Когато недоносеното е в болница, а майката в шок?

Когато недоносеното е в болница, а майката в шок?

Раждането на бебе е най-голямото чудо, което може да се случи на двама души. През месеците на очакваната среща с бебето, ние си представяме как ще изглежда то, как ще се появи на този свят, как ще се грижим за него. Страхуваме се, мечтаем, копнеем за Великата среща.

Раждането на недоносено бебе е истински шок за семейството. Никой не очаква, че ще му се случи такова нещо. Дори и майката да е имала проблемна бременност, едва ли има жена, която да е подготвена за изпитанието на преждевременното раждане.

В такъв момент жената има нужда от близките си хора, които да я подкрепят и да отговорят на нуждите й. Често в опита си да покажат съпричастност, хората заливат току що родилата жена с купища въпроси за състоянието на детето, на които тя е неспособна да отговори.

Лекарите съобщават на майката състоянието на детето, но обикновено тя изобщо не е наясно какво означават купищата термини, с които е затрупана. Всичко звучи ужасяващо, страшно и безнадеждно. А не винаги това наистина е така.

В ерата на технологиите и интернет, семейството в което се ражда недоносено дете имат едно голямо предимство – могат да се опитат да разберат какво точно се случва с детето им, да получат надежда и подкрепа от други, минали през този кошмар, да се информират за това, какво ги очаква след изписване на бебето им.

Ако бебето е в болница и вие се страхувате, че не разбирате какво се опитват да Ви кажат лекарите за състоянието му не е лоша идея да си запишете информацията, която получавате. Така е възможно след това да си я „преведете“ на достъпен за вас език. Напишете си списък с въпросите, които Ви вълнуват около състоянието на детето. Не се страхувайте да питате и да искате обяснения. Лекарите наистина са много заети и работата им е напрегната и отговорна, но Вие сте родители и имате пълното право да знаете какво се случва с детето Ви. Настоявайте, докато научите това, което Ви интересува. Ако сте напълно наясно със състоянието на детето си по време на болничния престой и в момента на неговото изписване, след това имате много по-големи възможности да предприемете всичко необходимо за неговото пълноценно развитие. Защото за съжаление тревогите около бебето не приключват с изписването му от болницата.

Често майките са толкова притеснени и депресирани от това, което се случва на бебетата им, че им е трудно да се съсредоточат и да запомнят какво казват лекарите, дори и те да им дават пълна и изчерпателна информация. Ако се чувствате неуверени дали ще успеете да се концентрирате върху информацията, която ви дават, можете да вземете със себе си и друг човек – съпруг, родител или приятел. Малко хора се раждат с вродена способност да се справят в подобни стресови ситуации, но ако има на кого да се опрете, нещата изглеждат малко по-добре.

Ако чувствате, че не можете да се справите сами с това, което Ви се случва, потърсете помощ – от близките и приятелите си, от хора, които са преживели това (в интернет вече има форуми, където майките споделят преживяното), при нужда потърсете лекарска помощ. И повярвайте – нищо не е безнадеждно. Недоносените деца се раждат в критично състояние, но са силни и борбени създания, които често изненадват околните с борбата си за живот. В комбинация с предимствата на съвременната медицина, Вашето бебе има абсолютно реален шанс да оцелее и скоро да е в прегръдките ви.

Снимка: интернет