психично здраве може да помогне за справяне с някои от основните причини, поради които разстройството се е появило на първо място, включително съществуваща депресия или тревожно състояние.

Специалистите по майчино здравеопазване могат да вдъхнат увереност, да предложат подходяща информация и здравни грижи, така че жените да почувстват, че техните страхове около процеса на раждане са адекватно адресирани.

Подкрепа

Намирането на източници на социална подкрепа е важно. За мнозина просто знанието, че има хора, които са на разположение за помощ, може да бъде утешително. Подобна подкрепа може да засили чувството за самоефективност на жените и дори да намали броя на избираемите цезарови сечения.

Проучванията са установили, че предлагането на подкрепа на бременни жени със силен страх от бременност и раждане може да бъде ефективна стратегия за минимизиране на симптомите.

Ефективната подкрепа може да се осъществи индивидуално или чрез групи за подкрепа. Такава подкрепа често се предоставя от хора, които жените вече познават, например член на семейството или приятели, но може да дойде и от акушер-гинеколози, акушерки, психолози или консултанти.

Доказано е също, че положителният опит при раждане намалява страха от него. В едно проучване е установено, че жените, които чувстват, че контролират телата си и са добре информирани за напредъка на раждането, са по-склонни да покажат намаляване или премахване на симптомите на страх.

Много жени търсят насоките и подкрепата на други жени, които вече са имали опит с раждането на деца, често включително майки, сестри, членове на семейството и приятели. Изследванията показват, че предоставянето на подкрепа на жени със силен страх от раждане е довело до 50% намаление на цезаровите сечения.

Терапия

Когнитивно-поведенческата терапия и психотерапията също могат да бъдат ефективни при лечението на токофобия¹⁰ поради своята краткосрочна продължителност и фокус върху специфични симптоми.

Едно проучване разглежда ефективността на интернет-базираните когнитивно-поведенчески терапевтични лечения в сравнение със стандартните грижи. Докато изследователите установяват, че и двата подхода водят до намаляване на страха, тези в когнитивно-поведенческата група показват по-осезаемо намаляване на симптомите след една година от раждането.

Въпреки това, само малък брой жени са завършили когнитивно-поведенческите модули, което според изследователите показва ниска осъществимост и приемане на този подход на лечение.

Медикаменти

Медикаментите може да се използват самостоятелно или в комбинация с други подходи за лечение на скрита депресия, тревожност или други психиатрични разстройства.

Лечението на токофобията се основава на мултидисциплинарен подход, включващ както психологическа, така и акушерска подкрепа.

Справяне с токофобията

Ако усещате, че значителният страх от раждането и бременността може да повлияе на живота ви, има стъпки, които да предприемете, за да получите помощта, от която се нуждаете.

Обсъдете чувствата си

Известно безпокойство е нормално и вашият лекар или акушерка може да са в състояние да ви вдъхнат увереност и да ви окажат допълнителна помощ. Разговорите с доверени приятели или близки също могат да помогнат. Знаейки, че има хора, които разбират страховете ви и са до вас, за да ви предложат подкрепа, може да помогне за намаляване на безпокойството.

Започнете да съставяте план за раждане

Говорете с вашия лекар за вашите желания и нужди, включително вашите възможности за управление на болката и раждане. Наличието на план и избор на начина на раждане ще ви върне обратно увереността и контрола над ситуацията.

Избягвайте да слушате „Истории на ужасите“ за раждане от други жени

Слушането на такива истории може да изостри вашата токофобия. Вместо това потърсете добра медицинска информация и се съсредоточете върху положителния опит с раждането. Ако хората се опитват да споделят истории, които не искате да чуете, е напълно приемливо да ги помолите да спрат.

Изкарайте курс за пренатална подкрепа

Да се образовате за това какво се случва по време на раждането и какво можете да направите, за да се справите с родилната болка, ще ви помогне да се почувствате по-способни, докато се приближавате към раждането.

Говорете със специалист по психично здраве

Ако страхът пречи на живота ви, помолете вашия лекар да ви насочи към психиатър, психолог, консултант или друг доставчик на психично здраве, който може да предложи допълнителни съвети и помощ.

Списък с използвана литература:

 1. Bhatia MS, Jhanjee A. Tokophobia: A dread of pregnancy. Ind Psychiatry J. 2012;21(2):158–159, doi:10.4103/0972-6748.119649;
  Препратки в текста: № , № 3, № 5, № 6, № 13
 2. Poggi, L, Goutaudier, N, Sejourne, N, & Chabrol, H. When fear of childbirth Is pathological: The fear continuum. Matern Child Health J. 2018; 22(5): 772-778. doi:10.1007/s10995-018-2447-8;
  Препратки в текста: № 2
 3. Rondung, E, et al. Comparing internet-based cognitive behavioral therapy with standard care for women with fear of birth: randomized controlled trial. JMIR Ment Health. 2018;10(5): e10420. doi:10.2196/10420;
  Препратки в текста: № 4
 4. Hantsoo L, Epperson CN. Anxiety disorders among women: A female lifespan approach. Focus (Am Psychiatr Publ). 2017;15(2):162–172. doi:10.1176/appi.focus.20160042;
  Препратки в текста: № 7
 5. O’connell MA, Leahy-warren P, Khashan AS, Kenny LC, O’neill SM. Worldwide prevalence of tocophobia in pregnant women: systematic review and meta-analysis. Acta Obstet Gynecol Scand. 2017;96(8):907-920. doi:10.1111/aogs.13138;
  Препратки в текста: № 8
 6. Hildingsson I, Haines H, Karlström A, Nystedt A. Presence and process of fear of birth during pregnancy-Findings from a longitudinal cohort study. Women Birth. 2017;30(5):e242-e247. doi:10.1016/j.wombi.2017.02.003;
  Препратки в текста: № 9
 7. Mayor S. Sixty seconds on tokophobia. BMJ. 2018;362:k3933. doi:10.1136/bmj.k3933;
  Препратки в текста: № 10
 8. Furuta M, Horsch A, Ng ESW, Bick D, Spain D, Sin J. Effectiveness of trauma-focused psychological therapies for treating post-traumatic stress disorder symptoms in women following childbirth: A systematic review and meta-analysis. Front Psychiatry. 2018;9:591. doi:10.3389/fpsyt.2018.00591
  Препратки в текста: № 11
 9. Hildingsson, I, Nilsson, C, Karlstrom, A, & Lundgren, I. A longitudinal survey of childbirth-related fear and associated factors. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2011; 40(5): 532-543. doi:10.1111/j.1552-6909.2011.01274.x;
  Препратки в текста: № 12
  Допълнителен материал:
 10. Striebich S, Mattern E, Ayerle GM. Support for pregnant women identified with fear of childbirth (FOC)/tokophobia – a systematic review of approaches and interventions. Midwifery. 2018;61:97-115. doi:10.1016/j.midw.2018.02.013.

Източник: www.verywellmind.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Искра Петрова