В интензивното неонатологично отделение

В интензивното неонатологично отделение

В интензивното неонатологично отделение

 • Вашето бебе получава висококвалифицирана медицинска помощ;
 • Нормално е Вие да се чувствате уплашени и объркани;
 • Бъдете защитник на детето си и се включете в грижите за него.

ДА БЪДЕШ РОДИТЕЛ В ИНТЕНЗИВНОТО НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ
Ако имате преждевременно родено и/или болно дете, то Вие най-вероятно още сте в шок от твърде ранната му поява. Възможно е да се чувствате дистанцирани от вашето бебе, а динамичната и напрегната среда в ИНО допълнително да усложнява ситуацията за Вас. Но въпреки чувствата, които изпитвате това е важен период от живота ви, през който да се опознаете взаимно с детето си и постепенно да влезете в ролята на родител.
За много семейства ИНО изглежда като влакче на ужасите – с пикове и падове, триумфи и падения. Следващите съвети биха ви били полезни, за да се справите с пиковете и падовете при Вашето недоносено бебе:

 • Позволете си да плачете и да се чувствате претоварени. Вие сигурно сте убедени, че ако позволите на чувствата ви да ви залеят, никога няма да можете да се съвземете. Но ще успеете! Позволете си да се освободите от тези емоции.
 • Установете рутина. Намерете начин да балансирате работата си, домакинстването и посещенията в болницата. Позволете си да не мислите непрестанно за бебето. Вашето дете има нужда от вас, но е много важно да имате време и за себе си, за партньора си и за останалите ви деца. Също така отделяйте време да правите неща, които биха ви помогнали да се отпуснете – например упражнения. Тази почивка би ви дала сили да продължите напред.
 • Свържете се с други родители, чийто деца са в ИНО. Те изпитват подобни на Вашите чувства и емоции. Споделяйте опита и информацията с която разполагате с тях.
 • Бихте могли да се свържете и с представители на нашата фондация. Ние със сигурност разбираме през какво точно минавате. Можете да ни задавате въпроси, да се включите във форума към сайта ни, да споделите вашата история, както и да прочетете историите на други недоносени бебета и техните проблеми.
 • Открийте и развийте вашата духовна страна. Може да ви е полезно да поговорите със свещеник, да отидете до църква или просто да медитирате. Във всеки случай запомнете, че молитвата или медитацията биха могли да ви помогнат да намерите емоционална стабилност, да поддържате надеждата си и биха могли да ви преведат през дългият и изпълнен с предизвикателства път, по който вървите.
 • Направете си дневник. Изразяването на чувствата върху хартията би могло да ви помогне да се преборите с тях и да преминете успешно през този етап от живота си. Дневникът също така подсилва надеждата и търпението ви, като ви показва колко дълъг път сте извървели заедно с детето си.
 • Потушете разочарованието си. Ако бебето ви има неуспех или се влоши Вие може да се потопите в страх и безпокойство. Говорете за страховете си и се надявайте да ви се случи най-доброто!
 • Празнувайте винаги когато можете. Когато бебето ви има напредък, позволете си да изпитвате радост!
 • Приемете подкрепата на околните колкото и неадекватна да ви изглежда. Позволете на околните да разберат с какво биха могли да са ви полезни.
 • Приемете фактът, че Вие и партньорът ви реагирате различно. Споделяйте чувствата си, изслушвайте се взаимно така, че всеки един от Вас да чувства подкрепата на другият.

УКРЕПВАЙТЕ И ПОДСИЛВАЙТЕ СВОЯТА УВЕРЕНОСТ
Напълно нормално е да чувствате безпокойство и неувереност, когато трябва да се грижите за своето миниатюрно бебче в ИНО. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да сте по-уверени родители на бебе в ИНО:

 • Ако това е първородната ви рожба, повтаряйте си, че всички нови родители са напрегнати и несигурни. Разбира се, при Вас тези чувства са доста по-силни, тъй като бебето Ви е в ИНО, но те са съвсем естествени за хората, които стават родители за първи път.
 • Дори и да имате опит като родители, Вие пак може да се чувствате несигурни и объркани. Запомнете, че да сте родители в ИНО е различно и носи доста предизвикателства. Съвсем нормално е да се чувствате като начинаещ, докато се учите как да посрещате специфичните нужди на детето си.
 • Бъдете търпеливи към себе си, когато се чувствате неловко или нерешителни. Никой не очаква от Вас да се чувствате комфортно и спокойно с бебето си точно сега. Дайте си необходимото Ви време, за да започнете да се чувствате по-уверени когато сте с бебето.
 • Ако се страхувате, че ще направите грешка или ще изглеждате неопитни опитайте се да поговорите с медицинският персонал в ИНО за Вашите притеснения. Те могат да ви подкрепят и да ви дадат практични съвети, които да повишат Вашите умения и увереност в грижите за бебето ви.

КОГА Е ЖЕЛАТЕЛНО ДА ПОТЪРСИМ ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ

Нормално е да изпитвате различни емоции и промени в настроението докато бебето Ви е в ИНО. Възможно е да срещнете трудности, когато се опитвате да се справите с част от тези чувства.
Добре е да помислите за професионална помощ и консултация с психолог ако:

 • Мислите, че това ще ви помогне да се чувствате по-добре;
 • Способността ви да се справите със ситуацията не се подобрява и Вие се чувствате зле;
 • Продължавате да не намирате успокоени, дори и в нещата от живота ви, които не са свързани с бебето;
 • Имате проблеми във взаимоотношенията с партньора си или други близки до вас хора;
 • Усещате, че непрофесионалната подкрепа на околните ви е недостатъчна.

Вие задължително трябва да потърсите помощ от професионален консултант, когато:

 • Прекалено дълго се чувствате блокирали или несвързани с проблема;
 • Ако продължавате да се чувствате неестествено отдалечени от бебето си;
 • Имате затруднения със ставането и започването на деня сутрин;
 • Чувствате се неспособни да се справяте с останалите си задачи;
 • Обмисляте варианти да се самонараните или да наранявате околните;
 • Лекарите в ИНО биха могли да ви насочат към консултант, който е обучен да се справя с проблемите на родители на недоносени бебета. Дори само няколко посещения биха ви помогнали да станете по уверени и да стъпите на крака.

ПОСТТРАВМАТИЧНИ РЕАКЦИИ

Родилките може да изпитват посттравматични реакции в различна степен или след родилна депресия. Докато тялото ви се възстановява от бременността, физиологичните и хормонални промени биха могли да влияят върху интензивността на реакциите и емоциите ви много месеци след раждането. Ако не успявате да се справите с неприятните емоции като напрегнатост, тъга, страх, раздразнителност, безнадеждност или липса на интерес, поговорете с някой близък до Вас – партньорът ви, приятел или член на семейството. Обяснете им, че имате посттравматични реакции и се нуждаете от тяхната помощ. Позволете им да ви помогнат с каквото могат.

СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ
Ако Вие току що сте станала майка и се чувствате объркана, имате халюцинации и/или обмисляте варианти да се самонараните или да навредите на околните, то това е спешно медицинско състояние. Незабавно потърсете специализирана медицинска помощ.

 

Превод: Стелиана Иванова