Препоръки на Световната Здравна Организация за кърменето

Препоръки на Световната Здравна Организация за кърменето

Световната Здравна Организация препоръчва:

Изключително кърмене през първите 6 месеца на бебето! След шестия месец постепенно въвеждане на други храни и допълващо кърмене до две или повече години. В допълнение:

 • Кърменето трябва да започне в рамките на час след раждането /когато състоянието на детето го позволява; обикновено не се отнася до преждевременно родени бебета/;
 • Кърменето трябва да бъде на поискване и толкова често, колкото детето иска /през деня и през нощта/;
 • Бутилки или биберони да се избягват!

Ползи за здравето на кърмачетата

Кърмата е идеалната храна за новородени и бебета. Тя дава на бебето всички хранителни вещества, от които то се нуждае за своето здравословно и пълноценно развитие. Кърмата е безопасна и съдържа антитела, които защитават кърмачето от най-често срещаните заболявания в детска възраст – диария и пневмония, които са двете основни причини за детска смъртност в световен мащаб.

Ползи за майките

Кърменето е полезно и за майките. Изключителното кърмене е естествен метод за контрол на раждаемостта /макар че не е сто процента гарантиран метод за предпазване от забременяване/. Изключителното кърмене осигурява 98% защита от забременяване през първите 6 месеца. Кърменето намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, помага на жените да възвърната предишното си тегло по-бързо и понижава нивата на затлъстяване.

Дългосрочни ползи за децата

Освен непосредствените ползи за децата, кърменето допринася и за доброто здраве в дългосрочен план. Възрастните, които са били кърмени като бебета, често имат кръвно налягане и холестерол в нормата, при тях по-рядко се наблюдава затлъстяване и наднормено тегло, както и захарен диабет тип 2. Има доказателства, че хората, които са били кърмени, се представят по-добре в тестове за интелигентност.

Защо кърмата е за предпочитане пред адаптираното мляко?

Адаптираното мляко не съдържа антитела, които се съдържат в кърмата. Когато адаптираното мляко не е приготвено в съответствие с всички изисквания, има рискове, които произтичат от използването на замърсена вода или нестерилизирани шишета, биберони, лъжички и пр.; възможно е наличие на бактерии в прахообразната субстанция. Недохранване може да бъде причинено, ако адаптираното мляко се разрежда с повече вода от необходимото. Освен това, веднъж започната употребата на адаптирано мляко вместо кърмене, може да доведе за намаляване и спиране на кърмата, което често е трудно обратим процес /изискващ големи усилия от страна на майката/. Количеството на кърмата се регулира от честотата на кърменията, а приемът на АМ вместо кърмене води до по-малка стимулация и съответно намаляване на кърмата. Когато това се случва системно, производството на кърма спира изцяло.

Регулиране на заместителите на кърмата

През 1981 година е приет международен кодекс за регулиране на пускането на пазара на заместители на майчина кърма. Той призовава
всичката информация, дадена от производителите на адаптирани млека (било то на етикета на самото адаптирано мляко или другаде) да посочва ползите от кърменето и рисковете за здравето от заместителите

 • Да не се насърчава употребата на заместители на майчина кърма, за сметка на кърменето;
 • Да не се разпространяват безплатни мостри на заместителите, да не бъдат давани на бременни жени, майки и техните семейства;
 • Да не се разпространяват безплатни или субсидирани заместители на здравните работници и болници.

Подкрепата за майките е от съществено значение

Кърменето трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето, както и повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат. За да се осигури тази подкрепа и подобряване на грижите за майките и новородените, сега има повече от 20 000 болници „Приятели на бебето“ в 152 страни по света, благодарение на инициативата на Световната Здравна Организация и Уницеф.

Следваща стъпка: постепенно въвеждане на нови храни

За да отговорите на нарастващите нужди на бебето след шестмесечна възраст, е необходимо да започнат да се въвеждат постепенно нови храни. През това време е добре кърменето да продължи /до 2 години или повече/.

 • кърменето не трябва да се намалява при започване на захранването;
 • допълващите храни трябва да се дават с лъжичка или чаша, не и в бутилка;
 • храните трябва да бъдат чисти, безопасни и местни /обичайни за района, в който живеете/;
 • необходимо е известно време, за да се научат малките деца да ядат твърди храни.

Кърменето е от изключително значение за недоносените бебета!!!

Кърменето е от изключително важно значение за недоносените и болни бебета. Ако вашето дете получава кърма, то:

 • Ще расте по-добре, тъй като кърмата е много по-лесно усвоима за него;
 • Незрялата му имунна система ще бъде постоянно подсилвана, тъй като в млякото ви има съставки, които пречат на бактериите да се закрепват върху лигавиците на стомаха и червата;
 • Кърмата го защитава дори от някои специфични и тежки инфекции като НЕК (некротизиращ ентероколит);
 • Ще развие по-пълно интелектуалния си потенциал (източник: НАПК).

За повече информация посетете сайта на Националната Асоциация „Подкрепа за кърмене“ или Ла Лече Лига. Ако имате каквито и да е въпроси, свързани с кърменето, запазването на лактацията в периода на раздяла с недоносеното бебе (по време на неговия престой в болницата), както и за изцеждането и съхранението на кърма – свържете се с квалифициран консултант по кърмене.

 

 

 

Етикети:,